Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că vor fi sancționați directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta.
Amintim că ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli. ROFUIP permite folosirea mobilelor la ore doar cu aprobarea profesorului.
Daniel David a spus că ministrul și inspectorul nu pot merge în fiecare sală să pună telefoanele în dulap.
„Adresa mea n-a fost doar către inspectori, a fost și pentru directorii de școală. Atenție, ministrul și inspectorul nu pot merge în fiecare sală să pună telefoanele în dulap. Nu este sarcina ministrului să spună oamenilor, personal, 1 la 1, respectați legea. Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a spus Daniel David.
Moderatoare: Sunt de acord cu această declarație. O să ne aplecăm asupra acestui subiect, din punct de vedere mecanic și operațional, pentru că vorbim foarte practic și aplicat. În afară de faptul că pot fi monitorizați prin camere de luat vederi profesorii, nu știm cum dacă nu apelând la buna credință și la profesionalism.
Daniel David: Nu trebuie să fie monitorizați. Pur și simplu, profesorul poate să reclame acest lucru conducerii școlii. Dacă nu-i poate controla pe copii, are mecanisme.
Moderatoare: Numai dacă dorește.
Daniel David: Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine. Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate.
Telefoanele sunt interzise la ore și pot fi folosite doar dacă profesorul solicită
Ministerul nu a precizat un termen până la care școlile trebuie să finalizeze această analiză a regulamentelor. Regulamentele de organizare internă (ROI) ale școlilor, amintim, sunt bazate pe Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), document aprobat de ministerul Educației și valabil pentru orice școală din țară. Cel mai recent ROFUIP a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025.
Potrivit ROFUIP 2024-2025, elevul are printre obligații: „(…) i) de a nu utiliza telefoanele mobile sau orice alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească, și cu excepția situațiilor în care acest lucru este solicitat de către cadrul didactic”.
Articolul 182 din același ROFUIP:
- „(…) (6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
- (7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ”.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli sunt și în Statutul Elevului 2024
Articolul 15: „Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească;
h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.
Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Printre țările care au interzis telefoanele mobile în școli se numără Grecia, Anglia și Ungaria:
- În Grecia, utilizarea telefoanelor mobile la cursuri este interzisă din septembrie, a anunțat ministrul Educației. Elevii pot fi suspendați dacă încalcă regula și pot fi exmatriculați dacă înregistrează în clasă
- Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, a anunțat Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită
- Ungaria a interzis telefoanele mobile în școli, de la 1 septembrie 2024. Elevii trebuie să le predea profesorilor la intrare și le recuperează la finalul cursurilor
- Elevii din Brazilia nu vor mai putea folosi telefoanele la școală – legea merge la promulgare, scria Edupedu.ro pe 20 decembrie 2024. Ministrul Educației: Experienţele din lumea întreagă au arătat că produc deficit de atenție
27 comments
aberatiii iar …. sa puna aparate de bruiaj …. profesorul si directorul nu sunt politisti sa ii caute in nadragi toata ora de telefoane daca a vrut sau nu sa il puna pe pervaz sau daca a vrut sau nu sa butoneze pe sub banca trece si ora si pauza :))))))) nu mai predam nu mai ascultam nu mai facem nimic ne cautam de telefoane
Se poate fara telefoane,calm si ferm/ politicos…
Este greu,dar se poate..directorul iti lasa libertatea sa aplici interpretarea personala …
Mai greu este sa castigi in ochii elevilor,se poate ,sustin…
Ministru Educatiei trebuie sa oblige directorii de scoli sa aplice regulamentele in scoli,sa nu permita elevilor sa foloseasca telefoanele mobile in timpul orelor.Acei directori care nu aplica sa fie demisi si inlocuiti.
Sa fie actualizate programele scolare,sa se editeze manuale scolare noi adaptate la continuturi de actualitate,sa se faca materiale de studiu noi,aplicatii educative ,sa nu se mai dea vina pe cadrele didactice ca predau lectii neatractive,cu continuturi neinteresante.
