Scandal pe bursele elevilor. Ministrul Educației susține că reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au propus ca cei cu medii între 8.50 și 9.50 să nu mai ia burse de merit / CNE: Nu am agreat niciodată creșterea la 9,50 a mediei pentru bursa de merit

18.073 de vizualizări
Foto: CNE
Modificarea cuantumurilor minime ale burselor și stabilirea pragului pentru bursa de merit la media 9.50, față de 8.50 cât este în prezent, au fost propuneri făcute de Consiliul Național al Elevilor, susține într-un comunicat de presă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Precizarea vine după ce organismul reprezentativ al elevilor, structură participantă în Consiliul de Dialog Social de la minister, a criticat creșterea pragului de acordare a burselor de merit.

„Ne opunem creșterii pragului de medie pentru bursa merit fără o analiză reală a situației școlare din semestrul I al acestui an și, pe această cale, solicităm Ministerului Educației să trateze situația cu responsabilitate, pentru a nu crea inechități în sistem”, potrivit unui comunicat al CNE.

Ministerul Educației a ieșit și el cu un comunicat în care aruncă „vina” pentru ridicarea pragului de medie, de la 8.50 la 9.50, pe Consiliul Elevilor.

„În data de 14.09.2021, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a propus o serie de amendamente la ordinul ministrului privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, conform adresei atașate. Astfel, CNE a propus modificarea art. 8 al ordinului prin următoarea formulare: „Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: […] cazul 2: au rezultate deosebite la învățătură – au obținut media generală între 9.50 – 10.00… .”

  • Adresa atașată arată propunerile de amendamente făcute de Consiliul Elevilor, dar în acele propuneri apare ideea creșterii pragului de la 8.50 la 9 și acordarea burselor de merit pe două cazuri, între 9.00 și 9.49 și între 9.50 și 10.00.

Se pot vedea propunerile respective la paginile 3 și 4 din documentul publicat de Ministerul Educației:

Într-o replică la comunicatul Ministerului Educației, Consiliul Național al Elevilor cere instituției „să prezinte verticalitate în comunicarea publică” și spune că „ne exprimăm dezamăgirea cu privire la modul în care Ministerul Educației comunică negocierile avute alături de reprezentanții elevilor. Consiliul Național al Elevilor nu a agreat niciodată propunerea referitoare la creșterea mediei pentru acordarea bursei de merit la 9,50”.

Poziția integrală: „Consiliul Național al Elevilor se dezice de modul eronat în care Ministerul Educației prezintă situația privitoare la participarea structurii noastre la negocierile referitoare la stabilirea criteriilor de acordare a burselor.

Inițial, una dintre propunerile noastre a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse între 9,00 și 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației joi seara, prima propunere a fost eludată, iar propunerea noastră a fost prezentată în mod eronat.

În acest sens, ne exprimăm dezamăgirea cu privire la modul în care Ministerul Educației comunică negocierile avute alături de reprezentanții elevilor. Consiliul Național al Elevilor nu a agreat niciodată propunerea referitoare la creșterea mediei pentru acordarea bursei de merit la 9,50.

Ne opunem creșterii pragului de medie pentru bursa merit fără o analiză reală a situației școlare din semestrul I al acestui an și, pe această cale, solicităm Ministerului Educației să trateze situația cu responsabilitate, pentru a nu crea inechități în sistem, dar și să prezinte verticalitate în comunicarea publică”.

Poziția integrală a Ministerului Educației:

În anul școlar 2020 – 2021, numărul total al elevilor eligibili pentru acordarea burselor școlare (separat de bursele profesionale și de bursa „Bani de liceu”)* a fost de 1.418.331 (710.731 elevi în învățământul gimnazial, 600.192 elevi în învățământul liceal și 107.408 în învățământul profesional). Dintre aceștia, un număr de 753.400 de elevi au avut medii mai mari de 8.50 (mai mult de 53% din totalul elevilor eligibili); un număr de 578.743 de elevi au avut medii mai mari de 9.00 (mai mult de 40% din totalul elevilor eligibili); un număr de 346.698 de elevi au avut medii mai mari de 9.50 (aproape 25% din totalul elevilor eligibili).

La începutul anului școlar 2021 – 2022, numărul total al elevilor eligibili pentru acordarea burselor școlare este de 1.421.467 (741.848 elevi în învățământul gimnazial, 576.507 elevi în învățământul liceal și 103.112 în învățământul profesional).

În data de 14.09.2021, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a propus o serie de amendamente la ordinul ministrului privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de statconform adresei atașate. Astfel, CNE a propus modificarea art. 8 al ordinului prin următoarea formulare: „Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: [...cazul 2: au rezultate deosebite la învățătură – au obținut media generală între 9.50 – 10.00 …”

Ministerul Educației a analizat propunerea Consiliului Național al Elevilor și a promovat-o ca atare în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor, odată cu creșterea de 5 ori a cuantumului minim al bursei de performanță, cu dublarea cuantumului minim al burselor sociale și de merit și creșterea cu 50% a bursei de studiu.

