Salarizarea pe criterii de performanță nu este posibilă, spune Ligia Deca / Ministra spune că „evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate“

737 de vizualizări
Foto: © Racorn | Dreamstime.com
Ligia Deca a spus că salarizarea profesorilor pe criterii de performanță nu este posibilă: „Întâi cred că trebuie să stabilim și să punem la punct un sistem coerent de evaluare curentă la clasă și abia apoi putem să gândim sisteme de acest tip“, a spus ministra Educației, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat noile proiecte ale legilor educației.

Întrebată de Edupedu.ro dacă va fi introdusă salarizarea profesorilor în funcție de criterii de performanță, Ligia Deca a precizat că aceasta nu poate fi introdusă cât timp „evaluările la clasă nu sunt bine standardizate“, temându-se de „o inflație a notelor, (…) să nu fie o problemă în zona de salarizare, s-ar putea crește artificial notele de la clasă“.

Concret, Ligia Deca a spus: „Avem diferite discuții vizavi de ce înseamnă evaluarea de performanță. Din discuțiile pe care noi le-am avut până acum cu specialiști din Ministerul Educației, este foarte greu, câtă vreme evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate, să condiționezi salarizarea cadrelor didactice de performanțele elevilor, adică este foarte variabilă această performanță și cred că am duce și la o inflație a notelor, adică ca să nu fie o problemă în zona de salarizare, s-ar putea crește artificial notele de la clasă. Întâi cred că trebuie să stabilim și să punem la punct un sistem coerent de evaluare curentă la clasă și abia apoi putem să gândim sisteme de acest tip. De notat însă că aceste sisteme de salarizare pe bază de performanță funcționează foarte greu în alte sisteme naționale“.

Despre introducerea criteriilor de performanță de care să depindă salarizarea profesorilor a vorbit fostul ministru Sorin Cîmpeanu în 2021. El spunea atunci: „Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10“.

Și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu se pronunţa în iunie 2022, în favoarea introducerii unor criterii de performanţă în Legea Educaţiei, care să permită profesorilor performanți să obţină salarii mai mari. Acesta nu a făcut nicio referire despre ce ar trebui să ia în calcul aceste criterii.

Amintim că Ligia Deca a precizat luni, 27 februarie, în conferința de presă în care a prezentat modificările aduse legilor Educației, că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației.

Foto: © Racorn | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
LIVE VIDEO TEXT Proiectele de legi ale educației – prezentate de ministrul Ligia Deca luni: Master didactic cu bursă echivalentă salariului mediu brut, program național care să abordeze direct analfabetismul funcțional, salarizare progresivă menționată în lege / Evaluarea Națională – ca acum, admitere pentru 60% din locuri la licee căutate
Ligia Deca: Salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației

2 comments
  1. Cum o sa faca performanta Scoala nr. 136 din sect. 5 Bucuresti care are aproape suta la suta cazuri sociale si romi comparativ cu Liceul Caragiale sau Liceul Sfantu Sava unde vin copiii ai caror parinti au afaceri si lucreaza in mutinationale?!

    1. Asta nu intelege prostimea!!!
      Una e sa predai la cele mai bune scoli din judet si alta sa predai la un liceu dintr-un orasel mic. Cei mai buni elevi pleaca la liceele bune din judet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația The Institute

Inspectorul școlar general al Capitalei, despre deschiderea școlilor: Când indicii erau foarte scăzuți, ni s-a cerut să închidem școlile, acum ni se cere să deschidem. Haideți să ne ținem de o linie logică

Deschiderea școlilor și a grădinițelor este o decizie care se va lua “în funcție de evoluția evenimentelor care țin de pandemie”, a declarat inspectorul școlar general al Municipiului București, Ionel…
Vezi articolul

VIDEO 38 de inspectori școlari generali sunt membri ai PNL și UDMR / Klaus Iohannis, în decembrie 2018, la lansarea România educată: PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional – o eroare fundamentală. Toate trebuie făcute în realitate cu bun-simț și cam toți își dau seama care este bunul simț în depolitizare

Din cele 42 de funcții de inspector școlar general din România, 38 sunt deținute acum de membri ai partidelor PNL și UDMR, iar 4 persoane susținute de PNL în funcțiile…
Vezi articolul

Valeriu Gheorghiță: 4.173 de minori programați pentru vaccinare / Prezentarea se poate face direct la centrele cu Pfizer, atât centre fixe, de tip drive-through, evenimente maraton, dar și cabinetele de medicină de familie

Minorii trebuie să fie însoțiți la centrul de vaccinare de către părinți și trebuie să prezinte formularul de consimțământ informat. Vaccinarea împotriva COVID-19 se face doar cu Pfizer pentru minori…
Vezi articolul