Sancțiuni pentru profesorii care fac meditații contra cost cu elevii de la clasă: Avertisment scris, nu mai pot preda 7 ani şcolari și închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă

13.039 de vizualizări
Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com
Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se pot aplica mai multe sancțiuni, de la avertisment scris pâna la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform legii învățământului preuniversitar. Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, potrivit metodologiei de mobilitate.

În același timp, profesorii declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă, că nu fac meditații contracost cu elevii de clasă, potrivit ordinului nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024

Prevederile din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, referitoare la sancțiunile pentru profesorii care dau meditații pe bani elevilor de la clasă

Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară, conform Art. 209, alin. (2), lit. d).

Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment scris;

b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform art. 209, alin. (1).

Conform alin (2), „pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1)“, aici intra și acordarea meditațiilor contra cost pentru elevii de la clasa, unde sancțiunile pot fi „desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă ori una sau mai multe cumulate“ dintre sancțiunile de mai sus.

Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, Capitolul II Răspunderea disciplinară, cu modificările și completările ulterioare, potrivit legii.

Prevederile din a Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordinul nr. 3.051

Personalul didactic de predare declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, conform Art. 5.

Și nedepunerea actelor sau nedeclararea meditațiilor constituie abatere disciplinară pentru profesori.

Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta procedură, precum și nedeclararea activităților de pregătire suplimentară (meditații) pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie abatere disciplinară, potrivit Art. 20. – (1).

Prevederea din Codul penal care se aplică profesorilor care completează declarația pe propria răspundere

Având în vedere faptul că profesorii declară pe propria răspundere că nu fac meditații contra cost cu elevii de la clasă, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, conform Art. 326, alin (1) din Codul penal:

„Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.“

Informații de context

Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Amintim că ordinul de ministru privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor ar trebui să fie aprobat până pe 1 noiembrie, conform calendarului oficial cu termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației.

Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Până pe 31 decembrie, toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă / Model de declarație de interese
OFICIAL Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, potrivit metodologiei de mobilitate
Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală

28 comments
  1. Există o diferență între meditație și activitate extrașcolară? Dacă un elev vrea să studieze un instrument muzical, atunci acest lucru nu se poate face la clasă. La școală se face educație muzicală (nu muzică) și elevul nu poate exersa în timpul orei.

  2. Alma, n-are. N-are viata personala. N-are ocupatie. Freaca banii angajatorului 8 ore degeaba facand comentarii si avand grija noastra cate 18 ore nu muncim s.a.m.d. Cine dreaq a angajat-o pe asta si o mai si plateste? E analfabeta fubctional si nu din mana noastra, ca se lauda cu scoli private si homeschooling.

  3. Cred în continuare că această reglementare este neconstituțională, că îngrădește dreptul cetățeanului de a alege ce și cum și cu cine face, când vrea el să facă ceva. Favorizarea sau defavorizate elevului, indiferent de motiv, a fost și este sancționabilă fără a fi nevoie de această reglementare jignitoare pentru cvasitotalitatea profesorilor.

  4. Deci:declarația este pentru cei care fac meditații ,asta înseamnă că dacă eu dau declarație ca nu fac meditații cu elevii de la clasa recunosc în mod implicit ca fac meditații, da?Adică eu fac meditații și nu declar banii la Fisc…și de aici alta belea!

  5. Profesorii de la clasa vorbesc cu ceilalți profesori de la alte clase ptr a le da elevi la meditații deci fac schimb între ei eu una ma întreb de ce fiscul nu ii întreabă de ce nu da bon pe banii care ii primesc de la copii ptr meditații eu nu sunt de acord cu meditațiile ca nu își mai dau interesul profesorii la ora le dictează la copii după 10 cărți la fiecare materie( profesorii au un comision când comanda cărți suplimentare) ca apoi la meditații sa le explice ești practic obligat sa faci meditații ca la ore profesorii nu le explica tot ca să te duci la meditații nu la ei ca nu li se permite ci la alt coleg de-al lui

    1. Poate ar fi meritat sa faceti meditatii pentru a va insusi folosirea corecta a semnelor de punctuatie. Ar fi fost un castig pentru dvs. chiar daca pentru parintii dvs. ar fi fost o cheltuiala in plus.
      Oare nu v-au explicat profesorii in clasa rolul semnelor de punctuatie?

  6. Deca are gandire de milițian din perioada comunistă. Procentul profesorilor care fac meditații este foarte mic. Doar o parte din profesorii de matematică și limba romana fac meditații si numai o mica parte dintre meditatori fac acest lucru cu proprii elevi. Nu ne spune însă când va fi oprita admiterea la liceu a candidaților care nu obțin macar media 5 la evaluarea națională. Cu liceeni care la evaluarea națională au obtinut medii de 2, 3 sau 4, nu poți spera să obții rezultate mai bune la bacalaureat.

