Sănătatea începe din școală / Proiectul „Gust pentru sănătate” vine cu o abordare integrată pentru promovarea sănătății mintale, fizice și emoționale în rândul adolescenților și familiilor lor (P)

Într-o societate în care statisticile alarmante privind obezitatea infantilă și stilul de viață nesănătos domină, Asociația InspirAction, în parteneriat cu Carrefour România, aduce o perspectivă nouă prin proiectul „Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”. Acesta oferă o abordare integrată pentru promovarea sănătății mintale, fizice și emoționale în rândul adolescenților și familiilor lor subliniind importanța echilibrului între minte, suflet și corp. Rezultatele primei ediții sunt impresionante: 67% dintre elevii au dezvoltat obiceiuri de viață sănătoasă iar stima de sine a crescut cu 42%.

În România, obezitatea reprezintă o problemă semnificativă atât pentru copii, cât și pentru adulți, evidențiind necesitatea implementării unor măsuri educative pentru promovarea nutriției corecte și a activității fizice regulate. Studiul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020 conform protocolului COSI (European Chilhood Obesity Surveillance Initiative), arată că 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau obezi. De asemenea, în România, 59.7% dintre adulți suferă de supraponderabilitate (Eurostat 2024) și doar 8,4% dintre români urmează un regim alimentar echilibrat, iar 11,6% practică sport săptămânal (INS, 2021). Aceste date subliniază necesitatea urgentă a unor măsuri educative pentru a combate obezitatea și a promova un stil de viață sănătos în rândul tinerilor.

Soluția InspirAction – o abordare integrată a sănătății în școală

Proiectul „Gust pentru sănătate” răspunde acestor provocări. Implementat în mai multe școli din țară, proiectul constă în implementarea de sesiuni de nutriție, mindfulness, mișcare și grădinărit. Aceste activități sunt menite să formeze obiceiuri sănătoase în rândul tinerilor și să promoveze un stil de viață echilibrat. Recunoscând rolul esențial al familiei în menținerea sănătății copiilor, proiectul include și webinarii pentru părinți, oferindu-le sfaturi practice pentru crearea unui mediu sănătos acasă. Triunghiul educațional este completat de participarea profesorilor diriginți, alături de elevi, la sesiunile educaționale

Impactul educației pentru sănătate

Implementat în anii școlari  2022-2023 și 2023-2024 în 17 școli din România, proiectul are ca beneficiari 478 de elevi, 800 de părinți și 17 cadre didactice. Rezultatele primei ediții sunt impresionante: 67% dintre elevii au dezvoltat obiceiuri de viață sănătoasă iar stima de sine a crescut cu 42%. A doua ediție este în derulare, iar impactul acesteia va fi cunoscut în curând.

Elevii sunt ghidați de traineri certificați în coaching, mindfulness, mindset, mișcare, nutriție și horticultură, asigurând o abordare profesională și eficientă. În urma participării la program, elevii au început să-și modeleze corpul și sănătatea prin dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase și prin disciplină, care a influențat și creșterea stimei de sine. Nivelul lor de energie pe timpul zilei este deja unul crescut, emoțiile lor sunt mai stabile și sunt capabili să se concentreze mai bine. Totodată,  reușesc să doarmă mai bine și ei înșiși observă îmbunătățiri în ceea ce privește starea mentală. Pe termen lung, aceștia vor fi mai puțin predispuși obezității și altor boli cronice, contribuind la o generație mai sănătoasă și mai conștientă.

„Proiectul „Gust pentru sănătate” urmărește să producă schimbări durabile în stilul de viață al elevilor, influențând nu doar generația actuală, ci și pe cele viitoare. Tinerii care învață să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume și să facă mișcare vor păstra aceste deprinderi și în viața de adult, educându-și la rândul lor copiii pe baza acelorași principii.”, a declarat Simona Paraschiv, Președinte, Asociația InspirAction.

