Salariul unui profesor debutant este de 3.600 de lei. Dacă mă angajez ca șofer la Uber, iau dublu și lucrez doar câteva ore pe zi, spune profesoara Dorica Boltașu: E o lege a firii – dacă tu dai minimum, de ce te-ai aștepta să primești maximum?

45.442 de vizualizări
Salariul unui profesor debutant
Foto: © Opolja | Dreamstime.com
Dorica Boltașu, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din Capitală, a explicat în cadrul emisiunii InfoEdu difuzată de TVR Info duminică, 23 martie, că este nevoie ca în sistemul de învățământ să fie angajați profesori care să ajute elevii să își fixeze informațiile pe care nu le-au înțeles sau nu au reușit să le asimileze la clasă. Astfel, copiii vor beneficia de învățare personalizată, pe care, de cele mai multe ori, o caută în meditațiile plătite.

Declarațiile profesoarei vin în contextul lipsei cadrelor didactice calificate și a profesorilor de sprijin din sistemul de învățământ lucru pus cel mai adesea și pe seama salarizării modeste.

Profesoara a declarat că „salariul unui debutant este de 3.600 de lei. Dacă mă angajez ca șofer la Uber, iau dublu și lucrez doar câteva ore pe zi și am aceeași responsabilitate”.

„Dacă plătim în bătaie de joc, să nu cerem totuși performanță de la toată lumea. E o lege a firii. Dacă tu dai minimum, de ce te-ai așteptat să primești maximum?”, a mai adăugat aceasta.

Profesoara a subliniat faptul că profesorul de la clasă nu poate să își îndrepte atenția asupra fiecărui elev în parte în timpul orei, având în vedere că o clasă are aproximativ 30 de copii. De aceea, mulți dintre ei apelează la meditații. Profesoara a subliniat și nevoia de profesori de sprijin și de personal calificat care să ajute cadrele didactice care au în clasele numeroase de elevi și elevi cu cerințe educaționale speciale (CES).

„Un lucru important: nevoia de mentor. Elevii au nevoie de un fel de învățare personalizată – altă cauză a meditațiilor. Eu nu pot să le-o ofer dacă am 30 de elevi în clasă. Pot să-i fac o lecție sau pot să rămân în pauză. Eu rămân 10 minute și discutăm sau îmi arată ceva unde n-au înțeles, dar asta se întâmplă o dată, de două, de trei ori, dar nu poate să se întâmple săptămânal”.

„Noi am mai spus-o, nu știu sindicatele în ce măsură au preluat-o, ar trebui angajați niște oameni, pe lângă profesori. Tot profesori, dar care să fie altfel normați, care să vadă și progresul ăsta individual. Să se ducă elevii la acei profesori și să spună «eu la Matematică sunt în urmă» sau «la Limba Română sunt în urmă» sau «la Chimie sunt în urmă», «pot să fac ceva?». Să se ducă la profesorul care se ocupă cu asta și să i se organizeze niște ore remediale, normate, plătite și așa mai departe”, propune ea ca soluție.

La începutul acestui an, ministrul Educației și Cercetării a declarat că învățarea remedială nu ar trebui făcută de profesorul de la clasă, ci de „profesori care au competențe pe învățare remedială, care folosesc alte metode de predare și care știu să facă diagnosticul și să corecteze deficitul”.

Informații de context

În raportul Starea învățământului din județul Buzău în anul școlar 2023-2024, întocmit în noiembrie anul trecut, Inspectoratul Școlar Județean Buzău a atras atenția cu privire la două amenințări la adresa sistemului educațional. Este vorba despre pregătirea necorespunzătoare din punct de vedere psihopedagogic a profesorilor debutanți și părăsirea sistemului de către mulți dintre aceștia.

Ministrul Educației, Daniel David, a semnalat de mai multe ori faptul că majorarea salariilor cadrelor didactice trebuie făcută cât mai curând, în special pentru profesorii debutanți, pentru a face profesia atractivă și a asigura calitatea actului educațional.

  •  „E momentul să înțelegem că educația are nevoie de acest ajutor, pentru că nu mai avem suficient de mulți și de buni profesori în școli”, a subliniat el.

Potrivit unei analize a Edupedu.ro, realizată în iunie anul trecut, salariul unui profesor debutant ar trebui să fie în anul 2025 în valoare de cel puțin 4.400 de lei net, adică la nivelul salariului mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului de stat, după cum se stipulează în ordonanța de urgență 57/2023. În prezent însă, salariul unui profesor debutant este de 3.700 de lei net (6.080 de lei brut).

