Reprezentanții studenților în medicină susțin că nu s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului de rezidențiat, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, potrivit unui anunț al acestora. Ieri, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede ca Ministerul Educației să organizeze admiterea în rezidențiat. Proiectul merge la Senat, care este for decizional.
Conform proiectului, medicii rezidenți vor încheia, după promovarea examenului de rezidențiat, un contract de studiu cu Universitățile de Medicină și Farmacie și un contract de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea, în baza căruia se va asigura salarizarea de către Ministerul Sănătății, anunță Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).
O altă modificare constă în faptul că diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale.
Concret, inițiatorii proiectului doresc să completeze articolul 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Spre exemplu, un alineat prevede următorul aspect: „Medicii rezidenți încheie, după promovarea concursului de admitere în rezidențiat, un contract de studii cu universitățile de medicină și farmacie acreditate sau cu universitățile care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, care organizează programul de pregătire în rezidențiat la care au fost repartizați și un contract individual de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea. Salarizarea medicilor rezidenți se asigură de către Ministerul Sănătății, în acord cu prevederile legale în domeniu”.
Iată forma adoptată ieri de către Camera Deputaților:
Potrivit expunerii de motive, „avem nevoie de această reglementare pentru a diferenția atribuțiile celor două ministere: Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, precum și a instituțiilor coordonate / subordonate acestora, și pentru a da conținut departamentelor de pregătire în rezidențiat din cadrul instituțiilor de învățământ superior care organizează programe de pregătire în rezidențiat”.
Tot aici se mai arată că „implicarea Ministerului Sănătății în acest proces ține exclusiv de stabilirea necesarului / numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcție de politica națională de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învățământ post universitar reglementat de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 trebuie să aparține de Ministerul Educației primit situațiile de învățământ superior pe care le are în coordonare”.
Inițiatorii proiectului de lege sunt: Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei (deputat PSD), Buicu Corneliu-Florin (deputat PSD), Rafila Alexandru (deputat PSD), Azamfirei Leonard (senator PSD), Bodog Florian-Dorel (senator PSD), Romaşcanu Lucian (senator PSD), Streinu Cercel Adrian (senator PSD), Tîlvăr Angel (sentor PSD).
Proiectul a primit negativ de la negativ de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. Comisia juridică, de disciplină și imunități a dat tot un aviz negativ. Consiliului Economic și Social a dat un aviz parțial nefavorabil.
Conform ordonanței nr.18 din 29 august 2009, în prezent, Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății.
Articolul 174, alin 8 din legea Educației prevede că „rezidențialul reprezintă forma specifică de învățământ postuniversitar pentru absolvenții licențiați ai programelor de studii medicină, medicină dentară și farmacie care asigură pregătirea necesară obținerii uneia dintre specialitățile cuprinse în Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală. Organizarea și finanțarea rezidențiatului se reglementează prin acte normative specifice”.
1 comment
Pesedistii Asa cum au distrus legea salarizării și legea pensiilor civile prin dublarea acestora și blocarea leii pensiilor militare asa vor distruge și rezidenții medici sau doctori care vor fugi pe rupte din aceasta tara corupta. Idem PDL, pnl