Cercetătorii au măsurat substanțele chimice din aerul din dormitoarele a 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și au găsit niveluri îngrijorătoare de peste 22 de ftalați, substanțe ignifuge și filtre ultraviolete, scrie CNN.
Informația a fost dezvăluită de autorul principal al studiului, Miriam Diamond, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto. Conform studiului publicat marți în revista Environmental Science & Technology, cele mai ridicate niveluri de substanțe chimice au fost găsite în apropierea paturilor copiilor.
Pentru a verifica de ce, un studiu însoțitor realizat de echipa lui Diamond a testat 16 saltele noi pentru copii și a constatat că acestea erau o sursă cheie de expunere. Apoi, folosind o simulare, echipa a constatat că căldura și greutatea copilului care doarme ar putea crește emisiile de gaze toxice.
Studiul nu a inclus nume de marcă, dar cercetătorii au declarat pentru CNN că acestea erau saltele cunoscute, cu costuri mai mici, găsite în principalele magazine de vânzare cu amănuntul. Saltelele testate au fost achiziționate în Canada, dar conțineau materiale din Statele Unite și Mexic. Prin urmare, rezultatele sunt susceptibile de a se aplica saltelelor achiziționate în întreaga Americă de Nord, a declarat Diamond.
Substanțele chimice potențial toxice sunt atât de răspândite în produsele pentru copii încât părinților le poate fi foarte greu să aleagă opțiuni mai sigure, a declarat Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică. Ea nu a fost implicată în noua cercetare.
„Ca mamă de copii, îmi amintesc stresul atunci când alegeam produsele potrivite pentru ei, nu doar saltelele”, a declarat Muncke într-un e-mail. „Am optat pentru branduri mari despre care știam că au cel puțin unele politici privind substanțele chimice și am încercat să obținem materiale naturale – bumbac, merinos – sau să cumpărăm la mâna a doua, pentru că m-am gândit că majoritatea substanțelor chimice care s-ar gazeifica se vor fi gazeificat deja.”
O excepție a fost noul ei cărucior pentru bebeluși, pe care „l-a lăsat să stea afară, pe terasa noastră, în lumina soarelui arzător, timp de aproximativ 4 săptămâni, pentru a scăpa de toate COV-urile”, a declarat Muncke, care studiază modul în care materialele plastice dăunează organismului. „În acel moment, sănătatea copiilor mei a fost pe primul loc”.
Un alt sfat: Alegeți componente de saltea și așternuturi de culoare neutră atunci când este posibil; este mai puțin probabil să conțină filtre ultraviolete, care sunt adăugate pentru a preveni decolorarea, a spus Diamond.
Citește articolul integral pe G4Media.ro
Foto: ID 344564834 | Baby © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.