Scandalul amânării dezbaterilor pe legea educației, în Parlament. Pălărie, USR: Reforma în Educație este utilizată ca o armă politică / Intotero (PSD) susține că Ministerul Educației nu a avut o opinie pe amendamentul legat de dogme religioase și de aceea a suspendat ședința

566 de vizualizări
Senatorul USR Ștefan Pălărie spune că suspendarea dezbaterilor pe amendamentele aduse proiectelor legilor educației de joi, din cadrul comisiei de învățământ din Camera Deputaților, are legătură “mai degrabă cu rotativa care va veni în curând” și că legile educației sunt folosite ca “armă politică”. Amintim, dezbaterea pe proiectele legilor Educației s-a suspendat în această dimineață, după doar o oră de discuții, până mâine, la decizia președintei comisiei de învățământ, Natalia Intotero (PSD): “Reprezentantul Ministerului Educației, în momentul în care am ajuns la un alt amendament al cultelor, a spus că nu mai poate să-și exprime niciun punct de vedere, (…) noi trebuie să avem o asumare din partea ministerului, suntem într-o coaliție, de aceea am suspendat ședința”. Amendamentul în cauză face referire la “principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”.
  • Parlamentarii au lucrat doar o oră în 2 zile. Dezbaterile ar trebui să se încheie joia viitoare, pe 27 aprilie, timp în care deputații ar trebui să lucreze intensiv, câte 12 ore pe zi, potrivit calendarului extins stabilit.
  • Tensiunile dintre PNL și PSD au început ieri pe un alt subiect, când a avut loc în vot tensionat în plen pentru alegerea conducerii ANRE.

După ce ședința comisiei de învățământ a fost suspendată miercuri, la propunerea președintei comisiei din Camera Deputaților, Natalia Intotero, după doar o oră, pe motiv că ministerul Educației nu poate specifica poziția pe un amendament legat de dogme religioase, senatorul USR, Ștefan Pălărie, a postat pe pagina sa de Facebook o altă explicație legată de decizia de suspendare a dezbaterilor.

“A fost suspendată ședința după câteva dezbateri de dimineață invocând lipsa ministrului și a punctului de vedere privitor la principiile din legea Educației Naționale. În esență, ce știm noi pe surse, este că parlamentarii puterii s-au retras într-un birou privat să continue să negocieze în spatele ușilor ce se va întâmpla mai departe cu legile educației și asta doar ca utilizare de armă politică a legilor educației pentru rotativa guvernamentală care ar trebui să se apropie de curând și pentru probabil obținerea de avantaje și foloase pentru campania electorală din 2024. Mai degrabă acești oameni guvernează pe sondaje și pe negocieri dure între ei decât cu gândul la generațiile de copii din România”, spune senatorul USR.

“Pe scurt, se joacă la păcănele, dacă pot să spun așa, pe motive electorale, viitorul generațiilor din România”, a mai spus Ștefan Pălărie pe holurile Parlamentului.

Dezbaterile de astăzi au fost suspendate la decizia președintei comisiei, Natalia Intotero,(PSD), la momentul la care parlamentarii dezbăteau un amendament legat de dogme religioase. S-a întâmplat la scurt timp după ce în sală a venit și liderul grupului parlamentar PSD, Alfred Simonis. Întrebată de jurnaliști dacă suspendarea ședinței are legătură cu venirea deputatului Simonis, Natalia Intotero a negat acest lucru, spunând că i-a solicitat acestuia câteva calculatoare:

“A venit pentru alte aspecte. (n. red liderul de grup PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis ). A venit pentru că i-am solicitat inclusiv să ne aducă alte calculatoare, de calculatoare de la comisie, s-a defectat programul care este de aici. În momentul în care muncește se încălzesc calculatoarele încât să sară amendamentele. Pe partea asta tehnică. El mă sunase de câteva ori, n-am putut să răspund. (…) Noi am hotărât. (n red. suspendarea ședinței) După ce a plecat dânsul, am continuat dezbaterea amendamentelor încă vreo 10 minute”.

Natalia Intotero a precizat motivul pentru care a fost suspendată ședința din comisie:

“Scandalul a plecat de la faptul că în momentul în care doamna ministru a fost prezentă la una dintre întâlniri, de data asta întâlnirea cu reprezentanții celor 13 culte, atunci dânșii au prezentat, nu am aflat din expunerea doamnei ministru că ar avea o opinie diferită față de ceea ce susțin cultele, iar astăzi dânsa nu a fost prezentă, iar reprezentantul Ministerului Educației, domnul secretar de stat Sorin Ion, în momentul în care am ajuns la un alt amendament al cultelor, a spus că nu mai poate să-și exprime niciun punct de vedere, că susține sau că nu susține ministerul, ceea ce noi trebuie să avem o asumare din partea ministerului, suntem într-o coaliție. De aceea am solicitat astăzi să suspendăm ședința până mâine pentru a exista o clarificare din partea ministerului, cu reprezentanții cultelor în cazul în care nu va exista această clarificare, atunci vom solicita din nou întâlnire cu reprezentanții cultelor și cu doamna ministru. Sperăm ca până mâine să existe aceste clarificări și să putem continua”, a mai spus președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților.

Informații de context

Deja s-au pierdut 2 zile din dezbaterile maraton care ar fi trebuit să aibă loc, potrivit cererii de extindere a programului făcute de președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero și aprobate de Biroul Permanent.

