Salvați Copiii România: program de sprijin pentru copii rămași singuri acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate

251 de vizualizări
Foto: Salvați Copiii Romania
Organizația Salvați Copiii România anunță ca va desfășura un program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Vor fi vizați, într-o primă fază, circa 360 de copii din cinci județe. Potrivit organizației, Situația acestei categorii de copii este agravată, la nivel psiho-emoțional și social, în contextul pandemiei.

Potrivit statisticilor oficiale citate de Salvați Copiii, în total 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui singur părinte, în țară. Organizația detaliază situația din cele cinci județe unde va acționa în programe de sprijin psiho-socio-educațional – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara.

  • Suceava: Este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Potrivit autorităților de protecție a copiilor, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
  • Iași: județul ocupă a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii. Este, totodată, pe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
  • Vaslui: 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România. 
  • Mureș: 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
  • Hunedoara: Ultimele statistici indică un număr de 1.819 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul.

Potrivit Salvați Copiii, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program organizația va acorda  sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara. Acolo, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Concursul de directori la București

Directorii de şcoli au o atitudine mai deschisă faţă de educaţia incluzivă decât profesorii, în şcolile din România / Cei care au participat la mai mult de trei cursuri de formare iniţială în domeniu au avut o atitudine mai tolerantă – studiu

Directorii de şcoli din Romania au o atitudine mai deschisă decât profesorii faţă de educaţia incluzivă. Cei care au participat la mai mult de trei cursuri de formare iniţială în…
Vezi articolul

SURSE Sute de elevi olimpici și profesorii lor nu știu dacă s-au calificat pe locuri suplimentare la etapa națională de Franceză și limbi romanice, cu aproape trei săptămâni înainte să înceapă / Delia Anghel, Ministerul Educației: Azi va ajunge clasamentul

Sute de elevi olimpici la mai multe discipline și profesorii lor coordonatori nu știu dacă s-au calificat pe locuri suplimentare la etapele naționale din această lună, majoritatea începând în două-trei…
Vezi articolul