Citește și
Profesoara Dorica Boltașu, despre meditații: Elevii ar putea să învețe singuri, cel puțin la Limba română. Sunt niște generații puțin dispuse la efort, distrase de tot felul de dispozitive, preferă să aibă un meditator, dacă mami și tati plătesc
Profesoara Dorica Boltașu: Structura examenului de Bacalaureat este gândită politic – cinci întrebări pe text au același punctaj ca un eseu de 3-4 pagini. Ca să iasă niște cifre la final și media 6. Nu încurajăm copilul să învețe nici literatură, nici limba română

Foto: 54482816 © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


29 comments
  1. Am facut scoala inainte de anii ’90.Respectam profesorii si cine dorea invata.
    Am fost 42 elevi in liceu in clasa dna profesoara si profesorii nu se tot plangeau ca acum cu jumatate din elevi.
    Si cu cine dorea sa invete pentru a da examen la o facultate faceau meditatii gratuit!!! Dupa amiaza dupa ora 17!!!
    Si aveam uneori ore de la 7-14!!!.
    Adevarat ca acum nu e respectat cadrul didactic.Atunci pentru indisciplina mai severa erai exmatriculat fara discutii.
    Si parintii erau constienti ca,copii, trebuie sa invete si sa fie respectuosi cu profesorii altfel suporta consecintele.
    Aveam colegi care faceau naveta de la 10- 15 km cu autobuze in care iarna inghetai si vara erai plin de praf si transpiratie.Dar veneau la scoala nu cu masini de lux pana in usa clasei daca se poate…ca acum.
    Si ca sa inchei din cei 42 elevi de liceu, 17 au facut o facultate si restul au invatat o meserie in care chiar exceleaza.
    Deci dascalii aveau calitate,dar si elevii si parintii lor(unii doar,nu cu totii) erau altfel ca in zilele asta.

  2. Lucrezi ca menajeră, spălător de vase sau gunoier pt că nu ești in stare de mai mult. Profesor devii pt că asta îți dorești, a fost opțiunea exclusiv a ta, poate pt programul lejer, pt vacanțele lungi si dese, pt supravegherea propriilor copii pe care îi inscrii in școala in care predai și alte multe avantaje. Nu te mai plânge. Ați rămas mult prea puțini cei care o fac de dragul de a preda, de a fi dascăl adevărat. Te invit la privat pe remunerație similara uneori, la 180 ore/lună, la proceduri în continuă schimbare și activități extra fișei postului. N ai îndrăzni că vă e cald la STAT, și vă e bine, și mai aveți și loc să vă plângeți!
    Ce faceți voi in timpul liber? Vă triplati salariul prin meditațiile nefinalizate. Cât tupeu?!

  3. De acord cu doamna. Să se retragă toți profesorii la Uber, așa vom justifica si noi, părinții, toate costurile pe meditații. Măcar știm că nu e nimeni la catedră și nu ne mai pare rău că investim atât. Dar să le plătești și salariile, să nici nu beneficiezi… nu se face!

  4. Romania…..
    Un angajat lucreaza cel putin 160-168 ore pe luna, profesorii…18…chiar unii 15 din 2026
    …dar au salarii mici….si performanta este mica dupa cum se vede…
    Nu are sens sa spunem altceva…
    Iar salariile sa fie publicate ca venituri nete….acelea sunt relevante….
    Fac. norma 18 ore…apoi plata cu ora….

  5. Foarte bine. “Haidaț” toti la UBER. A mers vestea ca se castiga bine. Ei, eu ca sofer de 5 ani si 9500 de curse, va sfatuiesc , prieteneste , ca pana la urma fiecare e liber sa faca ce vrea, sa stati in banca dvs. Castigurile de anul acesta vs anul trecut , s-au injumatatit. Da, da , injumatatit.
    Sa faca fiecare ce a invatat. Asa toata lumea va avea de castigat. Altfel , ne trezim ca in jungla.

  6. A cui sa fie vina daca nu a profesorului? Daca nu e in stare sa capteze atenția elevilor mai are impertinenta să spună că își face treaba? Și de multe ori, mai ales la limbile străine, elevii ajung sa corecteze profesorul de la clasa, că nu știe să scrie corect pe tabla cuvintele în limba pe care o predă.
    Părinții plătesc meditații, pentru că altfel ar fi vai și amar de copii cu munca depusa de onorabilii din sistemul de învățământ.

