Savantul Sergiu Pașca a primit premiul IBRO – Dargut și Milena Kemali pe 2022, pentru cercetare în domeniul neuroștiințelor fundamentale și clinice, în valoare de 25.000 de euro

429 de vizualizări
Sergiu Pașca / Foto: schizophreniaresearchsociety.org
Cercetătorul român, Sergiu Pașca, a primit premiul internațional acordat de Fundația IBRO (International Brain Research Organization) – Dargut și Milena Kemali, pentru cercetare în domeniul neuroștiințelor fundamentale și clinice, informează alba24.ro. Premiul, în valoare de 25.000 de euro, este dat acestuia „în semn de recunoaștere a muncii sale de cercetare inovatoare, folosind tehnologia celulelor stem pentru a crea organoide și ansambluri ale creierului uman și aplicarea acestora la studii realiste ale mecanismelor celulare ale dezvoltării creierului uman și ale mecanismelor bolii”.

Premiul Internațional IBRO – Dargut și Milena Kemali îi va fi înmânat lui Sergiu Pașca în cadrul următorului Forum FENS (Federation of European Neuroscience Societies) de la Paris, care are loc în perioada 9-13 iulie 2022, unde omul de știință va susține și o conferință.

„Cercetarea vizionară și descoperirile lui Pașca în neuroștiința de bază au ajutat la îmbunătățirea modelelor celulare umane ale creierului și la dezvoltarea unei noi înțelegeri a mecanismelor moleculare care stau la baza bolii. Premiul IBRO-Kemali îi onorează realizările și evidențiază marea importanță a muncii sale pentru viitorul cercetării asupra creierului”, a spus dr. Pierre Magistretti, președintele Fundației IBRO Dargut și Milena Kemali, potrivit pascalab.org.

Premiul internațional IBRO Dargut și Milena Kemali pentru cercetare în domeniul neuroștiințelor de bază și clinice este acordat la fiecare doi ani unui cercetător remarcabil, cu vârsta sub 45 de ani, care a adus contribuții importante în domeniul neuroștiinței clinice. Premiul este de 25.000 EUR, iar câștigătorul este invitat să susțină o prelegere specială la Forumul FENS, cea mai mare întâlnire internațională de neuroștiință din Europa.

Fundația IBRO Dargut și Milena Kemali a fost înființată pentru a promova cercetarea în domeniul neuroștiințelor de bază și clinice. A fost fondată în 1996 de Dargut Kemali, un renumit psihiatru din Italia.

Amintim că Sergiu Pașca este laureatul Premiului Judson Daland 2021, în valoare de 50.000 de dolari, pentru „realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient”. Premiul va fi acordat la reuniunea din aprilie 2022 a Societății Filozofice Americane și recunoaște realizările remarcabile în investigația clinică, în special cercetarea orientată spre pacient, potrivit site-ului instituției.

În martie 2021, a fost numit ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei

Omul de știință Sergiu Paşca (39 de ani) este profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA.


3 comments
  1. Ca si in cazul Emmei Raducanu, cautati obsesiv personane cu nume de romani, de preferat din strainatate, care au performat acolo in conditii specifice si cu banii si eforturile altor, pt. a va lauda si a demonstra..ce exact ? Ca noi sintem genetic cu radacini in gradina raiului ?
    Pina cind nu a cistigat E. Raducanu acele turnee..nici dracu’ nu stia de ea, si nici ea de noi, saraca..acum, toti sint cu ea pe umeri, ca ‘e de-a noastra’. Asa si cu Pasca..asa, si ? Sint n romani in dispora si m romani in tara cu rezultate comparabil de bune, tinind cont de conditiile specifice. Daca Pasca facea performanta respectiva in tara, asta da, era ceva..dar asa ? Ne laudam cu munca facuta din finantarile altora, doar de dragul numelui romanesc ? La ce ajuta ? Este cumva reprezentativ pt. noi ? El stie macar de noi ? Nu c-ar fi necesar..PE de alta parte, sint 1,000 chinezi/zi mai tari in n alte domenii, cu performanta facuta la ei in tara..la ce ne ajuta cazul Pasca, deci ?

    1. vorbesti ca sa te afli in treaba. citeste mai bine cine e sergiu pasca si lasa presupunerile că nu sunt toate lucrurile dupa mintea ta. cum să îți zic mai pe scurt, ca să nu te superi: marș!

  2. in toate domeniile e unul care ia tot, aproape ca nu-ti mai vine sa faci nimic.
    Aștept sa refuze sau sa dea suma asistenților sai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Babeș-Bolyai - Mobilități virtuale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a devenit parte a alianței universitare EUTOPIA, una dintre câștigătoarele competiției Inițiativa Universităților Europene

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că s-a alăturat Alianței Universităților Europene EUTOPIA, care mai include universități din Belgia, Franța, Suedia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Germania și Italia. Instituția de…
Vezi articolul

Profesorii aleg manualele pentru anul școlar 2023-2024, inclusiv dintre cele 11 ale Editurii Booklet / Profesoara Andreea Coroian Goldiș, coordonatoarea manualului de Limba și literatura română, clasa a VI-a: Pentru niciun profesor nu e ușor să aleagă un manual, este vorba de un sprijin pentru tot anul școlar (P)

Anul școlar 2023-2024 începe cu manuale noi! Editura Booklet s-a numărat printre cei 22 de participanți la licitația publică pentru manuale organizată de Ministerul Educației. Toate cele 11 manuale Booklet…
Vezi articolul

Formarea profesorilor. Mihaela Popa: Trebuie să vedem ce avem nevoie, nu mergem cu valul / Adrian Opre: Să ajutăm și în etapa de evaluare, să arătăm punctele forte, mai puțin forte. Apoi, optează pentru program, dar atenție la furnizori, calitatea lor

În formarea profesorilor, „trebuie să vedem ce avem nevoie, nu mergem cu valul”, a declarat profesoara Mihaela Popa, fost secretar de stat la PrimaNews, pe 9 august. „Adesea e urmărit…
Vezi articolul