„În foarte scurt timp, probabil săptămâna viitoare, vom pune în dezbatere publică metodologiile de concurs” pentru funcțiile de inspector școlar general și inspector școlar general adjunct, a anunțat ministrul Educației la Radio România Actualități. Examenele vor fi supravegheate audio-video, a mai spus Monica Anisie. Aceasta a răspuns astfel acuzațiilor sindicatelor din învățământul preuniversitar, care arătau într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, că s-au făcut în utlima vreme numiri politice pe astfel de funcții, iar mai mulți reprezentanți ai PSD au fost înlocuiți de reprezentanți ai PNL, „lucru care încalcă spiritul proiectului România Educată”.
Anisie a explicat că a numit mai mulți inspectori interimari pentru că ”la momentul acesta au încetat mai multe detașări. S-a încheiat perioada de concurs pe care au avut-o unii inspectori școlari generali sau generali adjuncți, sau directori de CCD-uri din unele județe”
Aceasta a evitat să vorbească despre apartenența politică a celor numiți interimar pe aceste posturi, dar a explicat că va organiza concurs pentru aceste funcții în acest an, iar săptămâna viitoare va pune în dezbatere publică metodologia de concurs.
”Ceea ce vreau să vă precizez este că în foarte scurt timp, probabil săptămâna viitoare, vom pune în dezbatere publică metodologiile de concurs, pentru că eu sunt adepta organizării concursului și profesionalizării acestor funcții. Încă din 2016 am organizat mulți ani de zile, am organizat concursul pentru directorii de școli. În curând vor le expira mandatele acestora, trebuie să pregătim ca anul viitor să poată susține aceste concursuri directorii de școli. La fel se întâmplă și cu inspectorii școlari. Prin urmare vom pune în dezbatere publica aceste metodologii de concurs, le vom aproba după consultare cu partenerii noștri de dialog Social și le vom aproba urmând să realizăm și calendarul după care se vor organiza aceste concursuri”, a explicat Anisie.
- Examenele pentru funcții de conducere în școli, inspectorate sau Case ale Corpului Didactic vor fi înregistrate și supravegheate audio-video, spune ministrul. Vedeți mai jos declarația ministrului
În urmă cu trei zile Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP) a trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis prin care semnala faptul că schimbarea pe criterii politice a inspectorilor școlari “încalcă spiritul proiectului ‘România educată’”. Aceștia îi cereau președintelui Klaus Iohannis să intervină “la nivelul Executivului pentru ca în învățământ să fie promovată depolitizarea”.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP) listează o serie de schimbări la șefia inspectoratelor și acuză că la conducerea ISJ Alba, Arad, București, Caraș-Severin, Dâmbovița, Mehedinți, Neamț și Suceava au fost numiți inspectori generali membri ai PNL.
Președintele Klaus Iohannis le-a răspuns jurnaliștilor care l-au întrebat în conferință de presă despre această situție: „Voi verifica situația foarte concretă, dar din câte știu eu până acum nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari care trebuie să funcționeze până la sfârșitul anului școlar. Dacă aceste persoane corespund sau nu postului respectiv este, sigur, o chestiune care trebuie verificată de Ministerul Educației și voi solicita aceste informații.”
- Redăm integral declarațiile legate de consursurile pentru inspectorii școlari:
Moderator: Făceam referire la președintele Klaus Iohannis – “Voi verifica situația concretă, din câte știu eu, până acum nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari care trebuie să funcționeze până la sfârșitul anului școlar” – și închei aici citatul.
Monica Anisie: Așa este. Şi după sunt detașați – sau unii dintre ei, unora li s-a dat doar delegare de semnătură, de atribuții pe funcția respectivă, pentru că sunt inspectori școlari adjuncți în funcție și atunci preiau și mandatul de inspector școlar general. Deci, acestea, până la organizarea concursului și până la finalul anului școlar, tocmai pentru a nu exista o bulversare a situației în interiorul unităților de învățământ, urmând ca, așa cum am precizat, Ministerul Educației să realizeze concursul /…/
Realizator: Şi aveţi de gând să realizaţi același lucru și cu directorii de școli? Aveți de gând să organizați concursuri și pentru directorii de școli?
