Salvați Copiii România: program de sprijin pentru copii rămași singuri acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate

248 de vizualizări
Foto: Salvați Copiii Romania
Organizația Salvați Copiii România anunță ca va desfășura un program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Vor fi vizați, într-o primă fază, circa 360 de copii din cinci județe. Potrivit organizației, Situația acestei categorii de copii este agravată, la nivel psiho-emoțional și social, în contextul pandemiei.

Potrivit statisticilor oficiale citate de Salvați Copiii, în total 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui singur părinte, în țară. Organizația detaliază situația din cele cinci județe unde va acționa în programe de sprijin psiho-socio-educațional – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara.

  • Suceava: Este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Potrivit autorităților de protecție a copiilor, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
  • Iași: județul ocupă a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii. Este, totodată, pe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
  • Vaslui: 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România. 
  • Mureș: 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
  • Hunedoara: Ultimele statistici indică un număr de 1.819 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul.

Potrivit Salvați Copiii, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program organizația va acorda  sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara. Acolo, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sfaturi de la Ministerul Educației pentru profesori în situațiile de violență în școli: Interveniți prompt când observați semne de violență, fiți empatici atunci când comunicați cu copiii, încurajați-i să intervină pentru a aplana conflictele și să raporteze situațiile de violență

Ministerul Educației le transmite profesorilor pe pagina de Facebook, câteva sfaturi pe care să le aplice în situațiile care implică toate formele de violență, inclusiv bullyingul și cyberbullyingul. “Interveniți prompt…
Vezi articolul
Cristi Danilet / Foto: Facebook Cristi Danilet

Judecătorul Cristi Danileț, despre cei doi profesori șpăgari din Constanța care predau în continuare copiilor: Au comis un act de corupție. Astfel de indivizi nu mai pot, nu mai au ce profesa în sistemul de învățământ

„Școala transmite mesajul că suntem toleranți la încălcarea legii, că se pot frauda examenele. (…) Orice profesor care a fost condamnat de către justiția română pentru o infracțiune săvârșită cu…
Vezi articolul

S-a găsit un “țap ispășitor” pentru cazarea elevilor la Olimpiada Națională de Limba franceză la căminul nereabilitat din Craiova: Inspectoarea de specialitate a fost dată afară din inspectorat, deși comisia de organizare era condusă de șeful inspectoratului școlar / Tot el a fost și șeful comisiei de anchetă

Inspectorul general școlar Dolj, Daniel Ion, președintele comisiei județene de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză (ONLFR) a decis încetarea detașării în interesul învățământului în cazul inspectoarei Adriana Sălceanu…
Vezi articolul

Elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, și nu mai primesc nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, decât cu o condiție, potrivit proiectului Deca al Legii Educației

Elevii care sunt nevoiți să facă naveta la școală pentru că învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai beneficia de transport gratuit, ci ar putea să…
Vezi articolul

Monica Anisie, în ședință la Inspectoratul Școlar București: Astăzi vor decide dacă este nevoie să revizuiască unele scenarii / Am avut o discuție și cu prefectul, cu inspectorul școlar și cu directoarea de la DSP, i-am rugat să verifice toate scenariile

Ministrul Educației participă la o ședință pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar București, la care sunt prezenți inspectorii școlari generali adjuncți, inspectorul general și inspectori de sector. Tot în…
Vezi articolul