Numărul total estimat al burselor care vor fi acordate în anul 2022 este de 670.000 (cca. 47%, în raport cu numărul elevilor eligibili). Precizăm că bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Reamintim că, în anul 2020, bugetul total (la nivel național) al burselor elevilor a fost de 270 milioane lei, în anul 2021, bugetul total al burselor elevilor a fost de 540 milioane lei, iar pentru anul 2022, corespunzător acestor creșteri, bugetul estimat propus este de peste 1,031 miliarde de lei (de cca. 4 ori mai mare în raport cu bugetul de burse al anului 2020). Acestui buget i se adaugă cca. 240 milioane lei pentru bursa profesională și bursa „Bani de liceu”, fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

Ministerul Educației se delimitează de orice informație falsă apărută în mass-media cu privire la micșorarea cuantumului burselor elevilor/micșorarea bugetului acordat pentru bursele elevilor. Ministerul Educației a făcut și face eforturi susținute pentru ca în anul 2022 să se asigure un buget de 4 ori mai mare față de anul 2020 și aproape dublu față de anul 2021. Creșterea semnificativă a cuantumului minim al burselor se constituie în egală măsură într-un instrument real și eficient de stimulare a performanței, dar și de reducere a abandonului școlar.

* Numărul de beneficiari ai bursei profesionale (200 lei/luna) a fost 111.786, iar numărul de beneficiari ai bursei „Bani de liceu” (250 lei/lună) a fost 28.588”.

______________

Reamintim că, după ședința de Guvern de miercuri, ministrul Educației a spus că bursele de merit vor fi acordate doar pentru elevii cu medii peste 9.50, nu de la 8.50 cum sunt acordate în prezent, iar cuantumul minim al acestora se dublează din semestrul viitor, a mai spus oficialul.

Acesta a justificat noul prag anunțat, spunând că „urmare a predării online, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”. Cinci asociații de elevi l-au acuzat imediat pe ministru de „declarații inconsistente”, „având în vedere faptul că elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obţinute în semestrul actual, semestru desfăşurat fizic”.

Condițiile de acordare a burselor sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Educației, ordin care deocamdată nu are nicio modificare publicată în Monitorul Oficial.

Cuantumurile minime ale burselor au crescut prin Hotărâre de Guvern, de la 100 de lei pe lună la următoarele sume:

  • 500 ron, pentru bursa de performanță,
  • 200 ron, pentru bursa de merit,
  • 150 ron, pentru bursa de studiu,
  • 200 ron, pentru bursa de ajutor social.

20 comments
  1. Burse pentru ce ca sunt inechitati. La unele scoli s- au umflat notele si au avut medii foarte mari. La o scoala unde s-a dat mentiune cu 9.75 si la alta unde nota 9.a fost nota de premiul 2 unde e corectitudinea? E clar ca nivelul total diferit si calitatea cunostintelor e diferita. Nu mi spune ti ca cel cu 9 e la.fel de destept ca cel cu 9.75. Nepotica mea care a terminat cu 9.60 nu a luat nimic si cel.cu 9 a luat premiul 2. Sa nu se dea la nimeni nimic si cand se va relua scoala la nivelul la care era inainte de pandemie atunci sa se dea bani. Atata timp cat scoala se face jumatate online si jumatate fizic n ar trebuie sa dea la nimeni nimic.

  2. Să le fie rușine anul trecut s-au dat si burse profesionale si burse cu venituri mici iar de anul ăsta trebuie să alegi între bursa profesională și burasa venituri mici

  3. Nu știu unde se dă această bursă, dar unde a terminat fica mea școala gimnazială cu medii de 10 și peste 9,50,nu a primit nici o bursă de merit ,a terminat cls a noua cu media 10 acuma în clasa a zecea nu a pomenit nimeni de nici o bursă, sânt mulți copii în aceeași situație, acești copii nu sânt în România?,cum îi încurajăm?,burse sociale sânt…

    1. Pentru că eu ai soțul avem servicii și avem niște salarii cat de cât decente copilul nu se încadrează la bursă de studiu a terminat cu 9 .35 media generală.,pentru că veniturile lunare depășesc salariu minim pe membru familie.Eu aș propune ca la bursă de studiu să nu se mai ia în calcul venitul părinților,cred că niciun copil nu o va putea lua.

  4. Daaaa asa de mult au ajutat învățământul,,, pfiuuu!!! de li se pare ca da bani prea mulții copiilor!!! Patetici!!!
    Cresc pragul dupa ce i au zăpăcit cu scenariile, on-line, si sunt o gramada care nu au avut cu ce sa intre la cursuri,,,, mai au si pretenții de 9,50!!! Păstrații pentru voi,,, sa va ajunga!!! Ati distrus învățământul, avem cel mai înapoiat sistem educational si vreți medii de excelentă 😡😠!!! Ii vreți in abandon, analfabeți, sa ii puteți prostii voi cum vreți!!!