Monica Anisie: Directorii unităților de învățământ preuniversitar, nu numai de școli, ci și de grădinițe, vor susține, au la momentul acesta concursuri, nu li s-a încheiat mandatul, dar în momentul în care noi pregătim terenul, pentru ca în momentul în care se vor încheia aceste mandate, să susțină un examen, din nou, un concurs, pentru a realiza…
Realizator: Da, dle Nistor.
Marius Nistor: Cred că nu trebuie să generăm instabilitate în sistem în monentul de față.
Monica Anisie: Corect.
Marius Nistor: Şi oameni să înceapă să își pună întrebarea dacă mai rămân sau nu mai rămân pe funcțiile pe care le ocupă în momentul de față pe bază de concurs. Ceea ce este cert: orice post, orice funcție de conducere, la nivelul inspectoratelor școlare sau la nivelul unităților de învățământ. Ceea ce este cert: orice post, orice funcție de conducere la nivelul inspectoratelor şcolare sau la nivelul unităților de învățământ trebuie ocupată prin concurs. Concursul automat ridică orice suspiciune…
Realizator: Cam cât la sută dintre directorii de școli, licee, grădinițe în momentul de față au concurs?
Marius Nistor: Majoritatea, majoritatea au concurs. Unii au desfășurat concursul declanșat în perioada doamnei Anisie, cred că era ministru atunci…
Monica Anisie: Mircea Dumitru.
Marius Nistor: …în nişte condiții mai speciale, cu testul acela mai deosebit, de evaluare a unor abilități din acestea psihice și… În sfârşit, mai…
Monica Anisie: Să le spunem cognitive.
Marius Nistor: Cognitive, cum era cu măgărușul, cu mânușile și alte treburi de genul acesta. Deci majoritatea colegilor care s-au prezentat la concursul respectiv, într-o transparență extraordinară, au promovat concursul respectiv și au ocupat posturile respective pe baza concursului. Au mai rămas în jur de 20% din posturi neocupate pe bază de concurs. S-a mai organizat încă un concurs ulterior care, chiar dacă nu a mai conţinut testul respectiv, a permis ocuparea diferenţei respective tot pe bază de concurs. În momentul în care încetează contractul acela de management educaţional…
Monica Anisie: De patru…
Marius Nistor: …de patru ani, automat postul poate fi ocupat sau ar trebui să fie ocupat numai și numai pe bază de concurs. Există însă și situații în care detașările poate vor fi necesare. Că se poate întâmpla, de exemplu, în mediul rural să nu găsiți persoane care să își dorească să ocupe o astfel de funcție. Același lucru se poate întâmpla și în mediul urban.
Monica Anisie: Sau să nu îndeplinească în niciun fel…
Marius Nistor: Sau să nu îndeplinească criteriile care sunt stabilite de legislaţia în vigoare.
Monica Anisie: …criteriile. Sigur.
Marius Nistor: Deci lucruri pe care noi va trebui să le analizăm cu cea mai mare atenție. Vizavi de partea aceea cu politizarea, ca să îi spuneam așa…
Realizator: Cu inspectorii şcolari generali.
Marius Nistor: Există, există tentația din partea celor care ajung la putere, la un moment dat: să schimbăm tot și să îi aducem pe noştri. Or, ceea ce trebuie să înțeleagă Guvernul în momentul de față, și nu neapărat Guvernul, ceea ce trebuie să înțeleagă liderii de partid din toate organizațiile județene: că au fost votați și au fost puși acolo tocmai pentru a nu repeta niște practici care erau caracteristice unor altor structuri politice. Deci, cu alte cuvinte, trebuie să evite numiri pe criterii politice, trebuie să propună persoane care să aibă un CV foarte bun, persoane care să se bucure de recunoaștere din partea colegilor lor la nivel teritorial, să nu conteze apartenența de partid, cât să conteze calitatea și profesionalismul.
Realizator: Da, pentru că argumentul care fusese adus e că toate numirile interimare ar proveni din partid.
