Scena în care personajul Jean Valjean din “Mizerabilii” fură argintăria din casa preotului care îl adăpostise, invocată de senatorul Ștefan Pălărie, USR, în replică la justificarea plagiatului publicată de Sorin Cîmpeanu

1.140 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com
Senatorul USR Ștefan Pălărie face o paralelă între romanul Mizerabilii al lui Victor Hugo, și acuzațiile de plagiat la adresa lui Cîmpeanu: “În carte, personajul Jean Valjean, primit de un preot cu mâncare și un pat de dormit, se trezește noaptea tiptil și fură argintăria din casă. Atunci când Valjean e prins de jandarmi și adus înapoi, preotul depune mărturie (mincinoasă dar extrem de bine intenționată) că el a făcut cadou argintăria. Din proprie dorință. Jean Valjean scapă în felul ăsta de acuzații și, impresionat de întâmplare, începe o viață incredibilă, devenind un om bogat filantrop și generos”, explică senatorul într-un comentariu pe Facebook.
  • La două zile de la ancheta care a dezvăluit un plagiat masiv în cursul său universitar, Ministrul Educației a venit cu următoarea explicație publică: profesorul Ioan Pleșa, unul dintre autorii de facto ai cursului plagiat, ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. 
  • Amintim că jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o anchetă publicată în pressone.ro că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

Senatorul USR Ștefan Pălărie i-a răspuns ministrului într-un comentariu la postarea ministrului despre scrisoarea profesorului Pleșa.

“Domnule Ministru, în romanul “Mizerabilii” (nume de roman fără nici o legătură cu situația actuală) a lui Victor Hugo, e acolo o scenă super tare care, da, chiar seamănă cu situația actuală. Dacă aveți un pic de timp, cred că o să vă placă scurta poveste. În carte, personajul Jean Valjean, primit de un preot cu mâncare și un pat de dormit, se trezește noaptea tiptil și fură argintăria din casă. Atunci când Valjean e prins de jandarmi și adus înapoi, preotul depune mărturie (mincinoasă dar extrem de bine intenționată) că el a făcut cadou argintăria. Din proprie dorință. Jean Valjean scapă în felul ăsta de acuzații și, impresionat de întâmplare, începe o viață incredibilă, devenind un om bogat filantrop și generos.

Sună cunoscută faza cu argintăria? Singura problemă, domnule ministru este că argintăria e argintărie și proprietatea intelectuală este altă mâncare de pește. Într-o parte argintăria a devenit o poveste frumoasă de roman, iar în partea cealaltă, mărturia domnului Pleșa, nu schimbă cu nimic faptul că dumnealui nu putea dispune de munca intelectuală a altora pentru a o dărui cui i se pare dumnealui ca fiind vrednic de a fi răsplătit. Deci scrisoarea dumnealui nu vă dezincriminează, mai rău îl incriminează și pe dumnealui, dar și toate practicile de genul ăsta din mediul universitar. Iar iertarea de care s-a bucurat personajul Jean Valjean, în cazul dumneavoastră nu ar duce la începutul unei vieți generoase și corecte, ci la perpetuarea imposturii academice răsplătite cu funcții publice”, a mai spus senatorul USR Ștefan Pălărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Programul PSD pentru educaţie

Mihnea Costoiu: Consiliul Național al Rectorilor susține proiectul legii învățământului superior / Angajarea asistenților universitari fără studii de doctorat, propusă de universitățile de medicină

Rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din Parlament, că proiectul legii învățământului superior este susținut de Consiliul Național al Rectorilor. Acesta a menționat că…
Vezi articolul

Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București vrea să adopte modelul pilotat de Colegiul “Lazăr”, prin care elevii de clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic la școală pentru materiile de BAC, în semestrul II / Proiectul de școală pilot „curăță” și orarul claselor IX-XI, organizând majoritatea disciplinelor pe module, nu pe tot anul

Colegiul “Gheorghe Șincai” își propune să preia modelul Liceului Gheorghe Lazăr din București, care în anul școlar 2021-2022 a aplicat un proiect pilot prin care în semestrul al II-a, elevii…
Vezi articolul