  7. Daa…marii “infractori și evazioniști “…profesorii…asta e problema care trebuie dezbătută în învățământ…în rest, totul e minunat. Mă întreb cum vor verifica acele declarații? Probabil că se va constitui o comisie de “experți ” care vor pândi locuința profesorului și vor face poze…🤦‍♀️

  8. Ați înnebunit!!Nu primesc infractorii de meserie asa condamnare!Nu ca as fi de acord cu abuzul în funcție dar e o aberație ce se întâmplă!Clanul Cămătarilor,Dansatorilor,Măgarilor nu au avut asa riscuri pentru trafic de carne vie,de droguri ,de…,de…. și primește X ,profesor de matematică, pentru ca a făcut meditație.
    Iarăși este incitare la ură împotriva unei categorii sociale pe care o tot crucificati!

  9. Și politicienii tot asa primesc?Și închisoare și interzis la funcții politice?Ce dreptate este ăsta?La cata cerere pentru meditații este nu are nimeni nevoie de elevii de la clasă.

  10. vai,vai…sa spui ceva de medici,imediat se supără unii…din contra,sa le fii recunoscător că te cheamă la cabinetul privat după ce te au văzut la stat …dar deh…

  11. Și medicii nu mai pot profesa tot șapte ani?
    Și cei de la PM și ANPC la fel?
    Se scapă de ,,mită și atenții”?
    Întreb pentru un prieten… 😀

    1. Buna observație! O buna parte a medicilor care prestează servicii si la privat, te cheamă din spitalul de stat la privat.

      1. Adica, prin comparație, dacă profesorii oferă servicii similare meditațiilor prin intermediul unei firme, ar trebui sa fie în regula, nu-i așa?
        Pentru ca în acest caz activitățile sunt realizate de către firma, iar faptul ca nimerește într-o anumită grupa, este o simpla coincidenta.

        Dar dacă activitățile sunt, pe hârtie, pe baza de voluntariat, iar parintele se oferă sa doneze sume de bani, periodic, ca semn de apreciere al efortului voluntarilor, este ok?

        Oricum, este hilar sa vezi ca încercarea profesorilor de a mai lumina unele capete devine fapta penala.

      2. Daa…marii “infractori și evazioniști “…profesorii…asta e problema care trebuie dezbătută în învățământ…în rest, totul e minunat. Mă întreb cum vor verifica acele declarații? Probabil că se va constitui o comisie de “experți ” care vor pândi locuința profesorului și vor face poze…🤦‍♀️

      3. Pai atunci sa dea lege sa nu aiba nici ei pe lista de la stat aceiasi pacienti care se regasesc pe lista de la cabinetul lor privat. Corect? E ceva foarte usor de verificat, mult mai usor decat ce fac ei cu profesorii. Orice clinica privata legala lucreaza cu date personale ale pacientilor. Deci se poate verifica rapid de orice institutie de control din Romania.

      1. Adresez un apel calduros electricianului care lucreaza in salonul oaneiM. Repara, frate, instalatia electrica! Toate aparatele de la capatul patului sarmanei au luat-o razna: injectomatul e blocat, neuronometrul da valori negative, contorul de sinapse e blocat la 0,5, perfuzorul e plin cu spume si, cel mai grav, rotativa cu frustrari se incarca singura! Ajut-o, nene, ca se chinuie!

        1. Nu lucrez în niciun salon, lucrez într-un birou decent și foarte elegant cu un salariu cu mult peste medie, nu mă plang ca voi de salariul mic (deși al vostru e prea mare pentru cât de puțin munciți)

          1. 😭😭😭
            Clar! De oaie ce ești, n-ai înțeles nimic! Mai scrie câte ceva, să avem motiv de distracție!

          2. atunci lăsați doamna profesorii în pace,dacă sunteți fericita și aveți un salariu bun! ce ne tot spuneți câte nu fac și nu dreg?! vedeți va de viața dvs!

        2. B, tu nu vezi ca e proasta de bubuie? Analfabeta functional cum e(cu toate privaturile si homeschoolingurile din capul ei sec), nu a reusit sa inteleaga un mesaj ironic elementar. Las-o, bro/sis! Nu mai are asta scapare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine e noul ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal. Purtător de cuvânt și fost ministru delegat al Banilor publici, vrea să redea autoritatea profesorilor și are de combătut un puternic fenomen de bullying din școli / Prioritățile mandatului

După o demisie a prim-ministrului francez Elisabeth Borne în luna iunie, respinsă de președintele Macron, și săptămâni de discuții de posibile remanieri, un nou Guvern a fost confirmat recent în…
Vezi articolul

Unul din doi elevi de clasa a VIII-a nu a luat 5 la simularea Evaluării Naționale la Matematică din județul Brăila/ La clasa a XII-a, 54% dintre elevi au promovat proba de matematică

75% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Brăila au promovat proba de limba și literatura romana și 49% proba de matematică, la simularea Evaluării Naționale 2023, organizată de…
Vezi articolul

Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani beneficiază de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuită. Psihologul face decontarea / Model de cerere și acte necesare

Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia gratuit de 10 şedinţe de consiliere psihologică pentru depășirea…
Vezi articolul