Scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an la elevii de gimnaziu și liceu, propusă în proiectul de statut al elevului – surse / Și elevilor de ciclu primar li s-ar putea scădea calificativul la purtare, gradual

41.957 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
În proiectul de statut al elevului obținut de Edupedu.ro, apare o modificare legată de neparticiparea la orele de curs și prevede sancțiuni și pentru elevii claselor primare, inclusiv la clasa pregătitoare. Astfel, elevii de gimnaziu vor avea nota scăzută la purtare cu un punct la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an, față de 10 pe semestru, cât prevede actualul statut. Elevii claselor primare, inclusiv de la pregătitoare ar avea calificativul scăzut la purtare, gradual, de la Foarte Bine la Bine, Suficient, Insuficient, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu.

Elevii care sunt în clasele primare, inclusiv în clasa pregătitoare, ar putea avea calificativ scăzut la purtare, gradual, dacă lipsesc nejustificat de la ore, de 20 de ori pe an școlar, sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, potrivit ordinului de ministru ce prevede schimbări în statutul elevilor, obținut de Edupedu.ro.

,,(1) Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.”

În prezent, în statutul elevului precizează scăderea notei la purtare pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, însă elevii claselor primare nu primesc note, ci calificative.

Documentul prevede și scăderea notei la purtare cu câte un punct la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate. În prezent statutul prevede scăderea notei la purtare de la 10 absențe nejustificate pe semestru.

Proiectul de statut al elevilor obținut de Edupedu.ro propune la articolul 27, după alineatul (1), un nou alineat, alineatul (1^1) cu următorul cuprins: 

“(1^1) Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.”

De precizat că în prezent anul școlar 2022-2023 este primul în care anul școlar este structurat în 5 module de învățare. – detalii aici

Citește și:
SURSE Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, eliminate din proiectul de statut al elevului
DOCUMENT Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, deși acum este interzis acest lucru. Modificările scrise de Ministerul Educației, pentru sancționarea elevilor, în proiectul de modificare a Statutului acestora

9 comments
  1. Actualul statut prevede scăderea notei la purtare cu un punct la 10 absențe nemotivate pe semestru. Doar că noi nu avem semestre, încheiem o medie la sfârșit de an.
    Asta e, vedem noi ce facem; aplicăm de acum viitorul statut, dacă ministerul a scăpat din vedere treaba asta.

  2. Da, mămică, cum nu? Da’ de ce la 20? Să fie la 40! Și dacă poate promova loaza și cu 5 la purtare, cum se propune, apăi dintr-o medie de 1000 de ore câte are un an școlar, poate frecventa doar 800, că și strada sau barul îs surse de “competențe”!
    Vă dați seama ce se propune prin asta? Elevul să stie că “are dreptul” să lipsească de la INVATAMANTUL OBLIGATORIU un număr de 17 zile. NEMOTIVAT! Că oricum nu le mai pasă de nota la purtare!
    17 zile înseamnă mai bine de 3 săptămâni de școală! O generoasă vacanță de ski!
    Așa se încurajează în România participarea la ore! Așa se luptă în România cu absenteismul și cu abandonul școlar!
    Încep să cred că la conducerea ministerului au ajuns numai corigenți și repetenți frustrați, care au acum ocazia să se răzbune pe școală și profesori!

    1. Ba nu sunteți dusă cu capul, deloc!👍

      Doar că nu știu de unde ați calculat 17 zile.

      În prezent părintele poate motiva 40 de ore de curs/pe an școlar, ceea ce ar însemna cu o medie de 6 ore/zi, 6 zile și puțin. Dar, aveți dreptate în tot ceea ce afirmați…

      Elevul de liceu, nu are alt scop decât să lipsească cât mai mult, indiferent că e vorba de motivări ale părinților sau medical. Și sunt scutiri medicale cu grămada.

      Chiar mă întreb, dacă elevii dintr-o clasă au așa de multe scutiri medicale și depășesc 50% din numărul total de ore, atunci cred că se pune problema în mod serios, că acești elevi sunt foarte bolnavi și ar trebui amânați medical.

      Dar, directorul se face că nu vede, diriginții la fel și elevul trece până în clasa a 12, fără să fi participat nici măcar jumătate din timpul celor 4 ani de școală.

      Și ne întrebăm, de ce elevi care chiar reușesc să intre într-o instituție de învățământ superior, de obicei fără examen… de ce nu știu nici măcar tabla înmulțirii sau reguli gramaticale de bază.

      Abia așteptăm ca acești absolvenți să ne construiască locuințele, să ne plătească pensiile sau și mai bine, să ne dăm pe mâna lor sănătatea și viața, că doar la Facultatea de medicină sunt și absolvenți care au trecut cu 5 și cu 6. La fel ca și în liceu!

      1. 20 de absențe la 1 punct; 5 puncte ce pot fi scăzute pana la nota 5 la purtare (minima de promovare) x20 de puncte=100
        100:6 ore/media zilnică la o zi de curs=16,66 adică aproximativ 17 zile.
        Nu înțeleg de ce se folosește dubla măsură! Când e vorba de lucruri care convin ministerului, se invocă alinierea la ce se întâmplă în școlile din Europa! Dar când e vorba de populismul ieftin care se numește “consultarea beneficiarilor educației”, orice compromis e posibil!
        Vreau să știu și eu ce școală europeana mai este atât de toleranta cu absenteismul și chiulul asa cum e școala românească!

  3. Scaderea notei la purtare are efect zero. Dar daca se plateste o taxa de catre parinti, sau elevul sa faca activitati de intretinere in scoala, pt fiecare 10 absente, atunci se va vedea un rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Theodor Georgescu, filolog: Limba latină ar trebui reintrodusă ca probă opțională de Bacalaureat pentru elevii de la uman / Cum poate fi, de exemplu, economia mai relevantă decât limba latină pentru specializarea de filologie?

Reintroducerea limbii latine ca probă opțională la examenul de Bacalaureat ar trebui să fie prevăzută în actualele proiecte ale legilor educației, susține Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Facultății de limbi…
Vezi articolul

FSE condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ și amenință cu greva în toamnă, dacă vor fi probleme cu salariile

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ, conform unui comunicat primit la redacție. Sindicaliștii spun că decizia este cu…
Vezi articolul

„Pe 19 mai vom face analiza” pe baza căreia să putem propune reluarea cursurilor cu prezență fizică, fără restricții, fără scenarii, anunță ministrul Educației: „Afirmația rămâne în picioare”

„Afirmația rămâne în picioare”, „pe 19 mai vom face analiza” pe baza căreia să putem propune reluarea cursurilor cu prezență fizică, fără restricții, fără scenarii, potrivit declarațiilor făcute de ministrul…
Vezi articolul

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, de Ziua Culturii Naționale: „Geniul artistic popular, cel spre care se îndreaptă gândurile mele, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate și în toate nuanțele individualității sale”

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, că geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile sale în această zi, înainte de toate, ”pentru…
Vezi articolul