Monica Anisie: Dar sunt numiri… că dacă aveau concurs, cum de altfel se întâmplă, și sunt și acum numiri interimare, care nu sunt… nu am operat noi vreo modificare. Cel puțin eu, de când am venit ministru, nu am realizat modificări decât acolo unde era absolut necesar. Trebuie să vă spun că în trei județe am avut demisii. Ce puteam să fac la momentul acela? Nu vă ascund faptul că la un moment dat am avut o demisie chiar înainte de a se da salariile profesorilor. Or nu puteam să las Inspectoratul Școlar fără să detașez, să deleg de fapt dreptul de semnătură, așa s-a întâmplat acolo, am delegat dreptul de semnătură unui inspector școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar, pentru a da salariile profesorilor chiar înainte de sărbători. Adică, totuși, sunt niște constrângeri și, așa cum…
Marius Nistor: Concursul va elimina absolut orice fel de dubiu vizavi de modul în care sunt ocupate funcţiile respective.
Monica Anisie: Exact! De aceea şi vorbim de stabilitate.
Realizator: Dar vă gândiţi /…./ îmbunătăţiţi față de forma aceea care a fost criticată…
Monica Anisie: Exact!
Realizator: …sau măcar pusă în discuție, cu testele? Eu nu îmi amintesc foarte clar ce a fost …
Marius Nistor: Nu, nu. Aceea nu a fost aplicată inspectorilor școlari generali sau directori de CCD.
Monica Anisie: A fost direct…
Marius Nistor: S-a aplicat doar directorilor unităţilor de învăţământ.
Realizator: Chiar şi aşa… Chiar şi pentru ei…
Marius Nistor: Dar dacă este să vorbim de transparenţă, fără supărare, în momentul în care totul este înregistrat, dacă ne raportăm la concursurile organizate pentru ocuparea unor funcții de inspector, de director de CCD, totul a fost înregistrat, subiectele…
Monica Anisie: Audio-video.
Marius Nistor: Audio-video. Au existat reprezentați ai partenerilor sociali, și aici nu mă refer numai la federații sindicale, mă refer la reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor…
Realizator: Şi aşa urmează să se întâmple pe viitor?
Monica Anisie: Da. Da.
Marius Nistor: Deci este greu de crezut că se pot face aranjamente. Deci eu îmi doresc concurs cât mai rapid, transparent, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu vizavi de calitatea persoanelor care ocupă o funcție de conducere, iar cei mai buni să câștige, indiferent de coloratura lor, de opțiunilor politice; chiar nu mă interesează acest lucru. Profesionalism în primul rând!
Monica Anisie: Aceasta este și dorința Ministerului Educației, de a profesionaliza aceste funcții, să nu mai fie de fiecare dată când vine un nou ministru sau să vină un alt partid la guvernare, să existe această…
Marius Nistor: Teamă că…
Monica Anisie: Teamă că se schimbă lucrurile. În felul acesta, dacă noi oferim posibilitatea colegilor noștri profesori să candideze pentru aceste funcții de inspectori, de directori, prin concurs să le ocupe, timp de patru ani de zile încheie un contract de management și în felul acesta poate realiza cu predictibilitate și stabilitate un management care să conducă la lucruri bune și pentru cadrele didactice, și pentru elevi.
FOTO: gov.ro
2 comments
In mod normal, la aceste concursuri, ar trebui sa poata participa toti candidatii cu pregatire in managementul scolar (gradele didactice NU sunt relevante si nici vechimea in invatamant). Probele ar trebui sa fie practice (legislatie, dar si proiecte de atragerea fondurilor extrabugetare, de obtinerea unor burse de studiu externe…), nu intrebari despre ce vrea candidatul sa vorbeasca 🙂
Joi, 9 ianuarie 2020, am fost în audiență la d-na Daniela Bogdan, director general al Corpului de Control. Am sesizat împreună cu mai mulți părinți fapte foarte grave, acoperite de Inspectoratul Școlar Galați (aici există o cârdășie între PSD și PNL).