Șapte noi alianțe universitare europene, inclusiv două la care participă universități din România – printre cele 30 selectate acum să primească sprijin european prin Erasmus+ / Numărul de alianțe beneficiare crește la 50

746 de vizualizări
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027
Foto: Comisia Europeană
30 de alianțe universitare europene au fost selectate în cadrul apelului Erasmus+ 2023 pentru a beneficia de sprijin financiar european pentru întărirea cooperării, ceea ce, după apelul din 2022, ridică totalul Universităților Europene care primesc astfel de sprijin la 50. Între cele 30, șapte sunt alianțe care primesc finanțare pentru prima dată, iar dintre acestea două includ și universități din România.

Acestea sunt:

  • Universitatea Națională de Muzică București – membră în alianța IN.TUNE (Innovative Universities in Music&Arts in Europe)
  • Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – membră în alianța NEOLAiA (Transforming Regions for an Inclusive Europe)

Alte universități românești care apar în alianțe universitare europene dintre cele selectate acum, dar care au mai primit finanțare prin acest instrument în trecut, sunt: Universitatea Politehnica Timișoara (Alianța E2UDRES2), Universitatea Al.I. Cuza Iași (European Campus of City-Universities), UNiversitatea Politehnica din București (EELISA), Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (European University of Technology), UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (NeurotechEU), Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov (UNITA), Universitatea din Petroșani (EURECA-PRO).

Alte șapte universități din România fac parte dintre alianțele selectate în apelul din 2022: Universitatea din București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Potrivit Comisiei Europene, cele 50 de alianțe reunesc peste 430 de universități din 35 de țări – toate țările membre UE plus instituții din Islanda, Norvegia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. 

Comisia precizează că bugetul de care beneficiază actualele Universități Europene se ridică la nivelul record de 402,2 milioane de euro, fiecare alianță primind până la 14,4 milioane de euro pentru patru ani.

Citește și:
Șapte universități din România selectate în inițiativa Universități Europene, anunță Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciucă: Ceea ce am promis, am făcut. Am convingerea că toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum / Guvernul nu a respectat nicio promisiune în privința salarizării profesorilor în ultimii 4 ani

Premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că „am convingerea ca toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum”.…
Vezi articolul

Profesoara Nina Vasile: De 8 ani am dus la inspectorat toate documentele în dosarul cu șină pentru înscrierea la titularizare. Ceri profesorilor să folosească inteligența artificială, dar le ceri să vină la înscriere cu dosare de documente

Profesoara Nina Vasile a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre documentele necesare pentru înscrierea la concursul pentru titularizare: „De 8 ani am dus la inspectorat toate documentele în dosarul…
Vezi articolul