Salariul profesorului debutant ar trebui să fie cel puțin 4.400 de lei net în 2025. Acum e cu 700 de lei mai mic – analiză

15.364 de vizualizări
Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com
Salariul profesorului debutant ar trebuit să fie în 2025 egal cu salariul mediu brut pe economie din legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024, conform promisiunilor făcute în ultimii 3 ani de către politicieni, fie că vorbim despre președinți de partide, șefi ai Guvernului, miniștrii ai Educației sau alți oficiali.

Salariul profesorului debutant este, de la 1 iunie 2024, 3.700 de lei net (6.448 lei brut), potrivit grilelor de salarizare pentru personalul din învățământul preuniversitar. Prima plată a acestei sume va fi încasată, teoretic, pe 14 iulie 2024. În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 acest salariu al profesorului debutant a fost de circa 3.300 de lei (6.080 lei brut). Ambele creșteri au fost datorate grevei generale a personalului din învățământ din mai-iunie 2023 și nu vreunei politici publice a autorităților de la București.

Grilele cu salariile de bază ale profesorilor de la 1 iulie 2024, detaliate pe fiecare funcție, gradație și treaptă de vechime, publicate de Ministerul Educației pot fi consultate aici.

Cât ar fi trebui să fie salariul profesorului debutant în 2024

După grevă, promisiunea pe care au primit-o sindicatele profesorilor, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acesta va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ.

OUG respectivă prevedea: „Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari”.

Ei bine, Legea respectivă prevedea: „câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei”.

Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat. Asta înseamnă că salariul net al debutantului la 1 ianuarie 2024 ar fi trebuit să fie de 3.970 de lei, cu 670 de lei mai puțin decât a fost în realitate – 3.300 de lei.

La această sumă de 3.970 de lei ar fi trebuit să se adauge și prevederea din OUG 57/2023; începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă. Maximul grilei nu a fost niciodată făcut public de autorități sau de sindicate, așa că nu există un reper despre cât ar fi însemnat asta. Marius Budăi, ministrul muncii în Guvernul Ciucă declara de la Palatul Victoria pe 12 iunie 2023, cot la cot cu Ligia Deca: Profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Deca s-a dezis de acea declarație câteva luni mai târziu: „Nu a fost promisiunea mea”.

Cât ar trebui să fie salariul profesorului debutant în 2025

Mergând pe mecanismul impus prin OUG 57/2023, salariul profesorului debutant în anul 2024 ar fi trebuit să crească anual până la nivelul „salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul anterior pentru profesori debutanți/asistenți universitari”, adică 2024.

Acesta este prevăzut de legea BASS: Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Prin urmare, salariul acesta brut ar trebui să fie cel al profesorului debutant, iar netul ar veni 4.426 de lei, cu 726 de lei peste nivelul de 3.700 de lei din prezent.

Ce au promis politicienii profesorilor pe această temă

Premierul Ciolacu, în septembrie 2023, declara la Timișoara „Am promis profesorilor măriri de salarii, o să ne ținem de cuvânt. Vom pleca de la salariul debutantului, salariul mediu pe economie, am promis și cred în acest lucru”.

Pe 31 mai, în plină grevă generală a profesorilor, Marcel Ciolacu vorbea despre prioritățile declarate ale politicienilor: „Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățită. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice”.

În angajamentul politic semnat pe 7 iunie, în plină grevă generală a profesorilor, de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, președinții PSD și PNL, aceștia promiteau „abordarea cu prioritate a sectorului educațional în noua lege a salarizării unitare, plecând de la principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă de salarizare pentru personalul didactic să fie construită pornind de la acest principiu, care va fi asumat printr-un Memorandum al Guvernului României”.

În ziua preluării mandatului, în fața Parlamentului României, premierul Marcel Ciolacu a declarat: „Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis”.

Ligia Deca, ministrul Educației, declara și ea pe 12 iunie 2023, după ședința de Guvern în care a fost aprobată OUG 57/2023 că „Prima ordonanță de urgență se referă la creșterile salariale, care, pe medie, sunt peste 25% – și detalii vă vor fi oferite de către domnul ministru al muncii, domnul Marius Budăi. Dar este de remarcat că, prin mecanismul pe care ordonanța îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem și să fie motivați să se perfecționeze și să ducă mai departe generațiile de elevi. O a doua chestiune importantă se referă la garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau al asistentului universitar, însumând sau plecând de la minimum salariul mediu brut pe economie”.