  7. În cazul acesta, prima întrebare este: de ce rămâne în sistem? De ce nu merge în orice alt domeniu unde se plătește mult mai bine? În majoritatea companiilor private, pentru activitățile ce presupun competențe de nivelul studiilor superioare, salariile sunt mult mai mari. Și atunci întreb din nou: de ce rămâne în învățământul prost plătit și nu merge în mediul privat? Oare pentru că în mediul privat ar trebui să muncească în mod real? Oare pentru că nivelul de competență este jalnic?

  8. Păi…nu vă oprește nimeni să mergeți pe UBER ! Suntem într-o economie de piață în care există posibilitatea să te recalifici și să optezi pentru un alt job ! Ori pentru cei din învățământ (care oricum nu au nicio răspundere că dintr-un liceu de elevi au luat bacul doar 2elevi ) nu este valabil ei trebuie să pornească în cariera de profesor direct cu un salar mare ! Recalificarea este valabilă doar pentru alte categorii sociale ! Eee…s-au învățat cu prima săptămână lejer ,ultima săptămână lejer , festivități, săptămâna altfel , săptămâna verde ,8Martie ,ziua învățământului, ziua copilului ,etc. și o ținem tot așa și ne plângem toată ziua că e materie multă și nu reușim să o parcurgem , că e salarul mic ,dar nu răspundem de generații de elevi analfabeți funcționali pentru care ne-am luat bănuții,vaucherele ,primele pentru cărți etc La clasă vin plictisiți și profesorii și elevii,materia se face in particular !

  9. off off…ce școală am prins eu și cât am suferit, învătam pe brânci dar profesorii 80% din ei își așteptau plocoanele de la părinții elevilor, plicul cu bani, cadourile scumpe, traista de la țară burdușită cu oua, găini, brânză, le aduceau în privat carcase de porc, vițel numai ca odrasla sa aibă numai note de la 9 în sus, din niște mediocri aveau grija profesorii sa i ridice la rang înalt.
    Noi cei care nu am avut sa,,ungem,, chiar dacă invatam ni se puneau note mediocre.
    Și uite asa odraslele cu 9 și 10 dar în realitate de 4 și 5 lucrează în toate instituțiile statului și ii regăsiți și la conducerea țării.
    Corupția, lăcomia, indiferenta, răutatea, fățărnicia, nedreptatea, nepotismul au distrus aceasta țară.
    Și acelasi sistem putred de învățământ îl găsiți și în Universități.

  10. Meseria de profesor nu este pt oricine. In momentul in care iti alegi asta, presupun ca stii si ce presupune: predat in fata a 30 elevi, 4-5h pe zi, cu un salariu de 4000 lei sau pe acolo. Daca nu iti convin conditiile, nu te obliga nimeni sa te faci profesor. Sa te scuzi ca nu ti faci treaba, pt ca nu esti platit suficient, e ca si cum un doctor s ar scuza ca nu a facut toata operatia, a taiat numai pe jumatate, pt ca nu e platit cat considera ca ar trebui platit. Si hai sa fim seriosi: sunt profesori care ajung in anumite conditii sa ia si 9000 lei salariu, si tot fac treaba de toata jena. Ce mi se pare mie: creierul este menajat cat se lucreaza la stat. Apoi urmeaza meditatii alte 8h acasa, bineinteles, venituri neimpozabile. Iar a doua zi, va plangeti de oboseala, caci vai ce materie grea si ce copii rai la scoala etc. E cam aceeasi situatie ca la medici: “lucreaza” la clinici/spitale cateva ore, plus alte cateva ore la cabinetul privat, ca apoi sa se planga ca sunt prea obositi pt ture de noapte. Hai la multinationale, dragilor, sa vedeti ce inseamna cu adevarat munca si cum se evalueaza performantele acolo, cu un salariu de debutant (3500 lei), 8h/zi si 21 de zile de concediu pe an. Acum 20 de ani, daca bine mi amintesc, profesorii aveau cam echivalentul a maaaxim 500 euro salariu, si totusi pe vremea aia, se mai facea si carte. Acum, sunt prea ocupati sa se planga pe Tiktok si sa faca nazuri.

    1. Excelent comentariu,Ana. ar fi bine sa își facă media pe ora lucrata și o sa vadă ca iese un debutant cu un salariu f mare. Cat despre performanta,evaluări anuale,nu comentează nimeni? știm și noi ce “scoala” se face în licee …cel puțin în București unde am exemple nenumărate. Ca și un medic,aceasta meserie cere vocație,dna profesoara. Am în familie părinți, foști Prof.Univ.Dr.care si-au făcut meseria cu drag în Universitate și nu numai,pe salarii mult mai mici ca acum. Ne place vaicareala si asteptam de la altii….atat !E nevoie de schimbarea acestei mentalități și apoi sa creați acele modele și mentori pentru copii!