Dezbaterile au început cu stângul încă de miercuri, când ar fi trebuit să dureze de la ora 14 până la ora 21, conform programului extins. Însă abia la prânz, grupurile parlamentare au primit cele peste 500 de pagini de amendamente pentru a le studia, așa că s-a decis în cadrul comisiei de învățământ ca ședința să nu aibă loc pentru a permite parlamentarilor să citească toate amendamentele și să decidă cum votează. Așadar, miercuri, prima zi de dezbateri s-a pierdut.

Joi, comisia s-a reunit timp de o oră în care s-au votat 3 pagini de amendamente, (n. red au parcurs 24 de amendamente din primele 2 articole de lege), apoi președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero a decis suspendarea ședinței până vineri dimineața.

Mai rămân astfel doar 6 zile de dezbateri pe cele aproximativ o mie de amendamente rămase. Amintim, USR a anunțat peste 200 de amendamente, iar PSD are 790 de amendamente, în total peste 500 de pagini de amendamente aduse legilor. PNL nu a anunțat câte amendamente a depus și nici care ar fi principalele schimbări propuse.

Inițial votul în plenul Camerei Deputaților ar fi trebuit să aibă loc pe 26 aprilie, potrivit calendarului, anunța săptămâna trecută președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, în deschiderea dezbaterilor pe proiectul legii învățământului Preuniversitar care au avut loc marți, pe 11 aprilie. “Pe 26 aprilie ar urma să fie votul pe legile Educației în plenul Camerei Deputaților, spunea Intotero.

În partea a doua a dezbaterilor de marți, Natalia Intotero a revenit pe acest subiect explicând că în cazul în care nu vor finaliza dezbaterile, ar putea vota pe 2 mai proiectele de legi.

“Suntem dispuși să venim 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26 aprilie. În cazul în care nu finalizăm aceste dezbateri, vom solicita să intrăm pe cealaltă săptămână pentru a ne încadra în acel termen legal. Adică mergem 27, 28, 29 aprilie, și apoi vine cealaltă săptămână, 1 mai, e liber și putem da votul în data de 2 mai”, a mai spus atunci Natalia Intotero.

Săptămâna trecută, marți și miercuri, au fost dezbateri în Comisia de învățământ din Camera Deputaților pe proiectele de legi. Au adus amendamente proiectelor de legi reprezentanți ai părinților, elevilor, cultelor religioase, sindicate din educație.

Tensiunile dintre PNL și PSD au început ieri pe un alt subiect, când a avut loc în vot tensionat în plen pentru alegerea conducerii ANRE. UDMR a boicotat votul, nemulțumit că nu va avea nici un reprezentant în conducerea instituției.

În urma votului din plen, în conducerea Autorității Naționale de Reglementare a Energiei au fost aleși membrii PNL.

Potrivit surselor Edupedu.ro, procedura de dezbatere de urgență pe care o urmează proiectele legilor Educației în Parlament înseamnă că, dacă nu se primește raportul comisiei de specialitate în termen de 30 de zile de la înregistrarea legilor în prima Cameră (n. red. în acest caz 5 aprilie, în Camera Deputaților), proiectele se adoptă tacit.

În cazul în care comisia de învățământ din Camera Deputaților va trimite la timp raportul (n. red. inițial data era 26 aprilie 2023), acesta va fi trimis către Senat unde va fi stabilit mai departe calendarul procesului legislativ. Din acest punct nu mai există niciun termen limită până la care legile pot fi adoptate. De precizat, sesiunea parlamentară se încheie pe 1 iulie 2023.

Citește și:
Calendarul dezbaterilor pe proiectele legilor Educației în comisia de învățământ se modifică cu o zi peste termenul inițial, iar votul în Camera Deputaților se devansează cu câteva zile. Președinta comisiei, Natalia Intotero (PSD): Vom avea dezbateri în comisie, zilnic, între 9 dimineața și 9 seara, iar votul ar putea fi dat în plen pe 3 mai
Dezbateri maraton pe legile educației, de miercuri, 19 aprilie, până joi 27 aprilie, inclusiv sâmbăta, între orele 9-21, cerute de președinta PSD a comisiei de Educație, Natalia Intotero / Este ultima zi în care se mai pot depune amendamente
PSD anunță că a depus aproape 800 de amendamente la legile educației / UPDATE Dezbaterile punctuale la proiectele de legi, în Camera Deputaților, au început cu o amânare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anularea deciziei prin care Universitatea București a majorat taxele pentru studenți pe motiv că le indexează cu inflația, decisă de Tribunalul Alba în primă instanță, la solicitarea unui student la Drept. Reacția universității

Tribunalul Alba a decis anularea „în parte” a unei decizii a Consiliului de Administrație al Universității București și a unei hotărâri a Senatului UB, la solicitarea unui student la drept…
Vezi articolul
Inspecția specială

Ligia Deca nu a știut să spună dacă și când vor primi profesorii prima tranșă din diferențele salariale prevăzute în ordonanța aprobată în aprilie: “Mă voi interesa, nu mi-a fost semnalată problema de către sindicate”

În prima conferință de presă de când este ministru al Educației, Ligia Deca a răspuns și întrebărilor legate de viitorul bugetului Educației și cum ar putea fi acesta calculat. Edupedu.ro…
Vezi articolul