Sa se restructureze materia,sa se simplifice continuturile,sa se puna bazele pe continuturi adaptate la cerintele actuale de pe piata muncii.
Ca invatamantul sa fie modern,sa ii atraga pe elevi sa invete,sa se ridice nivelul educational din Romania.
Ca numai pe profesori se da vina tot timpul,nu pe minister,elevi si parinti.
Trebuie sa fie o legatura intre minister,profesori,elevi,parinti,toti sa fie interesati de invatamant si educatie.
Sa se promoveze o educatie si un invatamant de calitate pt ca educatia si invatamantul este baza societatii.
Domnule Ministru,
Va rog sa dispuneti de sanctiuni si pentru directorii din scoli care permit la fiecare zi de nastere a elevilor incepand cu clasa 0 la primele ore ale diminetii servirea de bomboane, sucuri, iar in Saptamana Altfel sau Verde cand se organizeaza fel de fel de tematici la o activitate de Ziua recoltei sa nu se mai permita si aducerea de platouri cu placinte, pandispanuri, etc pentru ca asa vor parintii ca ei fac legea in scoala.
Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 15 septembrie 2008.
În vigoare de la 15 septembrie 2008
Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică şi al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice nr. E.N. 9.562 din 12 septembrie 2008,
având în vedere prevederile art. 9 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
Ministrul Sănătăţii Publice emite următorul ordin:
Art. 1. –
(1) Se aprobă Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) În incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în lista din anexa nr. 1.
Bucureşti, 12 septembrie 2008.
Nr. 1.563.
ANEXA Nr. 1
LISTA
alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor
La fiecare zi de nastere in scoli parintii aduc la scoala fel de fel de bomboane ambalate sau neambalate, sucuri Teddi, mini prajituri ambalate gen Barni fara sa tina cont ca unii copii au probleme de sanatate, de greutate sau alergii, tot mamele copiilor cu anumite probleme sunt trase la raspundere ca sa isi invete copii sa nu mai pofteasca, in loc ca cei care mananca bombe calorice sa le faca acasa sau in afara scolii/unitatii de invatamant.
Sa se renunte in a se mai “confectiona” torturi din kinder, barni, teddi etc.
In anexa 1 este precizat:
Limita de la care alimentele devin nerecomandate
Exemple de categorii de alimente care prin conţinut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate
1. Alimente cu conţinut mare de zaharuri* Peste 15 g zaharuri/ per 100g produs
– prăjituri
– bomboane
– acadele
– alte produse similare
Sursa:
https://lege5.ro/gratuit/geytsmbtge/ordinul-nr-1563-2008-pentru-aprobarea-listei-alimentelor-nerecomandate-prescolarilor-si-scolarilor-si-a-principiilor-care-stau-la-baza-unei-alimentatii-sanatoase-pentru-copii-si-adolescenti
Exemple de dulciuri aduse la zilele onomastice:
Kinder Schoko-bons Bomboane de ciocolata cu lapte, cu umplutura de lapte si alune (cutie 200 gr)
Glucide 52.5 g/100 g
Poiana | Chokotoff | Caramele invelite in ciocolata (cutie 221g)
Glucide 71 g/100 g
In luna decembrie 2024 a aparut la televizor domnul doctor endocrinolog Bogdan Pascu care explica despre gravitatea alimentelor necorespunzatoare in scoli:
https://stirileprotv.ro/educatie/alimentele-prajite-si-dulciurile-interzise-in-unitatile-de-invatamant-40-dintre-copii-au-greutatea-peste-limita-normala.html
In speranta ca se va schimba ceva in acest sens, va multumesc anticipat.
Bine ca nu de mult le-au dat tablete nerestrictionate la pornografie…. și acum vor sa le ia tel personale. Pai copiii de la școală au învățat sa umble aiurea pe net și acum dau vina tot pe copiii cad au apărut efectele?!
