„Săptămâna verde” low cost. Ministerul Mediului a tăiat aproape 400 de milioane de lei din finanțarea pentru școli, anunțată pentru programul prezidențial. Unui elev i-ar reveni 17 lei pe an, bani de 5 covrigi și jumătate

8.396 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Ministerul Mediului va aloca suma de 100 de milioane de lei pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025, conform unui proiect de hotărâre de guvern, pus în consultare publică. Suma din proiect este de circa 5 ori mai mică față de cea anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro. Alocarea este pentru programul propus și introdus în lege de către președintele Klaus Iohannis, care a derulat un studiu prin Administrația Prezidențială și apoi „săptămâna verde“ a apărut în calendarul școlar.

Dacă toate școlile ar aplica pentru cei 100 de milioane de lei, având în vedere ca sunt peste 2.9 milioane de elevi în acest an scolar, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde. Banii sunt pentru doi ani, deci un elev ar fi finanțat cu 17 lei pe an. Având în vedere că la o simigerie din București un covrig costă 3 lei, cu cei 17 lei de elev ar putea fi cumpărați circa 5 covrigi și jumătate.

Felul în care vor fi împărțiți banii, suma de 100 de milioane de lei propusă prin proiect, va fi la decizia Ministerului Educației, care ar trebui să facă o metodologie, conform proiectului de HG.

Mircea Fechet a spus pe 31 iulie 2023 că “100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România. Vor fi folosiţi aceşti bani pentru finanţarea “Săptămânii verzi”, imediat după o întâlnire la Ministerul Educației cu Ligia Deca. Adică circa 500 milioane de euro, la cursul din prezent. Suma propusă, de 100 de milioane de lei, este doar a cincea parte din ce era anunțat atunci.

100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România. Vor fi folosiţi aceşti bani pentru finanţarea “Săptămânii verzi”. Activităţi de conştientizare, de ecologizare, vizite în parcuri naţionale sau în arii naturale protejate vor fi finanţate de Ministerul Mediului pentru ca ai noştri copii să poată să înţeleagă mai bine cât de importantă este sustenabilitatea, cât de importantă este natura şi să vadă cu ochii lor, până la urmă, ce au de făcut”, a spus ministrul Mediului la acel moment.

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la rândul ei pe pagina sa de Facebook, în iulie, că școlile vor primi bani pentru finanțarea programului Săptămâna Verde.

“Activitățile din cadrul programului național „Săptămâna verde” vor putea varia mai mult decât în anul școlar trecut! Pe lângă platforma dedicată acestui program, saptamanaverde.edu.ro, pentru a susține școlile, cu sprijinul Administrației Fondului pentru Mediu, vom putea finanța activități specifice programului, oferind, astfel, copiilor mai multe oportunități de învățare“, spunea Deca.

Dacă ar fi să împărțim suma de 100 de milioane de euro la numărul de elevi estimați ca fiind școlarizați în acest an, ar însemna 34 de euro per elev, adică circa 165 de lei. Împărțită la numărul de școli cu personalitate juridică, circa 6.000, potrivit raportului privind starea învățământului, finanțarea medie pe școală ar fi de 16.600 de euro.

Ce prevede proiectul de HG:

Se alocă din Fondul pentru mediu Ministerului Educației, sub formă de finanțare nerambursabilă, suma de 100.000 mii lei, pentru realizarea acţiunilor multianuale necesare Programului „Săptămâna verde”, derulat prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, conform Art. 2 din proiect. 

Activitățile finanțate în cadrul Programului „Săptămâna verde” se desfășoară pe parcursul anilor 2024 și 2025 și alocarea banilor se face conform unei metodologii care se va aproba prin ordin al ministrului educației.

Suma se acordă pe baza contractului de finanțare, încheiat între Ministerul Educației și Administraţia Fondului pentru Mediu, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și se virează la solicitarea Ministerului Educației.

Metodologia de implementare a programului și activitățile se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar de stat, derulează, urmăreşte, controlează şi răspunde de modul de utilizare a fondurilor alocate.

Cu 30 de zile înainte de finalizarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2025, Ministerul Educației înaintează Administrației Fondului pentru Mediu un raport de finalizare, ce va cuprinde modul de realizare a activităților proiectului și sumele utilizate în cadrul acestuia.

Sumele alocate în baza contractului de finanțare rămase neutilizate la sfârşitul anului 2024 se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie, iar sumele neutilizate la finalizarea contractului de finanțare se restituie în termen de 30 zile, în contul Administrației Fondului pentru Mediu, conform documentului.

DOCUMENT Proiectul de de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului ”Săptămâna verde”
Citește și:
Primul modul de școală s-a încheiat și nici acum proiectul de finanțare cu 100 de milioane de euro a activităților din Săptămâna verde, anunțat în urmă cu trei luni de ministra Educației Ligia Deca și ministrul Mediului Mircea Fechet, nu este gata
Școlile vor primi bani pentru a susține activitățile din Programul “Săptămâna Verde” / Ministerul Mediului anunță un acord cu Ministerul Educației în valoare de 100 de milioane de euro, dar nu se precizează de când va intra în vigoare
OFICIAL Este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri pentru activități din „Săptămâna verde”, dar părinții o pot face printr-o asociație cu personalitate juridică / Model de raportare a activităților pentru școli

4 comments
  1. Ati vazut ce usor se taie din banii oricui (ieri au incercat de la medicii de familie si de la cei din ambulatorii), dar e imposibil sa taie din banii “specialilor” sau ai institutiilor inutile prin non-activitatea lor, gen ASF, ANRE, Academia fantoma, Inst pt cercetarea evenimentelor din dec 89 si multe altele pe nici nu le stim, dar care inghit bani cu nemiluita…?

    1. Asa este. Alea se pot contesta. Astea nu, taiat e, taiat ramane. Oricum, in curand se linistesc apele, ca fug in pensie anticipata ca potarnichile politaii si scolile cauta candidati disperate. Vai, dar cum sa iasa domnii la pensie la 65 de ani si poate si fara pensie speciala candva? Sa pateasca ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protestele angajaților din educație continuă vineri, 16 decembrie, în 11 județe din țară, anunță cel mai mare sindicat din învățământ / „Nu vom renunța la aceste proteste, dacă nu se vor rezolva problemele”, Simion Hăncescu, liderul FSLI

Angajații din sistemul de educație continuă protestele vineri, 16 decembrie, în mai multe județe din țară, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba despre următoarele județe: Arad, Maramureș,…
Vezi articolul

Debirocratizarea instituțiilor publice se poticnește în Ministerul Educației: la înscrierea în clasa pregătitoare se cere în continuare dosar cu copii după diverse acte, deși copiile au fost eliminate prin lege

Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare în viitorul an școlar, publicată în Monitorul Oficial luna trecută și promovată în continuare de Ministerul Educației spre informarea populației, prevede că părinții trebuie…
Vezi articolul