Acea lege a salarizării era menționată și în OUG 57/2023, dar Guvernul a amânat pentru 2025 intrarea unei astfel de legi în vigoare, toate termenele prevăzute pentru acest jalon în PNRR fiind depășite.

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


20 comments
  1. totusi, venitul total al unui debutant pe luna NU este suma mentionata in articol. exista in sporul de solicitare neuropsihica de 10% si norma de hrana…mai sunt tichete de vacanta si cardul de prima didactica…

  2. pe bune?? eu am vechime de 31 de ani și iau 4500 în mână și lucrez într o instituție publica. nu toți bugetarii au salarii mari

    1. Dar majoritatea bugetarilor, cam frecați menta pe la birou, pentru salariile astea mari. Faceți concursuri de Solitaire 🤣🤣🤣🤣🤣

  3. Profi nu merita nici măcar 3000 ,acum poți să înveți ,studiezi și cu tantii google ,oferă informații mai mult decât ii duce capul pe profesori.. ai – ul când va ajunge la maturitate va matura cu ăștia din învățământ ..

    1. Profi e un magazin. Cu siguranță lipsește un,, i”. Google /Ai nu te-a învățat chestiunea asta. 😜

  4. De ce ar trebuie sa fie? Pe ce merite? Eu sunt inginer textilist, lucrez in branșă de 30 ani. Anual fac producție de câteva milioane euro si nu am acest salariu.

  5. Părerea mea este că este mai mult decât suficient, pentru 18 ore pe săptămână și zile libere cu nemiluita. Lasă că fac bani frumoși din meditații, că la clasă nu fac mare lucru. Încă o gașcă de bugetari (prea mulți), care stau pe spinarea noastră, ca niște paraziți.

    1. 1. Nu cred ca sunteti in cunostinta de cauza: confundati norma didactica cu totalul orelor de munca.
      2. Nu fac meditatii si imi ajut elevii fara pretentii materiale.
      3. Pe spinarea dumneavoastra? Cel mai probabil, platesc aceleasi taxe ca si dumneavoastra.
      4. ……….

      1. Din cauza multor așa-ziși profesori, ca mulți dintre voi, învățământul este la pământ. Copiii nu se mai simt motivați să vină la orele voastre și de-aia rata mare de absenteism. Schimbați-vă mentalitatea (care a rămas comunistă), modul de predare și atunci veți vedea elevi la clasă și părinți mulțumiți. Până atunci, veți preda la clase goale. Nu elevii sunt vinovați, voi sunteți vinovați.

        1. bla bla…nimic concret,dark night….cum nu ne place ceva,e comunism:))…vorba Oanei,nu mai irosim timp cu răspunsul …

      2. Nu mai spuneti prostii. Profesorii sunt platiti din taxele castigate in urma activitatilor mediului privat. Dumneavoastra platiti 0 taxe. “Taxele” pe care le platiti sunt de fapt o plimbare simbolica de hartii de la o institutie de stat la alta institutie de stat.

      1. A revenit Oana! O cheamă Dark Night acu’ !
        Și nici nu se coboară la nivelul nostru să răspundă!😂😂😂

        1. Nu ne coborâm, mulți dintre noi, părinții la nivelul unor oameni insipizi ca voi, bugetarii, plătiți degeaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Numărul școlilor din România - Admiterea în clasa a V-a

ANALIZĂ Numărul școlilor din România diferă de la o zi la alta. Cifrele prezentate de Ministerul Educației în ultima săptămână arată că instituția nu prezintă date coerente despre situația scenariilor din unitățile de învățământ

Numărul școlilor din România este diferit de la o raportare la alta, potrivit cifrelor prezentate de Ministerul Educației. Analiza datelor publicate în ultima săptămână scoate în evidență fluctuații de zeci…
Vezi articolul

Op Ed / Profesoara Oana Serban, lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București, despre cazul Hasdeu: Nu e doar o problemă a sistemului faptul că ajunge într-o poziție privilegiată, ca profesor, un individ care nu leagă două fraze coerent. E și o problemă a inspectoratelor care funcționează ca un fel de poliție a școlii – inspectează ore, oameni, avantaje – dar nu evaluează mai nimic / Ministerul trebuie să facă ceva

Faptul că la Colegiul B.P. Hasdeu o profesoară de limba română, complet agramată, rămâne la catedră prin pasivitatea inspectoratului, în ciuda scrisorilor deschise ale elevilor, părinților și profesorilor, nu e…
Vezi articolul