Profesori retarzi care nu pot sa capteze atentia elevului la ora sau nu se pot impune! Si evitarea filmarii pecascuns a “prestatiei” profesorului la clasa!! pt aceste doua motive au fost interzise tel in școli si sunt CONFISCATE zilnic!! Cei care cred ca “spre binele elevului” se inseala amarnic!! Nimic in școala nu este “spre binele elevului” !! Si da ..sunt un procent de 20% din profesori care sunt ok sau chiar cu merite! Dar….asta.i dezavantajul…” cand te amesteci in lături,te mânâncă porcii”
Aberații. Reporterul lu pește nu l a întrebat pe ministrul de pe lună cum și cine îi va sancționa. Nu există nicăieri în lege prevedere și nici nu va exista. Baliverne ministeriale.
Fix asta e motivul pentru care rezultatele și situația din sistemul de învățământ e atat de proastă, telefoanele elevilor.
A găsit și domnia sa noul ministru un bun motiv sa fie remarcat .
Poate reușiți totuși să asigurați o stabilitate reală a programei scolare, dotări și macar wc-uri igienice ca de grup social multe scoli habar nu au.
Oare nu ar fi mai eficient sa veniți cu ,,un pachet” de sancțiuni aplicate elevilor care nu respecta regula?!
Dacă această regula nu se aplica pe deplin,cu siguranță nu e din cauza directorului/profesorului!
Si profesorii care stau pe telefoane ? sau care zic acum puteți sta pe telefoane!
Buna! Eu sunt parinte și as fi foarte fericit sa nu se permită telefonul la școala. Bine, o sa spuneti ca eu nu ar trebui sa-l las cu el dar nu pot fi doar eu radicala astfel ca, dacă al meu elev ar fi prins cu telefonul in ora semnez ca sa fie confiscat de către diriginte. Cel puțin o săptămâna sa nu-i fie restituit.
Din păcate, dascălii nu îi pot obliga pe elevi să depună telefoanele în acel spațiu sigur.
Sunt dascăl, le solicit acestora la începutul orei să predea telefoanele, o fac foarte puțini— în anumite clase, deloc—, iar eu nu am nici timpul necesar să verific dacă restul mai au telefoane și nici dreptul să îi “ percheziționez”, astfel încât nu există oră în care să nu îi văd pe unii elevi cu mâinile sub bancă, manevrând fără îndoială telefonul!
Alteori le- am preluat, apoi le- am restituit doar părinților, dar aceștia le- au permis în continuare să vină cu ele la școală ori să nu le predea la începutul orelor, ceea ce face inutilă preluarea de către noi a dispozitivelor neregulamentar utilizate!
Sunt situații în care elevi recalcitranți refuză pur și simplu să predea telefonul, caz în care nu putem aplica decât sancțiuni stipulate de Statutul Elevului, consecințe față de care aceștia sunt total nepăsători!
În opinia mea, soluția cea mai utilă ar fi interzicerea prin ROFUIP, de către Minister, a telefoanelor mobile în școli!
La fel ca introducerea obligatorie a uniformei școlare( doar așa am putea reveni măcar la ținute decente)!
Cu precizarea sancțiunilor pentru nerespectarea oricărei abateri de la regulament, punctual și concret( nu să ajungem ca o școală să scadă 1 punct la purtare pentru X abatere, iar altă școală să scadă 1 punct la a patra repetare a abaterii X ș.a.m. d.)!
Pasarea aceasta a responsabilității la nivelul fiecărei instituții școlare este, în ce mă privește, doar o neasumare a Ministerului, fiind generatoare doar de speculații, de haos și de tensiuni între dascăli, elevi și părinții!
* părinți
de ce sa fie sancționat profesorul ?
de ce nu ați dat legea clara ,, fara portițe . era ușor de aplicat
profesorul nu se poate lupta cu o gloată de elevi și părinți dezlănțuiți care tocmai au descoperit ” beneficiile” chatgpt ului !!
