Scandalul admiterii schimbate – Andronescu: Nu am fost în situația de a publica în Monitorul Oficial / Ministerul Educației: Ordinele au fost transmise spre publicare în Monitor

2.490 de vizualizări
Declarații contradictorii în scandalul examenelor vocaționale și de limbă amânate și apoi menținute a se desfășura pe 15-17 mai 2019. “Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu, întrebată dacă retrage ordinul semnat ieri. Însă afirmațiile ministrului sunt contrazise de actul oficial trimis ieri de Ministerul pe care îl conduce către inspectoratele școlare județene: “cele două ordine menționate anterior au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, spuneau ieri, sub semnătură, trei oficiali din Minister.
  • Calendarul de admitere la liceu 2019 prevede că elevii care vor să intre în școli vocaționale sau la licee cu predare intensivă în limbi străine trebuie să susțină probele de aptitudini și de limbă în perioada 15-17 mai 2019. Același calendar statuează că pe 13 mai 2019 liceele și școlile profesionale trebuie să tipărească broșurile cu informațiile esențiale despre admitere, inclusiv numărul de locuri și de clase.
  • În urmă cu o zi, pe 13 mai 2019, Ecaterina Andronescu a semnat un ordin de ministru care modifica datele de susținere a probelor de aptitudini și de limbi pentru admiterea la liceu 2019 (acestea ar fi urmat să fie susținute pe 10-12 iunie), dar și termenul pentru tipărirea broșurii cu locurile la licee și școli profesionale (aceasta ar urma să fie amânată pe 30 mai 2019).

Contactată de Edupedu.ro pentru a lămuri data la care elevii de clasa a VIII-a vor susține probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu 2019, Ecaterina Andronescu a declarat că renunță la modificările de ieri și că examenele încep de mâine.

Ecaterina Andronescu, la întrebările Edupedu.ro: Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu admiterea la liceu? Părinții întreabă când vor susține copiii probele vocaționale?
Ecaterina Andronescu: Avem o lege, avem o regulă. Probele vocaționale merg mai departe.

Edupedu.ro: Deci rămân probele vocaționale ca până acum? Elevii se duc de mâine?
Ecaterina Andronescu: Da, da, da. Se modifică doar durata de apariție a broșurii cu oferta educațională, se prelungește o săptămână.

Edupedu.ro: Retrageți ordinul pe care l-ați semnat ieri?
Ecaterina Andronescu: Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație.

Edupedu.ro: Dar de ce l-ați semnat?
Ecaterina Andronescu: Ca urmare, s-au inflamat lucrurile inutil.

Edupedu.ro: Dar de ce l-ați semnat?
Ecaterina Andronescu: Vă mulțumesc foarte mult.

Edupedu.ro: Spuneți-mi doar atât: de ce l-ați semnat?
Ecaterina Andronescu: Vă mulțumesc foarte mult. Vă mulțumesc foarte mult.

Ministerul Educației, către Inspectoratele Școlare Județene: Cele două ordine au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial

Ecaterina Andronescu este contrazisă chiar de instituția pe care o conduce. Ministrul a declarat pentru Edupedu.ro că “nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație” precum cea de a se publica ordinul în Monitorul Oficial, deși Ministerul Educației trimisese următorul anunț către Inspectoratele Școlare Județene:

  • “Precizăm faptul că cele două ordine menționate anterior au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Precizarea este semnată de secretarul de stat pe învățământ preuniversitar, Ionel Florian Lixandru.

Citește și:

 


2 comments
  1. Hopa, l-au anulat și pe ălălalt! Normal, azi noapte la partid sigur a fost sedintă de urgență, cu scandalul de rigoare… „Păi ce faci, doamnă, ne sabotezi?” cred că au zis ăia p-acolo….

  2. Ce lovitură de campanie! Tot ce-a muncit PSD-ul în ultimul an s-a dus de râpă în 24 de ore, din cauza Abramburicăi! Ce pensii, ce salarii…… praful s-a ales. Na, Dragneo, cine te-a pus s-o pui ministru? Ai vrut să-i închizi gura că făcea zgomot în partid și te-a nenorocit și mai rău! Dar stați așa! Asta nu e tot! Să vedeți ce-o să facă cu titularizarea, că pe ălălalt nu l-a anulat! Deja profesorii s-au supărat. Și e nașpa când se supără profesorii……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministra Deca, către inspectorii școlari generali: Trebuie să scăpăm de hârtii și bibliorafturi / Niciun cuvânt despre propunerile venite de la cei 42 de șefi de ISJ aduși 3 zile la Poiana Brașov

Ministra Educației, Ligia Deca, anunță în a doua zi de consfătuiri cu inspectorii școlari generali din țară, organizată înainte să înceapă cursurile noului an școlar, că le-a transmis, printre altele,…
Vezi articolul

VIDEO Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Am prioritizat grădiniţele şi învăţământul primar, ne dorim acest lucru / Ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero

“Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru” (n.red. redeschiderea școlilor și grădinițelor), a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro. “Știm, ele ar trebui deschise după…
Vezi articolul

Încă o autoritate care „analizează” ce e de făcut cu salariile celor din Educație – Parlamentul. George Purcaru, FSLI: Am ridicat problema sporurilor, a decontării navetei și a orelor suplimentare pentru personalul nedidactic. Au promis că de mâine vor analiza situația / Protestele continuă joi în mai multe județe

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au discutat cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, cu ministrul Muncii și Ministrul Finanțelor despre aplicarea în integralitate a legii salarizării 153 din…
Vezi articolul

An de an am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim numărul de elevi, așa se calculează în România costul standard per elev, baza finanțării tuturor școlilor din țară, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

Calculul pentru costul standard per elev a fost explicat de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache: „Cu excepția anului 2020 când a existat o creștere substanțială de…
Vezi articolul