Salvați Copiii cere un ghid care să ajute școlile la toamnă: Toți elevii trebuie să revină la școală, în condiții egale de siguranță sanitară. 46% din elevii români au accest limitat la educația online

2.780 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare, atrage atenția Organizația Salvați Copiii într-un comunicat de presă. În plus, 21% dintre școlile din Romania nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învață în școli cu spații excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educația online.

Astfel, Salvați Copiii solicită autorităților relevante, atât din domeniul educației, cât și al sănătății, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute școlile să decidă asupra soluțiilor optime de începere a anului școlar în funcție de mai mulți factori, dincolo de contextul local al incidenței și transmiterii COVID 19: spațiile disponibile și gradul de aglomerație al școlii, distanța parcursă și modul în care elevii și cadrele didactice ajung la școală, condițiile igienice din unitățile de învățământ (accesul la apă și canalizare) etc.

”În opinia noastră, în absența unui astfel de ghid, deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greșit fundamentată sau arbitrară și nu pot sprijini asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii, în funcție de circumstanțele individuale și de evoluția contextului pandemic”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Totodată, în baza art. 63 alin. 3 și 3^1[1], Salvați Copiii solicită Ministerului Educației  să facă publică situația unităților de învățământ în care funcționează formațiuni de studiu cu un număr de elevi sau preșcolari mai mare decât maximum prevăzut de legea educației naționale și să comunice soluțiile optime pentru începerea anului școlar în aceste unități de învățământ. De asemenea, Salvați Copiii mai cere Ministerului Educației să supună dezbaterii publice un set de măsuri care să poată contribui la evitarea unor astfel de situații în viitor.

Organizația Salvați Copiii Romînia salută soluția descentralizării anunțată de președintele Klaus Iohannis, fiecare autoritate locală fiind lăsată să își asume cum vor fi organizate cursurile în  funcție de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor și de măsurile pe siguranță pe care le implementează.

„Punem la dispoziția Președinției și a autorităților expertiza Salvați Copiii, pentru ca educația copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este sențial e ca toți copiii să se întoarcă la școală, în condiții de siguranță și de acces egal. Anul școlar nu poate începe doar pentru unii copii. Școlile trebuie să asigure copiilor condiții optime, atât de igienă și distanțare socială, cât și de acces real la educație”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește și:
Descentralizarea deciziei în educație – o decizie istorică, sub presiunea pandemiei COVID-19. Comunitatea decide soarta copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza, nu va mai fi profesor asociat la UMF Cluj. Rector: Probabil că nu o să îi mai oferim un contract, deși pe noi ne-ar ajuta să avem un profesor aici

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Dana Buzoianu, a recunoscut că universitatea i-a oferit un contract de profesor asociat fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, deși acestuia…
Vezi articolul

Liceul din Pomârla, județul Botoșani, a pierdut dreptul de proprietate a 1.800 ha de pădure și a unor terenuri agricole de peste 150 de hectare / Directorul unității de învățământ consideră că decizia Curţii de Apel Suceava este imorală

Liceul din comuna Pomârla, situată în judeţul Botoşani, a pierdut dreptul de proprietate şi administrare asupra unor terenuri forestiere de aproximativ 1.800 de hectare şi a unor terenuri agricole de…
Vezi articolul

FOTO VIDEO Elevi și copii au venit la protest pentru a-și susține profesorii, iar mai mulți copii au ieșit din parcuri, pe Calea Victoriei, să îi salute pe profesorii plecați în marș: Elevii sunt cu voi!” / „Vrem majorări!” / „Luptăm pentru dreptate”

Elevi de la mai multe licee din București, precum și tineri din Asociația Elevilor din București și Ilfov au venit astăzi la mitingul de protest care a adunat peste 15.000…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, SNSPA: Sper ca noua lege a educației să clarifice două probleme majore – politizarea spațiului academic și situația rectorilor fără doctorat și fără legitimitate profesională

“Trebuie clarificate două probleme majore” în învățământul superior românesc: cea a “politizării spațiului academic”, prin relația rector-politician, respectiv cea a “rectorilor care nu au doctorat și nici legitimitate profesională”, comentează,…
Vezi articolul