Felicitări! Chiar asta reprezintă marea problema a școlii românești?. Sincer, aveam alte așteptări de la ditamai prof.univ. Va compromiteti totalmente.
Sunt probleme reale în sistem.
Vedeți mai bine ce fac generalii dvs., care nu dau cu lunile pe la ore, care fac afaceri din tot ce pot., inclusiv olimpiadele naționale, care sunt ocazii optime de a obține comisioane- CL, IL, BR, GL,etc. Cât de curând toate astea vor ieși la iveală. Știți când? exact la alegeri. așa că surpriza. ce oameni mai are PNL. ???
Picati în derizoriu dle.ministru.
De ani și ani de zile școala românească s a deteriorat tocmai că nu v ați uitat unde trebuie. Parca e o conspiratie…cu masuri aberante, cu oameni care că profesori au fost și sunt mediocri Meritocrația este înlocuită cu pilocratia. Păcat! Atenție la ce e precizat mai sus …
nu era mai simplu să scoateți telefoanele de tot prin lege ?
fara sancțiuni rapoarte și alte metode complet neeficiente
lege și atât. fara daca cere profesorul și alte ghidușii
cine nu va da voie să faceți ce au făcut și celelalte țări civilizate care au scos tehnologia toxica și handicapata din sistemul de educație ?
A interzis și Italia de câteva luni mobilul in clasă. Profesori nu cer folosirea lor nici în scop educativ, folosesc tabla interactivă și strategii didactice cu interacțiune.
Buna ziua,atunci și profesorii să nu mai stea cu telefoanele in mînă la ore.sa își predea ora de pe Google.De acord că în timpul orelor de curs trebuie sa fie atenți la ore,dar cum știu părinții de ei când pleacă de acasă și de la școală?îmi asigura școală siguranța copilului de acasă și pina la școală și invers?deocamdată telefonul rămâne singura sursa de verificare a părinților .De asemenea nu sunt de acord sa ceara voie cadrului didactic sau dirigintelui sa mă sune într-una din.pauze că se simte rău sau vrea să îmi transmită copilul ceva important.in pauze ar trebuie să aibă dreptul să utilizeze telefoanele .
Ce urgente, doamna, in timpul pauzelor? I s-a rupt fetei o unghie si trebuie sa o programati imediat la manichiurista? sunt niste reduceri care dureaza doar 3 ore la H&M?? pentru probleme medicale exista cabinetul medical si profesorii au telefoane. Dar nu cred ca in fiecare zi are copilul dvs o urgenta medicala! Este culmea sa pretindeti sa fiti sunata in pauze. CHIAR sunt curioasa ce problema presanta poate avea un copil la scoala, si sa o puteti rezolva dvs??
Legat de siguranta, desi o problema mai putin RIZIBILA ca prima cu urgentele din pauze, daca v-ati gandi putin rational, v-ati da seama ca TOATE accidentele care pot aparea in drum spre scoala si spre casa, pe care nu ni le dorim, evident, ca parinti, NU sunt rezolvate de existenta telefonului mobil! Oricine se gandeste la grijile pe care si le face, accidente auto, rapiri, chestiuni despre care oricum vrem sa credem ca sunt situatii destul de improbabile, ar trebui isi dea seama ca nu are nicio importanta daca copilul are telefonul la el sau nu. Daca in drumul spre scoala trece printr-un cartier de mafioti, o bucata de jungla amazoniana, sau traverseaza o zona in razboi, la fel, telefonul nu il ajuta cu nimic. Va poate suna de acasa, cand pleaca, si de acasa, cand ajunge. Singura situatie in care telefonul il ajuta pe copil in drum spre casa este daca e un aiurit care nu stie sa ajunga acasa fara GPS, un copil care nu stie rute alternative daca STb intra in greva subit, dar chiar si in aceste situatii mai castigat ar fi acel copil daca l-ati invata sa se descurce. Azi toti adultii au telefon, un copil care are o oarecare problema poate intra in prima farmacie si sa roage pe cineva de acolo sa il lase sa sune parintii.
