Aproape trei sferturi din tinerii din marile orașe care au participat la un sondaj consideră că au nevoie de o educație mai bine adaptată nevoilor lor, însă doar 39% beneficiază de astfel de condiții în universități, potrivit rezultatelor acestuia. Studiul a fost realizat de Cult Research la comanda BCR în proiectul ZBOR – o inițiativă de educație non-formală care include deschiderea a șapte centre dedicate tinerilor în diverse orașe din țară.
Inițiativa se adresează tinerilor cu vârste între 14 și 25 de ani și are scopul de a oferi resurse suplimentare pentru dezvoltarea personală și profesională într-un cadru sigur, adaptat cerințelor acestora, potrivit unui comunicat de presă. Centrele sunt amplasate în Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești, Târgu Jiu (se deschide până la final de noiembrie) și Baia Mare (se deschide până la finalul lui 2024), iar accesul la acestea este gratuit.
Proiectul, finanțat cu peste 2 milioane de euro, a fost dezvoltat împreună cu ONG-uri locale, iar organizatorii susțin că astfel răspund direct unei nevoi majore identificate în rândul tinerilor, care adesea nu au acces la resurse adecvate pentru a-și dezvolta competențele în comunitățile din care provin.
Rezultatele unui chestionar aplicat de Cult Market Research pe 400 de tineri din orașe reședință de județ, cu vârste între 15-25 de ani, arată că 76% dintre aceștia consideră dezvoltarea personală o prioritate, însă doar 37% găsesc oportunități de acest fel în România. De asemenea, 42% dintre aceștia sunt nemulțumiți de lipsa oportunităților locale, iar 59% intenționează să părăsească orașele natale în căutarea unor condiții mai bune de dezvoltare și angajare, se mai arată în comunicatul de presă.
Cei 400 de participanți la chestionar erau tineri din centrele respective, astfel că sondajul nu este reprezentativ și doar colectează opiniile acestora, conform detaliilor metodologice. 48% din cei intervievați au răspuns că pentru ei contează în foarte mare măsură să aibă oportunități de dezvoltare personală, urmați de 28% care au spus că pentru ei asta contează în mare măsură.
51% din tinerii care au răspuns chestionarului au declarat că în mare măsură contează pentru ei să aibă locuri de muncă accesibile. 47% spun că în foarte mare măsură contează nevoile de a se dezvolta profesional, 47% aleg același grad de relevanță pentru nevoia unui învățământ adaptat lor și 43% – în ceea ce privește accesul la o tehnologie modernă.
Întrebați ce oportunități există în România, de la spații verzi, la oportunități de petrecere a timpului liber, transport public accesibil, tehnologie modernă accesibilă și oportunități ce țin de divertisment, cei mai mulți au spus că acestea se regăsesc „într-o oarecare măsură” – circa 35-36% pentru fiecare din oportunitățile enumerate. Doar 19-21% declară că regăsesc aceste ocazii în țară „într-o foarte mare măsură”, iar câte 21-26% „într-o mare măsură”.
Problemele principale identificate de tineri
În cadrul demersului, tinerii au fost întrebați ce îi nemulțumește cel mai tare la orașul în care locuiesc. Printre problemele majore s-au numărat:
- Costul ridicat al traiului
- Lipsa oportunităților de dezvoltare personală
- Poluarea
- Lipsa spațiilor de petrecere a timpului liber
Oportunitățile de dezvoltare profesională: Ce își doresc tinerii?
Pe plan profesional, tinerii participanți au spus că simt nevoia de mai multă claritate și sprijin în carieră. Mulți dintre aceștia sunt adesea dezorientați și nesiguri cu privire la parcursul lor profesional. Soluțiile indicate de ei ar fi:
- Conexiuni cu profesioniști: Crearea unor programe de mentorat și „job shadowing” care să le permită tinerilor să înțeleagă mai bine piața muncii și să capete încredere în abilitățile lor.
- Locuri de muncă flexibile: Tinerii solicită mai multă flexibilitate la locul de muncă, inclusiv prin promovarea unor locuri de muncă temporare sau cu program redus („Quicky jobs”).
- Salarii care să acopere costurile de trai: Politicile fiscale și salariale ar trebui să fie ajustate pentru a asigura venituri care să permită tinerilor un trai decent.
Orașul ideal al tinerilor
Când au fost întrebați cum ar arăta orașul ideal, răspunsurile tinerilor au reflectat un set clar de priorități. Aproximativ 25% au menționat că orașul ideal ar trebui să fie dotat cu multe spații verzi, un mediu prietenos pentru relaxare și socializare. Alte priorități includ oportunități educaționale și de dezvoltare profesională (9%), siguranță (9%) și un oraș dezvoltat și modern (10%).
Centrele lansate își propun să reducă decalajul dintre nevoile de educație și dezvoltare ale tinerilor și oferta actuală de resurse, să le ofere un model inovator prin care tinerii pot accesa programe de mentorat, competiții de antreprenoriat și o curriculă bazată pe competențe de viață, precum educația financiară și sustenabilitatea.
În plus, programul oferă acces la o platformă online care va conecta tinerii cu resurse suplimentare de orientare profesională și oportunități de carieră. Tinerii care vor să ia parte la activitățile centrelor pot găsi detalii pe paginile de rețele sociale ale huburilor din orașele lor.