VIDEO Scandalul ”du-te la mă-ta”, de la Școala 36 din Craiova: în clasa din care elevii sunt dați afară, mizeria este ca la ea acasă

SURSA: Google Earth

În clipurile apărute pe internet, în care administratoarea Școlii gimnaziale 36 Gheorghe Bibescu din Craiova îi spune unei eleve de clasa a VII-a ”du-te la mă-ta dacă ți-e frig”, se remarcă lipsa de igienă din sala de clasă pe care femeia care are în administrare patrimoniul școlii încearcă să o elibereze de elevii care, în opinia sa, ”nu păstrează nimic”.

Una dintre cele două filmări publicate de Gazeta de Sud și apoi preluate de toată presa centrală și locală, este făcută cu telefonul îndreptat spre parchet. Timp de un minut și 11 secunde, cât durează acest clip, se remarcă mizeria care acoperă parchetul. Se vede cum în dreptul picioarelor copilului care stă în bancă, parchetul este mai curat, șlefuit probabil de tălpile pantofilor, însă sub bancă murdăria este groasă, tapetând ca o funingine spațiul din apropiere.

Iată monologul administratoarei Școlii gimnaziale nr 36 din Craiova: ”Chiar nu vă e ruşine să vă crească pretenţiile într-o nesimţire, în condiţiile în care voi nu păstraţi nimic?! Aţi făcut clasa aia… E deplorabilă! E mizeră! Mizeră! Aţi vopsit bănci, aţi făcut… Dar să puneţi mâna să plătiţi tot mobilierul care e acolo şi pe urmă să veniţi să vă mutaţi, aici, în curăţenie! Da? Ne facem bagajele şi plecăm la loc în clasă! Până nu vine doamna dirigintă nu intră nimeni aici! Aici s-a muncit, s-a vopsit, s-a zugrăvit, s-a făcut după cum vedeţi. La fel cum a fost şi în clasa voastră, zugrăvită, aranjată, mobilier bun, şi aţi distrus tot. Afară!

Aceste imagini sunt filmate în Școala Gimnazială 36 din Craiova, o școală care este, potrivit evaluării interne, de pe site-ul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, într-o zonă dezăvantajată din punct de vedere socio-economic, cu șomaj mare și comunități dezavantajate. Sunt 4 clase pentru grădiniță, 4 pentru ciclul primar și 8 pentru gimnaziu. La gimnaziu, în cele 8 clase, învață 209 elevi. Sunt 21 de săli de clasă, plus 8 laboratoare.

Problemele elevilor la care a țipat Administratoarea

Scandalul a izbucnit de la faptul că administratoarea (cea care i-a spus unei eleve ”du-te la mă-ta dacă ți-e frig!”) ținea o clasă pe care ea o considera curată, departe de elevii pe care ea îi considera distrugători de mobilier. La finalul articolului puteți vedea cum arată clasa lor.

Potrivit raportului ARACIP citat, în școala din Craiova sunt destul de mulți copii cu situații speciale. De exemplu, sunt 11 elevi cu nevoi speciale de educația (CES), 47 de lei familii cu nivel economic scăzut, pentru care s-a întocmit dosarul pentru bursă socială, 52 de elevi instituționalizați sau aflați în plasament familial, 34 de levi care trăiesc în familii monoparentale, 22 de elevi care traiesc în grija bunicilor sau a altor rude. Din 249 de elevi înscriși la începutul anului școlar 2016-2017 249, doar 219 au mai terminat școala. 6 au fost transferați, 32 au abandonat școala și 8 au fost înscriși pe parcurs.

Potrivit raportului citat, elevii de gimnaziu de la această Școală au, în majoritatea lor, rezultate peste nota 7.
Cum arată ”clasa aia deplorabilă”

Administratoarea nu a vrut să ofere niciun punct de vedere în tot acest scandal, potrivit stirileprotv.ro. Jurnaliștii de la Ziarul de Craiova i-au luat un punct de vedere directorului adjunct, Paul Spătaru. Acesta spune că femeia ”este omul școlii de când s-a înființat această școală, are experiență aproape 40 de ani. Este prima abatere, a recunoscut că și-a pierdut răbdarea, la sfârșit fiind provocată și de elevi. Și, din păcate a pronunțat și acel cuvânt pe care îl regretă”. Așadar nu regretă tonul, nu regretă faptul că de la bun început a țipat la copii și că de la bun început le-a vorbit răstit, ci doar acel cuvânt ”mă-ta”.

Directoarea școlii, Verginica Roșca, mult mai atentă cu vorbele și cu felul în care comunică, le-a spus celor de la Gazeta de Sud că femeia ar fi recunoscut că nu a avut un comportament adecvat: ”Am stat de vorbă şi cu dumneai de dimineaţă şi a recunoscut că n-a fost tocmai deontologică această comportare, dar a pornit de la ideea că, într-adevăr, copiii din clasa respectivă mai creează probleme în ceea ce priveşte întreţinerea mobilierului, întreţinerea curăţeniei în clasă şi atunci, din păcate, şi-a ieşit un pic din fire. Nu e vorba de distrugeri mari, să zicem că sunt manifestări ale copilăriei şi ale vârstei, dar ar putea să fie ceva mai atenţi

În fotografia publicată de Gazeta de Sud, clasa copiilor arată vesel și diferit față de monotonele clase de școală pe care cu toții le știm.

Sala de clasă a elevilor, care nu este pe placul administratoarei (Foto: Lucian Anghel)

Ceea ce se remarcă în această clasă este tot mizeria de pe jos, parchetul fiind într-o stare foarte proastă, foarte murdar și neîntreținut. Ies în evidență ca ceva plăcut și proaspăt, viu, băncile pe care administratoarea le voia readuse la starea inițială. Iar pereții chiar arată foarte bine, cuierul verde fiind în linia dată de bănci, iar ghirlandele de frunze desenate pe peretele din stânga fiind chiar inspirate.

FOTO: Google Earth/ Lucian Anglel

Exit mobile version