Scădere dramatică a concurenței la școlile militare postliceale de pe un an pe altul, atrage atenția Ministerul Apărării, confruntat și cu un val de demisii din armată în condiții de război la graniță. Soluția: școlarizarea de absolvenți de licee civile – proiect de OUG

23.176 de vizualizări
Foto: MAPN
În anul 2022, numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021, potrivit profit.ro. Aceste informații se găsesc în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Proiectul se află în procedură de transparență decizională pe site-ul Ministerului Apărării Naționale. Menționăm că, anul acesta, locurile scoase la concurs sunt mai puține decât numărul candidaților.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, în 2022 au fost 2.500 de candidați, iar în 2021 numărul lor a fost de 5.700: „Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”.

Pentru anul școlar 2022-2023, numărul de locuri pentru anul I învățământul militar organizat de Ministerul Apărării Naționale a fost de 1.296.

Foto: Captură Monitorul Oficial

„Totodată, se manifestă diminuarea constantă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară. Deși nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar. Astfel de tendințe urmează să se intensifice în viitor, potrivit indicatorilor demografici”, apare în document.

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește ca subofițerii în activitate să provină și din următoarele categorii:

  • absolvenți ai învățământului superior medical la programele de licență „Asistent medical generalist” cu diplomă de licență sau ai școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat și certificat de calificare profesională, organizate în cadrul instituțiilor civile de învățământ, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale;
  • „soldați și gradați profesioniști în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenți ai studiilor liceale cu diploma de bacalaureat sau postliceale ori superioare, corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a subofițerilor, în condițiile stabilite prin ordin al Ministrului Apărării Naționale”;

Conform Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt:

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov;

Soluția care se impune a fi adoptată de urgență pentru eliminarea acestui deficit major, în rândul subofițerilor, o reprezintă formarea acestei categorii de personal din rândul soldaților și gradaților profesioniști care au absolvit, cu diplomă de bacalaureat, studii de nivel liceal”, conform notei de fundamentare.

Tot în document este menționat că „neadoptarea de urgență a modificărilor legislative propuse determină scăderea gradului de operativitate a structurilor militare și produce disfuncții ale capacității de reacție în timp scurt și la un nivel adecvat riscurilor și amenințărilor actuale, precum și întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate.”

Proiectul ordonanței de urgență și nota de fundamentare:


13 comments
  1. Nu se mai merită să urmezi școli postliceale de subofițeri și maiștri militari din cauza veniturilor mici ca să nu mai vorbim de un al doilea job. Mai mult căștigi ca absolvent de liceu cu permis auto făcând, de exemplu, distribuție marfă.

  2. Cândva cand era guvernarea lui Tăriceanu au facut o manevra majorând serios soldele ofiterilor, a intervenit scandalul Tăriceanu – Basescu iar după, subofiterii au primit “lulu”. Altă manevra la o dată ulterioară, finanțiștii mapn, au mai făcut o manevră (militară NU, ca ii afoni la asta dar la manevre financiare DA, de aceea au facut VARZA pensiile militare) majorând din nou soldele la ofițeri iar sub … iar “lulu”, diferența dintre primii si ultimii ajungând enormă, lucru recunoscut oficial la vremea respectivă. S-a întâmplat ceva ???, NUUUU, concluzia, sa meargă la război finanțiștii mapn care au făcut VARZĂ si soldele si pensiile militare, pentru ca, după armată, militarii primesc ceva apropiat de “lulu” !.

  3. ‘or căuta imperialiștii ăștia muncă de talpă și carne de tun prost plătită și umilită , ca după ciuperci.

  4. În primul rând, bună ziua iar despre subiect pot spune cu siguranță că dacă ar dispărea corupția, nepotismul și copii unor cadre militare cu influență și totul s-ar desfășura în totală transparență aceste instituții ar fi m-ai atrăgătoare pentru acei tineri cu m-ai multă ardoare și devotament, așa vor veni în continuare odraslele foștilor și vor avea un loc de muncă călduț pe o leafă și pensie bună fără să realizeze cum au ajuns în acele funcții,o să vedem cum statul se va degrada din toate punctele de vedere zi de zi.BCCO și celelalte instituții abilitate să înceapă să își facă treaba scoțând la suprafață corupția din toate structurile statului.Succes.