Or sa ajunga copiii de astazi sa isi scape telefonul intr-o baltoaca si sa se aseze pe trotuar sa planga, ca nu stiu ce sa faca fara telefon. Si nici vorba sa stie vreo numar de telefon pe de rost.
Nu mai visati, doamna, cabinete medicale si cai verzi pe pereti, ca nu se intampla peste tot minunile de la oras! Si nu mai planuiti rute alternative pentru copiii altora! Copilul meu de clasa a treia! nu s-a simtit bine o zi intreaga si nu m-a sunat nimeni sa ma anunte! Mai lasati-ma cu comentariile agresive si lipsite de logica, trimitem la scoala copii, nu animale in staul. Stiti unde e scoala aici, la tara?! La 3 sate distanta! Ce credeti, ca iese copilul din scoala si o ia pe strada, sa ceara un telefon?! Si cum explicati cazurile elevilor abuzati in toaletele scolilor, cand conducerea unitatii a declarat ca “doar s-au jucat?!” Cine vrea binele copilului meu mai mult decat mine?! Doamne fereste cu asa oameni, mai ales cu asemenea parinti! Si nu va mai raportati atata la trecut, ca se pune praful si pe el, si pe gandirea neadaptata prezentului! Vad ca folositi telefonul pentru stiri si comentarii! Asadar?!
madam, tu te auzi? in scoli in care copilului îi e rău o zi întreagă (mă rog, nu știu la ce scoli se sta o zi întreagă, dar dacă sunt, sunt) și nimeni nu îl bagă în seamă, și copiii sunt agresați in baie, cea mai mică problemă este dacă pot avea copiii telefonul la ei! mută copilul la altă școală, că altfel ajungi sa îl trimiți cu pistolul după el, să se apere!
haideți să rămânem pe subiect! acela este: au (ne)voie copiii cu telefonul în sălile de clase, deși este evident că le dăunează și în alte țări s-au luat măsuri? subiectul nu poate fi deturnat alandala că în unele școli din Romania nu este toaletă decât în fundul curții și acolo nu e curent electric și elevii au nevoie de lanterna telefonului că să își facă nevoile. astea sunt probleme separate și trebuie discutate separat, nu rezolvam toate problemele cu telefonul mobil
Acum am citit partea ridicola de la final :)))) Te si vad cu mainile in sold, “asadar”?! :)))) Eu folosesc telefonul pentru o multime de lucruri, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il foloseasca si copiii, si inca la scoala! Cu atat mai putin un copil de clasa a 3-!! Eu, si alti parinti, probabil, fac multe lucruri care sunt nocive pentru copii, unele sunt chiar interzise prin lege copiilor: lucrez peste program, pierd uneori noptile, beau alcool, fac sex si altele. Hai sa fie totul permis copiiilor, ca doar si adultii fac de toate.
Daca telefoanele vor fi interzise in scolile din Ro (si vor fi, la un moment dat), o solutie la problema dvs ar fi sa strangeti bani impreuna cu ceilalti parinti care au crescut ca dvs, cu telefonul mobil de gat, si altfel nu pot concepe realitatea, si sa instalati pe etajul unde invata copilul dvs un telefon public. Sau mai multe, poate sunt mai multi elevi care, in aceeasi pauza, au probleme importante de impartasit parintilor. Ar mai fi si varianta ca in pauza mare sa va sune de la secretariat, desi aceasta solutie nu este prea grozava, poate apare o problema importanta in alta pauza decat cea mare… Ma mai gandesc, si revin.
ii puteți da un ,, telefon cu butoane,,
si cum va fi sanctionat directorul?
Poate i se confisca telefonul
Tov. ministru, să vii să-i determini dumneata, nu să-i pui pe profesori în pericolul de a fi atacați de către elevii care sunt revoltați de astfel de “stricteți’… Nu ai mai aflat că elevii sunt bolnavi, pe plan internațional, din cauza telefonului?!…