Proiectul-pilot “Teatrul, o nouă normalitate #reinventare”, o platformă interactivă multidisciplinară cu rol în formarea tinerilor pentru viaţa activă, realizat de Teatrul Nottara în parteneriat cu compania artistică Artepunkt Skandinavia din Norvegia şi agenţia de comunicare creativă Media One, a fost lansat, joi, la Bucureşti, scrie Agerpres.
“Anul trecut a fost cu folos, pandemia a făcut foarte mult rău, dar a făcut posibile şi nişte lucruri bune, astfel încât, având mai multă vreme, iată-ne angrenaţi într-un nou tip de proiecte”, a spus managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, în deschiderea conferinţei de lansare a proiectului.
Ruxandra Baker, reprezentant Media One, a afirmat că proiectul #Reinvent este “un copil al pandemiei” care s-a născut în perioada stării de urgenţă.
“#Reinvent este un copil al pandemiei, este născut, conceput în perioada stării de urgenţă, atunci când majoritatea activităţilor off-line au fost suspendate, atunci când părinţi, profesori, elevi s-au trezit în faţa celei mai mari provocări – şcoala online, atunci când artiştii nu mai puteau umple sălile de spectacol cu public şi îşi descărcau creativitatea pe reţelele sociale şi, aşa cum s-a spus, am avut cu toţii un răgaz, în ciuda contextului dificil, să ne gândim, să ne informăm şi să ne canalizăm creativitatea spre o concepţie pe care astăzi ne bucurăm să o vedem întrupată”, a adăugat Ruxandra Baker.
În cadrul proiectului #Reinvent se doreşte realizarea a şase spectacole de teatru cu abordări inovatoare ale patrimoniului cultural, dintre care trei în format digital live. Spectacolele rezultate vor avea la bază texte clasice şi contemporane din programa şcolară din România, potrivit sursei citate.
Piesele de teatru se vor inspira din texte din programele școlare, iar elevii de liceu vor putea urmări spectacolele
Reprezentaţiile vor fi oferite gratuit grupurilor ţintă, atât în România, cât şi în Norvegia, spectacolele fiind jucate atât cu public în sală, cât şi în transmisii în regim de live streaming, prin parteneriate cu licee la nivel naţional, chiar în timpul orelor de curs. Printre beneficiarii proiectului se află liceeni, tineri care urmează să părăsească sistemul de protecţie socială, membri ai minorităţilor etnice, profesori, asistenţi sociali, persoane vârstnice şi profesionişti din domeniul cultural.
“Noi credeam că teatrul din sală, teatrul de pe scenă va rămâne. Ne dorim să iasă la fel de bine toate cele şase spectacole, ne dorim ca după ce ele vor fi prezentate în premieră, atât în România, cât şi în Norvegia, să intre în repertoriul nostru curent, şi aceste spectacole să fie privite şi de alţi elevi care vor avea examen de bacalaureat, să fie privite de acasă sau să fie privite de aici”, a mai precizat Marinela Ţepuş, citată de Agerpres.
Dejan Jankovic, regizor, producător şi profesor de teatru, a afirmat, într-o declaraţie video, că acest proiect este necesar pentru a încuraja oamenii să vină la teatru şi să colaboreze la nivel internaţional.
“Am o admiraţie extraordinară faţă de spaţiul artistic românesc, în mare parte datorită lui Eugen Ionescu, Tristan Tzara, Herta Muller şi multor altora. În opinia mea, pentru a supravieţui, teatrul să îşi schimbe şi să îşi adapteze formele de expresie în contextul noilor media, mai rapide şi mai atractive, create prin intermediul tehnologiei informaţiei. (…) Consider că acest proiect este extrem de necesar şi le sunt foarte recunoscător prietenilor mei din România, care au găsit în Artepunk un partener pentru un asemenea demers. Este important să cultivăm un alt tip de public şi să îi încurajăm pe oameni să vină la teatru şi să colaboreze la nivel internaţional. (…) În calitate de regizor, voi face tot ce îmi stă în putinţă să împărtăşesc din experienţa şi viziunea mea de până acum cu privire la aspecte sociale din prezent cu echipa din România, prin prisma creaţiei lui Henrik Ibsen şi a statutului femeii în epoca sa şi a noastră”, a declarat Dejan Jakovic.
Despre proiect: “Teatrul, o nouă normalitate #reinventare” este un proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul programului Ro-Cultura. Durata de implementare este de 12 luni (ianuarie-decembrie 2022), iar valoarea totală eligibilă a proiectului este echivalentul a 194.977,37 euro, din care 85 la sută reprezintă contribuţia nerambursabilă a SEE, iar 15 la sută reprezintă contribuţia nerambursabilă naţională, mai informează Agerpres.
1 comment
Cum putem viziona si noi spectacolele? Cand vor fi disponibile pentru scolile din tara? Trebuie sa incheiem un parteneriat la nivel de scoala cu teatrul sau cu compania artistica ce a lansat proiectul?