Salvați Copiii cere un ghid care să ajute școlile la toamnă: Toți elevii trebuie să revină la școală, în condiții egale de siguranță sanitară. 46% din elevii români au accest limitat la educația online

2.780 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare, atrage atenția Organizația Salvați Copiii într-un comunicat de presă. În plus, 21% dintre școlile din Romania nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învață în școli cu spații excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educația online.

Astfel, Salvați Copiii solicită autorităților relevante, atât din domeniul educației, cât și al sănătății, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute școlile să decidă asupra soluțiilor optime de începere a anului școlar în funcție de mai mulți factori, dincolo de contextul local al incidenței și transmiterii COVID 19: spațiile disponibile și gradul de aglomerație al școlii, distanța parcursă și modul în care elevii și cadrele didactice ajung la școală, condițiile igienice din unitățile de învățământ (accesul la apă și canalizare) etc.

”În opinia noastră, în absența unui astfel de ghid, deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greșit fundamentată sau arbitrară și nu pot sprijini asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii, în funcție de circumstanțele individuale și de evoluția contextului pandemic”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Totodată, în baza art. 63 alin. 3 și 3^1[1], Salvați Copiii solicită Ministerului Educației  să facă publică situația unităților de învățământ în care funcționează formațiuni de studiu cu un număr de elevi sau preșcolari mai mare decât maximum prevăzut de legea educației naționale și să comunice soluțiile optime pentru începerea anului școlar în aceste unități de învățământ. De asemenea, Salvați Copiii mai cere Ministerului Educației să supună dezbaterii publice un set de măsuri care să poată contribui la evitarea unor astfel de situații în viitor.

Organizația Salvați Copiii Romînia salută soluția descentralizării anunțată de președintele Klaus Iohannis, fiecare autoritate locală fiind lăsată să își asume cum vor fi organizate cursurile în  funcție de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor și de măsurile pe siguranță pe care le implementează.

„Punem la dispoziția Președinției și a autorităților expertiza Salvați Copiii, pentru ca educația copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este sențial e ca toți copiii să se întoarcă la școală, în condiții de siguranță și de acces egal. Anul școlar nu poate începe doar pentru unii copii. Școlile trebuie să asigure copiilor condiții optime, atât de igienă și distanțare socială, cât și de acces real la educație”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește și:
Descentralizarea deciziei în educație – o decizie istorică, sub presiunea pandemiei COVID-19. Comunitatea decide soarta copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Structurile următorilor patru ani școlari, până în 2027-2028 inclusiv – publicate de Ministerul Educației din Portugalia, după consultări publice: În educație, stabilitatea și predictibilitatea pentru școli și familii sunt esențiale

Structurile următorilor patru ani școlari, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv, au fost publicate de Ministerul Educației din Portugalia, după consultările publice din această vară. Calendarele prevăzute de ordinul de…
Vezi articolul

Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu…
Vezi articolul

Numărul psihologilor școlari e prea mic / În pandemie stresul a crescut, dar autoritățile au acționat slab în acest domeniu – rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David

Numărul psihologilor din unitățile de învățământ este prea mic, raportat la necesități, apreciază rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, profesor de psihologie. Acesta a spus marți, citat de Agerpres,…
Vezi articolul

VIDEO Aproape 5.000 de elevi sunt în autoizolare în Republica Moldova, 187 diagnosticați cu COVID-19 la două săptămâni de la începerea școlii. Șarov: Începerea școlii nu a dus la majorarea numărului de infectări

Elevii din 10 școli și 171 de clase din Republica Moldova învață la distanță din cauza carantinei, adică 4.958 de elevi și 288 de profesori sunt în autoizolare scrie anticoruptie.md. De…
Vezi articolul

VIDEO Parlamentarii USR anunță că au depus peste 200 de amendamente la proiectele legilor Educației / Ștefan Pălărie: Proiectele actuale ale legilor PSD-PNL nu fac altceva decât să lase sistemul așa cum este

Grupul parlamentar al USR anunță că a depus peste 200 de amendamente la proiectele legilor Educației, potrivit unei declarații făcute de Ștefan Pălărie, senator, într-o conferință de presă. Anunțul are…
Vezi articolul