Salvați Copiii: ”Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate”/ Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care elevii de clasa a VIII-a vor face la ore educație pentru sănătate doar cu acordul părinților

370 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în timp ce în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente, scrie G4Media. Organizaţia a derulat programul Sănătatea mamei şi a copilului, una dintre localităţile vizate fiind Mironeasa din Iași.

Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate şi care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoţional şi social.

Peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în timp ce în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente.

Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a gravidelor şi mamelor vulnerabile din zonele rurale din judeţul Iaşi precum şi a copiilor acestora, Organizaţia Salvaţi Copiii a derulat programul Sănătatea mamei şi a copilului, una dintre localităţile vizate fiind Mironeasa.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Salvaţi Copiii, cea mai mare parte a populaţiei din comuna ieşeană Mironeasa a absolvit cel mult gimnaziul, îşi câştigă existenţa din agricultură şi locuieşte în condiţii precare în locuinţe supraaglomerate şi nu are acces la apă curentă sau la curent electric.

De asemenea, controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor şi femeilor la servicii medicale, dată fiind lipsa resurselor financiare precum şi distanţa mare faţă de primul spital. Localitatea se află la o distanţă de 40 de kilometri faţă de Iaşi.

Informații de context

Luna aceasta a fost promulgată legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. Elevii vor putea lua parte la ore doar cu aprobarea părinților, potrivit variantei finale a legii aprobate de Camera Deputaților.

Ministerul Educației este cel care va elabora însă programa școlară. De altfel ministrul Cîmpeanu a vorbit recent, din nou, despre materia Educație pentru viață ce va fi de fapt o nouă disciplină. Aceasta ar urma să fie introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023. Va fi o disciplină modulară, potrivit ministrului, care va conține educație pentru sănătate, juridică, financiară sau ecologică. Deocamdată nu au fost stabilite concret modulele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV 450 de milioane de lei a cheltuit statul român pentru cele 52 de milioane de teste salivă distribuite în școli, echivalentul a 36 de creșe construite de la zero / Cel mai mare preț per bucată a fost plătit pentru testele vrac, cele ambalate individual au fost mai ieftine

Elevii au primit, teoretic, 52 de milioane de teste salivă pentru depistarea virusului Sars-CoV-2. Cel puțin acesta este numărul de teste cumpărate și livrate în școli de Inspectoratul General pentru…
Vezi articolul

Profesorii din Germania au primit recomandări să aerisească clasele de trei ori pe oră / Părinţii şi profesorii discută despre purtarea căciulilor şi a fularelor în interiorul claselor, dacă regula se va aplica și iarna

Sălile de clasă trebuie aerisite de trei ori pe oră în această iarnă în efortul de a preveni transmiterea coronavirusului, a recomandat joi Agenţia pentru Mediu din Germania (UBA), relatează…
Vezi articolul