  11. rezultate jalnice, activitate la catedra neevaluata, norma de lucru 18 ore in loc de 40, cu pretextul ca pana la 40 de ore sunt pregatirea profesorului pentru ore.. si activitate de suport.. vrajeala. pana la 40 de ore si chiar extra.. timp pentru meditatii pe bani grei si neimpozitati. de vacante peste 20 de saptamani pe an nici nu mai vorbim.. si salariu incepand de 4000, dublu fata de minimul pe economie. un calcul simplu ne arata ca pe an un profesor abia face putin peste 500 de ore efective de munca pentru minim 48000 pe an. un inginer munceste minim 2000 ore, uitand de orele suplimentare incetatenite in privat , pe un salariu care nu trece de 10000 pe an. concluzia: profesorii au salarii nejustificat de mari, sau mai pe sleau, chiar si un debutant castiga dublu pe ora decat marea majoritate a celor ce fac munca intelectuala. de calitate si control al actului de invataman nu poate fi vorba.

  12. De ce tot vorbiti de salariul debutantului si nu vorbiti de profesorii Decu vechime care castiga 10 000 lei(100 milioane)lunar muncind 3,5 ore pe zi,plus 4 luni concediu (vacanta)platit?De ce profesorul e obosit dupa 3 ore pe zi iar elevul poate munci 6 ore?

    1. Dacă e asa de bine cine va reține sa va angajați în învățământ?! Aaa…nu aveți studii sau ați fost certat cu școala… Voi ăștia care va dați cu părerea, bine ar fi sa va abțineți. Habar nu aveți ce vorbiți. Transpirați prin toți porii doar răutate.

  13. salariul unui profesor debutant este cat salariu unui șofer ( fara vechime) de duba de la un spital municipal.ala care cara mâncarea la bolnavi și materialele sanitare cu 10 clase.

  14. Ceea ce văd prin unele comentarii mi se pare foarte trist dacă chiar e așa de lejer atunci vă invit să predați și dumneavoastră la atâția elevi și mai discutăm după să vedeți ce greu e să stai sa explici și să îți obosești psihicul . Și numai generalizați sunt și profesori care chiar își dau interesul și chiar ajută elevii așa că da orice început e greu și evident că ești plătit mai puțin dar și stresul și bătaia de cap nu e chiar ușor de aceea stați și vorbiți in neștiință de cauză. Eu nu sunt profesor fac cu totul altceva dar respect orice meserie așa că mai aveți puțin bun simț și numai vorbiți așa unii de pe aici e foarte urât..

    1. Din păcate prin legi aberante și tot felul de ordine de miniștri elevii nu mai sunt încurajați sa fie elevi, sunt încurajați sa absenteze mai mult, nota la purtare nu mai înseamnă nimic, mami sau tati aduc scutiri medicale de pe la doctori și dirigintele e nevoit sa motiveze zeci și.
      zeci de absente, elevii nu învață nimic umblând pe drumuri sa prin pizzerii sau la terase… rezultate dezastruoase la toate examenele…vinovați? profesorii care nu umbla pe străzi sa le predea individualizat celor ce chiulesc…vai de profesorii care îndrăznesc sa pună note pe merit…sunt cei mai detestati…cum îndrăznesc ei sa pună note mici unora care nu sunt în stare sa formuleze o propoziție intreaga…vine mama sau tata la director și cer sa fie schimbat profesorul ca nu e bun…,mai ales când părinții mai sunt și politicieni locali sau mari intreprinzatori si alti oameni de afaceri…și au pâinea și cuțitul…

  15. Educatoarele/ învățătoarele / profesor educație timpurie/profesor învățământ primar au 4900 lei salariul net,ele primesc 10% in plus pentru indemnizația de diriginte .Ora de dirigenție ele nu o au în program,dar primesc sporul de 10%..Învățătoarele muncesc pentru banii ăștia au carnete de elevi,ședințe cu părinții,dosare de
    burse,sancțiuni ,dar educatoarele nu au responsabilități complexe pentru acest spor,doar ședințe cu părinții de 2-3 ori pe an.

    1. De bine de rău dna profesoară poate invata să conducă camionul dar dvs puteți preda în locul ei? La camion trebuie 3 ani de facultate sau e necesar și masterat?

