Săptămână de foc pentru candidații la examenul de Bac 2024. Maxime de până la 38 de grade luni și marți, la probele de Limba română și Matematică sau Istorie / Joi, până la 30 de grade – prognoza ANM

Foto: Administrația Națională de Meteorologie

Săptămână de foc la propriu pentru candidații la examenul de Bacalaureat 2024. Temperaturile maxime vor ajunge la 38 de grade luni și marți, 1 și 2 iulie, în zilele de probe la Limba română și Matematică sau Istorie, arată prognoza meteorologică a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la solicitarea Edupedu.ro.

În țară, luni, temperaturile maxime sunt „în creștere ușoară față de ziua anterioară [N. Red. Duminică, 30 iunie] în sud” și „se vor încadra în general între 30 și 38 de grade”, transmit meteorologii de la ANM. În București, luni, 1 iulie, ”canicula se va intensifica, disconfortul termic se va menține ridicat” și „temperatura maximă va fi de 37…38 de grade”.

Tot luni, de dimineață, la ora 9, când începe proba la Limba și literatura română, vor fi 27-28 de grade în București, Iași și Timișoara. La Cluj-Napoca și Constanța vor fi 25 de grade, conform sursei citate – tabelul complet al temperaturilor de luni la ora 9, mai jos în articol.

Marți, la proba de Matematică sau Istorie, „gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării, valul de căldură va persista în Muntenia, vestul Dobrogei și jumătatea de sud a Moldovei, în timp ce în restul teritoriului vremea se va răcori semnificativ. (…) Temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 33 de grade, iar în Muntenia, vestul Dobrogei și jumătatea de sud a Moldovei se vor situa între 34 și 38 de grade”.

Probele din cadrul Bacalaureat 2024 (BAC 2024) sunt următoarele:

Iată temperaturile de luni, 1 iulie, la începutul probei de Limba română:
Reședință județTemperatură (2m) ora locală 09
Arad26
Pitești26
Bacău27
Oradea26
Bistrița24
Botoșani27
Brașov24
Brăila28
Buzău28
Reșița26
Călărași27
Cluj-Napoca25
Constanța25
Sfântu Gheorghe23
Târgoviște25
Craiova27
Galați27
Giurgiu27
Târgu Jiu24
Miercurea Ciuc21
Deva24
Slobozia26
Iași28
București27
Baia Mare24
Drobeta-Turnu Severin25
Târgu Mureș25
Piatra Neamț25
Slatina26
Ploiești26
Satu Mare25
Zalău24
Sibiu25
Suceava24
Alexandria27
Timișoara27
Tulcea25
Vaslui26
Râmnicu Vâlcea25
Focșani28
Prognoza pentru săptămâna Bacalaureatului 2024, oferită de ANM pentru Edupedu.ro, integral mai jos:

În țară: În Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. În restul zonelor va fi mai cald decât în mod obișnuit. Temperaturile maxime, în creștere ușoară față de ziua anterioară în sud, se vor încadra în general între 30 și 38 de grade.

Local noaptea va fi tropicală, cu minime termice cuprinse în marea lor majoritate între 15 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h) și izolat vijelii și grindină -după-amiaza și seara în nord, nord-vest și pe arii restrânse în zona montană și submontană și începând din orele serii și noaptea în sud-vest și pe alocuri în centru. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp.

București: Canicula se va intensifica, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat”.

În țară: Gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării, valul de căldură va persista în Muntenia, vestul Dobrogei și jumătatea de sud a Moldovei, în timp ce în restul teritoriului vremea se va răcori semnificativ. Pe arii extinse, la început în vest, centru și nord, apoi și în regiunile sudice, vor fi înnorări accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de peste 20…40 l/mp și pe arii restrânse de 50…60 l/mp. În Dobrogea, astfel de fenomene se vor semnala pe suprafețe mici, în cursul nopții. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 33 de grade, iar în Muntenia, vestul Dobrogei și jumătatea de sud a Moldovei se vor situa între 34 și 38 de grade și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice ale nopții vor fi cuprinse între 13 și 19 grade, local mai ridicate în sud-est (până la 22…23 de grade pe litoral). 

București: Valul de căldură va persista, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Cerul va fi variabil până spre seară, apoi înnorările se vor accentua, vor fi intensificări ale vântului, averse torențiale, descărcări electrice și posibil vijelii și grindină. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade.

În țară: Vremea va fi în general instabilă și se va răcori simțitor și în jumătatea de sud-est a țării, iar temperaturile vor continua să scadă și în celelalte zone. Temporar vor fi înnorări accentuate, iar în majoritatea regiunilor vor fi averse, local însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului; izolat vor fi căderi de grindină, iar în est-sud-est vor fi posibile vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități însemnate de apă.

Probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi mai mică în zonele de câmpie din Banat și Oltenia, precum și pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 29 de grade, izolat mai ridicate în Bărăgan și Podișul Dobrogei (până în jurul a 33 de grade), dar și ușor mai mici în nord-nord-vest; minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 19 grade, mai ridicate pe litoral.

București: Vremea se va răcori simțitor comparativ cu zilele anterioare, astfel că temperatura maximă va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade. Cerul va avea înnorări temporar accentuate mai ales pe parcursul zilei, când vor fi averse, descărcări electrice și posibil intensificări de scurtă durată ale vântului”.

În țară: Gradul de instabilitate atmosferică va diminua în mare parte din țară, iar valorile termice vor fi agreabile. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse și descărcări electrice în a doua parte a zilei local în zona montană și pe spații restrânse în rest, cu probabilitate mai mare în regiunile sud-estice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 și 30 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 și 19 grade, mai mici în depresiunile intramontane, dar și ușor mai ridicate pe litoral.

București: Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în a doua parte a zilei când vor fi posibile averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.

În țară: Vremea va deveni treptat călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară în regiunile sudice. Averse locale vor fi posibile la sfârșitul intervalului în vest-nord-vest.

București: Valorile termice vor fi în creștere, vremea devenind călduroasă, posibil caniculară în orele după-amiezilor și nu vor fi condiții de ploaie”.

Exit mobile version