Toți elevii din Franța au luat parte la activități speciale, între 27 martie și 1 aprilie, în programul național ”Săptămâna Presei” care s-a desfășurat în școlile din Franța, ca acțiune a Ministerului Educației de la Paris pentru promovarea informării corecte și responsabile, potrivit unui comunicat al instituției franceze.
Scopul activităților a fost conștientizarea despre informarea corectă, realizată în aceste zile, în școli, cu ajutorul redacțiilor de știri ale principalelor site-uri din Republică sau ale televiziunilor, cele publice în mare parte. Ele au trimis jurnaliști în școli pentru a lua parte la jocuri de recunoaștere a informațiilor și la diverse ateliere de interpretat știri cu elevii.
În Franța, această săptămână este organizată de Centrul pentru Alfabetizare Media și Informațională (CLEMI, original: Centre pour l’éducation aux médias et à l’information), prezentat pe site-ul propriu ca ”responsabil cu educația media și informațională (MIE) în întregul sistem educațional francez”, înființat de 40 de ani.
”Profesioniștii din domeniul informației și cetățenii se confruntă cu o provocare majoră: să reușească să informeze și să fie informați într-o lume turbulentă, în care informațiile și propaganda circulă într-un sistem mediatic în care oricine poate publica atât informații de calitate, cât și informații degradate sau dezinformări”, motivează autoritățile din Educația franceză.
”În fiecare an, în primăvară, clase de toate nivelurile și disciplinele pot participa la Săptămâna Presei și a Media. Această activitate de educație civică își propune să îi ajute pe elevi, de la grădiniță până la clasele pregătitoare [pentru facultate]:
- să înțeleagă sistemul mediatic
- să-și formeze judecata critică
- să-și dezvolte gustul pentru știri
- să-și formeze identitatea de cetățeni”, transmite instituția.
Anul acesta s-a desfășurat a 34-a ediție a Săptămânii Presei și a Media, iar tema ei a fost “Știri pe toate fronturile”.
”Înțelegerea modului în care este produsă informația în contextul geopolitic actual este crucială pentru ca studenții să își poată exercita spiritul critic în fluxurile de informații la care sunt supuși.
Această temă ne permite să abordăm particularitățile jurnalismului de război din zilele noastre. Este, de asemenea, o ocazie de a sugera modalități de abordare a dezinformării și de a măsura lupta pe care o duc platformele [între ele] pentru a ne capta atenția. Această temă este, de asemenea, o oportunitate de a aborda dificultățile cu care se pot confrunta jurnaliștii într-un astfel de context, de concentrare a mijloacelor de informare”, mai scrie în comunicatul organizatorilor din Hexagon.