  5. 9,50?Pai in scoala unde învața copilul meu,anul acesta se ia bursa cu 9,90 și anul trecut media a fost 9,94.
    In clasa aV-a nu a luat bursa cu 9,93.

  6. Copilul meu din 4 ani in care ar fi trebuit să primească bursa, a primit o singura dată și nu retro. Așa că nu văd ce se beșica atâta tovarășul ministru pentru că oricum nu li se dau copiilor banii.

  7. Bună ziua.D-l ministru Câmpeanu ar trebui sa facă și o ancheta în legătură cu acordarea efectiv a burselor de merit în special în sector 4 București.In ciuda faptului ca fiica mea, fost elev la Școală Gimnaziala Nr 189 a avut medii semestriale peste 9,respectiv 9.50 nu a primit bursa de merit în cuantum stabilit sau nu a primit deloc. Prin urmare nu ar trebui prezentat doar nr mare de elevi care ar beneficia de burse ,ci si realitatea ,respectiv cati elevi au primit efectiv bursă și în ce cuantum.

    1. Nu știu ce directive are domnul ministru dar țin sa menționez ca eu, ca elev al Colegiului Național Ion Creanga am terminat clasa a IX-a cu media generala 9.67. Nici pana în momentul de fata nu am primit bursa de merit, deși am depus dosarul conform cerințelor liceului. Menționez ca liceul la care studiez este în sectorul 4 al municipiului București. Ce răspuns îmi dați domnule ministru când eu de 1 an nu mi am primit bursa de merit stabilita prin lege? Merge ți a acasă domnule ministru și pregătiți pisicile ptr a prinde șoareci, lăsați elevii sa fie pregătiți de adevărații profesori.

  8. de fapt, “cresterea” bursei reprezinta o economie pentru minister…Daca o luam proportional, ar trebui sa fie de cel putin 3 ori mai putini elevi cu medii intre 9:50 si 10, decat cei intre 8:50 si 10. Cum bursa doar s-a dublat, au mai ramas si cu bani. Buna gandire, ar trebui sa se numeasca ministerul economiei, nu al educatiei.

  9. Nu au bani pentru elevi. Au bani pentru diurnele lor, pentru cabinetele parlamentarilor (din care decontează jumătate din cât primesc și am înțeles ca nu sunt putini, vreo 10.000 RON pe luna), pentru cazarea lor, pentru mașinile de lux, pentru salariile nesimțite de la întreprinderile de stat unde stau și nu fac mai nimic, pentru pensiile lor speciale. Am uitat ceva?!

  10. in condițiile date., trei sferturi din elevi, au medii peste 8,5 așa că bursa de care vorbiți fiind (cvasi)generalizată nu mai indeplinește rolul de stimulent al excelenței sau valorii, e o nouă alocație de stat.

    De fapt chiar ministrul spunea despre evaluarea făcută online (mai exact POMENILE făcute online) că a generat dublarea celor cu medii peste 9

    Mai bine o scoateți așa zisa bursă si mai dati ceva la alocație!

  11. Schimbarea era necesara. Medie de 8,50 nu este un merit la foarte multe școli, și nu creaza o emulație. Dar se poate si in alta variantă : burse de merit pentru premiantii I, II si III din fiecare clasă, daca au peste 8,50. Nu toti elevii peste 8,50. E o idee, in final scopul elevului ar fi sa invete, nu sa ia bursa. Dacă o merita, cu atat mai bine. Dar in situația actuala nu o merita. 8,50 este mediu pentru multe licee.

    1. Nu te supăra, Monica dar ești pe lângă subiect. Sau și mai rău, posta a plătiți din banii din buget ptr a ți lua salariul de postac…. Lobby poți face la mediu sau sănătate, nicidecum în politica. Rușine sa ți fie!

      1. Dragă agramatule (bine ale nickname-ul )”posta a plătiți din banii din buget ptr a ți lua”:

        in MUUUUULTE școli și in majoritatea claselor, TOȚI elevii au medii peste 8.50. Asta îi face merituoși? Atunci hai să dăm bursă de merit tuturor celor ce au CNP- așa in mod sigur, nu scapă niciunul nepremiat

  12. Trist și dezamăgitor ce se întâmplă. Nu puteți tăia creanga copiilor de sub picioare. Lăsați legea asa ca pana acum Banii îi ajută pt meditații.

  13. Consiliul asta național al elevilor cred că e alcătuit din persoane care nu au avut niciodată copii la școală sau nu au fost elevi cu adevărat. Chiar nu știu ce cheltuieli au părinții cu școala????!!!! Nu cred așa ceva. Propunerile lor sunt făcute special că sa ii demotiveze total pe elevi, nu -i asa??? Sau cuvantul motivație nu intra in vocabularul persoanelor care decid bursele elevilor????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like