„Pentru a crește o generație de adulți responsabili, este esențial să investim în educația pentru sănătate a copiilor. De aceea, la Carrefour România, ne dedicăm promovării unui stil de viață echilibrat și sănătos. Învățarea principiilor alimentare de bază, evitarea risipei alimentare și introducerea sportului în activitățile cotidiene sunt pilonii pe care se poate construi un viitor mai sănătos și mai sustenabil pentru toți. Implicarea Carrefour România în proiecte precum „Gust pentru sănătate” vine în completarea naturală a direcției noastre strategice de a aduce informația mai aproape de consumatorul român și a convingerii că doar prin eforturi comunitare și educaționale, putem face schimbări semnificative în viețile tinerilor și în societate în ansamblu”, Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Structura proiectului

Fiecare dintre cei 478 de elevi participanți au parcurs câte 29 de sesiuni educaționale în tot anul școlar din curriculum dezvoltat de Asociația InspirAction, structurat în patru secțiuni: Nutriție, Mișcare, Mindfulness & Mindset și Grădinărit. Elevii au învățat despre nutriție, combinații alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare. Sesiunile de mindfulness și mișcare au îmbunătățit postura corporală, au redus stresul și au ajutat la stabilirea de obiective SMART. În activitățile de grădinărit, elevii au plantat și îngrijit grădini bio, învățând despre ciclul natural al plantelor și agricultura sustenabilă.

“Scopul principal al proiectului nostru este să creștem o generație de adulți responsabili, capabili să ia decizii informate și sănătoase în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică. Acest proces începe încă din adolescență, printr-un program educațional bine structurat care să includă învățarea principiilor alimentare de bază, evitarea risipei alimentare și introducerea sportului în activitățile cotidiene.” a declarat  trainer și coach Estera Uțiu.

Rezultatele obținute la finalul ediției I de proiect
Perspective de viitor și scalabilitate

Proiectul „Gust pentru sănătate” are potențialul de a fi extins la nivel național, metodologia și resursele utilizate fiind adaptabile pentru diverse școli din întreaga țară. Prin colaborarea dintre sectorul privat, instituțiile educaționale și autoritățile locale, acest program poate contribui la îmbunătățirea sănătății și educației pentru sănătate în România.

Impactul pozitiv al proiectului este evidențiat de mărturiile elevilor

Impactul pozitiv al proiectului asupra elevilor este evidențiat prin cuvintele acestora. Fie că este vorba de dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase, creșterea stimei de sine sau învățarea importanței sănătății mentale și fizice, fiecare experiență reflectă puterea schimbării prin educație. Împărtășim cu voi câteva mărturii autentice ale elevilor.

Malvina: „Am început să mănânc mai sănătos și să includ mai multe fructe și legume în dieta mea zilnică.”

Larisa: „Mă concentrez mai mult pe citit și pe obținerea unor note mai bune la școală.”

Daniela: „Am învățat să am grijă de mine și să mănânc sănătos, reușind să slăbesc câteva kilograme.”

Matei: “Am înțeles că toți avem nevoia să ne împărtășim emoțiile, iar dacă nu vrem să vorbim cu părinții sau cu un prieten putem oricând merge la un psiholog.”

Ioana: “Mi-a crescut mai mult stima de sine, socializez mai mult și aș vrea, cât mai curând să mă apuc de volei.”

Alessia: „…Cred că această activitate  trebuie să fie împărtășită cu cât mai multe persoane. Sunt sigură că sunt mulți elevi care și-ar dori să afle cum poți avea o viață  sănătoasă și cum să procedezi ca să nu te mai simți trist pentru că nu îți place cum arăți”.

Despre Asociația InspirAction

Este o organizație formată din oameni care contribuie la educația adolescenților din România, astfel încât aceștia să devină adulți responsabili, încrezători și împliniți. Desfășoară programe prin care dezvoltă competențe necesare pentru o viață sănătoasă (mental, emoțional și fizic). În același timp, lucrează și cu părinții și profesorii lor pentru maximizarea rezultatelor dorite. Scopul Asociației InspirAction este să inspire un milion de tineri, părinți și profesori din România să devină o variantă mai bună a lor.

Despre Carrefour România

Carrefour România oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături în siguranță: direct în cele peste 370 de magazine din țară, unde, cu aplicația Carrefour și casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapidă și ușoară sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasă sau Click & Collect: www.carrefour.ro și platforma BRINGO, disponibilă gratuit în Google Play și App Store.

Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc și Creștem România BIO, în cadrul căreia a introdus în premieră în România, eticheta “în conversie la bio”.

Totodată, a lansat programul Act For Good, care transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping și nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.

Carrefour România operează în România prin patru entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operațional SRL și Supeco Investment SRL.

Exit mobile version