  5. Pai și normal ca nu aveți oameni ptr ca băgați ce va convine,copilul meu și cu bac și cu examene luate nu a întrat ca nu au părinți acte pe casă și din cauza asta ia scăzut puncte doi ani a luat probele și degeaba voi ii dezamăgiți și nu mai vor

  6. Guvernul ar trebui să spună pe posturile de televiziune și radio că “După o viață plină de privațiuni unii intrând în carieră de la 14 ani cu liceul militar la finalul ei când aștepți pensia ,s-ar putea ca să nu mai primești nimic , că vine statul și zice că pensia ta care pe media MApN este situată între 3500-4000 este cam nesimțită iar celor care încă o mai primesc să o diminueze de tot și pe aia…. că nu ai făcut nimic toată viața.”…Halal Ar trebui în caz de rezbel cu rușii statul săi îmbrace repejor pe ăia care și-au bătut joc de armată și să-i pună primii in linia 1 să ia toate gloanțele în piept că tot le laudă peste tot că au dat 2,5%
    din PIB pt ea( PSD,PNL,USR etc)… că toți sunt o apă și un pământ…

  7. Pentru subofițeri și maiștri militari salarizarea este o bătaie de joc, stres permanent, răspundere și volum de muncă mult disproporționat față de celelalte categorii, respectiv soldați profesioniști respectiv ofițeri (aici la același nivel de studii universitare unii sunt salarizați decent ceilalți…. mizerabil). Acea lege 153/2017(care este blocată in mare parte prin OUG și ordine interne) o mare păcăleala pentru subofițeri care sunt discriminați, iar în presă s-au vehiculat niște drepturi bănești care nici in cele mai frumoase vise nu sunt adevărate… Concluzia? Nu merită o carieră militară!

    1. Muncește un Subofițer de rupe pământul!bani de haine Primești și cumperi de la sgp!sectoare faci ,nu?! La AFOZ vorbești sau stai ascuns?Ai chirie mai mare ca un sgp,ai?! Sunt unii subofiteri și Mm mai slabi pregătiți decât sgp!

  8. Având în vedere salariile mizerabile pe care le are un militar,măriri de salarii si norma de hrană doar pe hartie(niciodată aplicate),indolența și nepăsarea politicienilor fata de acest sistem,sa nu ne mire daca nu cumva vor pleca si cei activi.Dupa parerea lor un militar are dreptul doar sa tacă.Nu intereseaza pe nimeni ca un militar lucreaza cel putin 50 de ore suplimentare lunar si nu ii sunt plătite si nici compensate cu timp liber,ca lucreaza in zile de sărbători legale si la fel nu sunt plătite.Sa nu mai vorbim de stresul specific regimului militar,privarilor de drepturi pe care acesta si le asuma atat cat este in activitate e t c.In momentul in care politicienii se vor uita si catre armata si vor înțelege problemele atunci si curțile unităților militare se vor umple cu personal.

  9. Meserii neatractive din punct de vedere salarial. Condiții de muncă precare, predictibilitate pe o perioadă lungă de timp ( în fiecare zi drepturile se diminuează iar stresul la locul de muncă este cu caracter permanent).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghinea: Proiectul România educată va fi reprezentat în PNRR pe cinci direcții, fiecare va avea o alocare consistentă / Pentru digitalizare vom avea alocări la nivel de școală pentru a îmbunătăți formarea profesorilor / Vom finanța parteneriate între liceele agricole și ferme model

Proiectul România educată va fi reprezentat în PNRR pe cinci direcții, a declarat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, la Radio România Actualități. Acesta a repetat faptul că Educația va primi…
Vezi articolul

Deruta doctoratelor – studiu de caz: ASE București organizează studii doctorale și cu frecvență, și cu frecvență redusă, deși propriul regulament prevede doar doctorate științifice, ce pot avea loc doar cu frecvență / Director CSUD: Juriștii au interpretat așa, vom actualiza în septembrie

Regulamentul studiilor doctorale de la Academia de Studii Economice din București, recent actualizat și aplicabil „începând cu” anul universitar 2023-2024, prevede că la ASE este posibil doar doctoratul de tip…
Vezi articolul

EXCLUSIV G4Media.ro: Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată de DNA în două dosare de corupție, a fost numit de ministrul Sebastian Burduja în cel mai înalt for al cercetării / Burduja: Nu am știut situația lui, voi căuta o soluție pentru a-l revoca dacă nu demisionează

Ministrul Cercetării Sebastian Burduja l-a numit pe chirurgul Irinel Popescu în componența Consiliului Național al Cercetării Științifice, cel mai înalt organism național din domeniu, potrivit unui ordin din octombrie 2022,…
Vezi articolul