  16. Cum se poate?
    Materie mult prea multa,fara sa ai ore de aprofundare la dispozitie(ramai in urma cu materia).
    Unde gresesc profesorii:ca nu au curaj sa spuna ce nu merge in sistem.Normal ca suntem nemultumiti de scoala.

  17. lăsați,hai sa nu mai dam in profesori….sa ne mai uitam și la familii și valori …cât elevul are un singur țel : să facă bani, poți să fii profesorul profesorilor….in rest,nasul in telefoane că deh,cică e bine sa stea între două și patru ore pe zi pe telefon …

  18. Salariul minim este mai mare, undeva peste 4000. Daca ai vechime și dobândești toate gradele altfel sta situația. Orice inceput este greu. Daca vrei sa lucrezi la Uber nu am nimic de comentat dar lucrurile nu stau așa de bine, salariul depinde de o mulțime de factori. Uberul este folosit de multi ca o trambulina, o sala de așteptare pentru alte locuri de munca.

  19. Raportat la numărul de ore lucrate, profesorii sunt cei mai bine plătiți bugetari.plus că au un program mai favorabil decât gravidele – doar 18 ore/săptămână și vacante cate 3 luni pe an. Iar argumentul că ei de fapt lucrează în timpul rămas pentru pregătirea lecțiilor nu ține. Elevii au 35-40 ore/săptămână la școală iar când vin acasă trebuie să facă teme și să învețe. Un profesor repeta aceeași materie ani de-a rândul. La cei mai mulți, până și lucrările scrise date la elevi sunt identice cu cele din anii trecuți. Iar dacă după 3-4 ani ca și profesor nu ești în stare să înveți acea materie, atunci ești mai praf decât ultimul elev și nu ar trebui sa emiți pretenții.

    Cu privire la calitatea actului didactic, eu nu am întâlnit părinte care sa fie mulțumit de școală. Și am doi copii cu diferența destul de mare de vârstă. Dacă mi-aș permite financiar, as merge la o școală privată. Meditațiile nu sunt un moft al părinților, ci o necesitate. Cum se poate că în 2-3 ore de meditații in grup copilul sa înțeleagă materia, iar la școală în ani de zile nu se poate? Asta e o întrebare la care ar trebui sa răspundă cadrele didactice. Se perpetuează oameni incompetenți la catedra care distrug generații întregi prin subiectivism și favoritism în clasă, arbitrariu și nu de puține ori abuzuri. Iar inspectoratul are grija sa mușamalizeze cat mai bine aceste abuzuri – a se vedea cazul Liceului Român Vodă.

    1. Chiar asa?Cum de la meditații intelege iar la ore doarme sau sta pe TikTok?Ar trebui întrebat si elevul.Parimti de nota 10 ce sunteți. Voi și ai voștri sfinți de pus în rama și profesorii sunt mai rău ca Ucigă-l toaca!!

    2. Uitați ca trebuie sa vorbești în acele ore, sa supraveghezi tot felul de elevi, majoritatea dezinteresați și uneori mai ești bolnav și trebuie sa reziști asa. Sa lucrezi cu persoane imature încă e foarte greu.Sigur, sunt profesii mai dificile dar pt asta trebuie sa fii sănătos tot timpul.

  20. Nu ar trebui sa reinventam roata, vedeti ce solutii au alte tari din UE. Dar orice solutie nu se poate aplica cand ai numar mai mare de elevi la clasa decat alte tari. Deobicei luati ce va convine iar dupa va mirati ca nu functioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Andrei Cornea / Foto: Agerpres

Filologul și filosoful Andrei Cornea, după acuzația lui Sorin Cîmpeanu că ar face parte dintr-un “grup de interese”: “Este un grup de interese. Avem interese”, anume ca un viitor prim ministru “să se exprime un pic mai articulat” decât actualul, sau ca “o mulțime de domni, inclusiv prim ministrul”, “să nu mai plagieze”

“Da, sigur că da, are dreptate. Este un grup de interese. Avem interese. Și o să vă spun care: de exemplu, unul dintre interesele noastre este ca un viitor prim…
Vezi articolul

INTERVIU Învățătorul care face povești din orele de română și matematică. La adunări și scăderi, termenii sunt “ostași” / Gabriel Sîrbu: “Cu un pic de imaginație, absolut orice oră poate deveni o poveste cu regi și dragoni, eroi și prințese”

Pot fi orele de matematică sau de română povești? Pot basmele cu dragoni sau cu prințese, dueluri și adevăruri să fie incluse în lecțiile sau exercițiile de la clasele primare?…
Vezi articolul