Salariul mediu brut din domeniul Învățământ este pe locul al treilea în topul domeniilor din sectorul bugetar și pe locul 9 în topul salariilor medii brute din economie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică analizate de Edupedu.ro. În primele 11 luni ale anului 2019, salariul mediu brut în domeniul Învățământ a fost de 5.655 de lei, cu 921 de lei mai mic decât salariul mediu estimat pentru anul 2019 în întreg sectorul bugetar de către Comisia Națională de Prognoză. Diferența procentuală între media sectorului bugetar și media din învățământ este de 16,29%, iar salariul din Învățământ reprezintă 86% din media pe întreg sectorul bugetar.
Potrivit ministerului Finanțelor în subordinea ministerului Educației sunt 287.217 angajați. În clasamentul domeniilor din sectorul bugetar salariile medii brute din Învățământ sunt pe locul al treilea din patru posible. În clasamentul domeniilor din toată economia, Învâțământul este clasat pe locul al nouălea din 18 domenii, fiind astfel la jumătatea clasamentului. Salariul mediu brut pe economie este de 5.037, cu peste 600 de lei mai mic față de media din Învățământ.
Clasamentul salariilor medii brute în sectorul bugetar pe primele 11 luni din 2019, pe domenii (INS, 13 ianuarie 2020):
- Administraţie publică şi apărare – 8.053 lei/lună
- Sănătate şi asistenţă socială – 6.335 lei/lună
- Învățământ – 5.655 lei/lună
- Cultură – 4.495 lei/lună
Clasamentul salariilor medii brute din întreaga economie, pe domenii:
- Informații și comunicații – 9.243
- Intermedieri finaciare și asigurări – 8.746
- Administraţie publică şi apărare – 8.053 lei/lună
- Cercetare-dezvoltare – 7.525
- Producția și furnizarea de energie electrică și termincă, gaze, apă caldă și aer condiționat – 7.073
- Activități profesionale, științifice și tehnice – 6.986
- Industrie extractivă – 6.966
- Sănătate şi asistenţă socială – 6.335 lei/lună
- Învățământ – 5.655 lei/lună
- Transport și depozitare – 4.705
- Cultură – 4.495 lei/lună
- Tranzacții imobiliare – 4.432
- Industrie prelucrătoare – 4.337
- Comerț, repararea autoturismelor și motocicletelor – 4.271
- Distribuți apei, salubritate – 4.038
- Construcții – 3.963
- Activități și servicii administrative și activități de servicii suport – 3.859
- Hoteluri și restaurante – 2.997
Comparația a fost făcută folosind datele INS despre câștigurile salariale.
NOTĂ: Am folosit pentru comparație câștigurile salariale medii brute și nu cele medii nete, pentru că în prognoza CNP nu există o valoare netă a salariului mediu pentru sectorul bugetar, ci doar una brută. În sectorul Învățământ este inclus și sectorul privat al acestui domeniu – cca. 3,5%. Salariile brute sunt cele în care sunt incluse contribuțiile și impozitul. Salariul mediu net pentru primele 11 luni din 2019, în Învățământ, a fost de 3.346 lei/lună.
FOTO: pexels.com
6 comments
Da vad ca se plang unii ca salariul de 3000 de lei e mare. Pai in UE un muncitor necalificat ia 1-1200 euro net. Un calificat are 1400-1800. Nu vb de ingineri. Un profesor are lejer 1700-2000 de euro. La noi privatul vrea sa gaca profit fara margini, dat tot el se plange ca ii pleaca angajatul. Eu va intreb daca nu era PSD-ul sa majoreze prin lege minimul pe economie, cat credeti ca ar fi majorat patronatele? Astia se c*** la 100 de lei. Vor cu un angajat sa castige mii de euro lunar. Romanii din mediul privat nu e protrjat de sindicate. Dpmdv. Guvernul trebuia sa impinga minimul in privat nu ma refer la tonete, ci aia de produc, industrie, spre 2500-2700 de lei. Daca nu ia nimeni măsuri ramanem coada UE. Cstzu, Mandolina, Turcana & co + dl pres sigur o sa ii doara la bască si de bugetari si de privati. Sunt un pic in sah ca sunt alegeri, de asta si vor anticipate, ca au masuribde no sa le putem duce. Putintica rabdare votați de pe facebook si se rezolva mintenasi 🙂
In USA un profesor castiga intr-adevar vreo 28-42 mii $ brut din care 20% ii ia unchiul Sam.
OK, zic salivand profesorii romani.
1. Acolo in schimb – sunt platiti diferentiat in functie de scoala. Sa vezi ce si-ar scoate ochii intre ei si s-ar bate apoi ca orbii – de ce eu cu aceleasi grade si vexchime iau jumatate decat celelalt?
2. Apoi nu sunt inspectorate cum sunt la noi – au si ei organism de supravegeare Board of Trustees dar nu are atat personal si are alte scopuri.
3. Sa primesti tenura (titularizare) este extrem de greu, uneori dureaza si 10 ani – doar vreo 25% din profesori au tenura. Cred ca jumatate din profesorii romani ar renunta sau s-ar arunca de pe geam
De unde veniți cu sumele astea !!!
Uite așa inflamați opinia publică !
Sunt prof gr 1 la gimnaziu normă completă cu aproape 30 ani vechime si dirigenție astăzi aștept salariul….brut (că văd că vorbim de brut de parcă din brut trăim!) 4589 lei !
Hai lasa teoria. Nu ai pus sporul de hrana si solicitare neuropsihica. Cand le-am pus ai 5700 brut
Mie mi se pare mai util sa stiu salariu net, ca sa nu stau sa mai fac calcule si estimari. In plus, cred ca salariile din preuniversitar sunt mai mici decat in sistemul universitar. O medie intre cele 2 medii poate induce in eroare publicul.
Mama ce salarii !Va dați seama că pe ultimele locuri sunt exact cei care produc ?Pai la Stat toți au studii superioare și sporuri de tot felul,și portarii sau șoferii.Astia sunt votanții PSD.Eu ca sa însănătoșim economia și că sa eliminam corupția +acest flagel al pomenilor electorale pur și simplu le-aș anula dreptul la vot.Si sa deschidem piata muncii,cu examene înregistrate video,transmise live pe net,ca sa se poată angaja oamenii pe bune,in ambele sensuri.Cand vor avea și cei din privat acele salarii și drepturi atunci o sa avem și bunăstare,spitale,etc.Pe privați nu-i ctr nimeni,zeci de ore lucrate fara retributie,santajarea angajaților,etc,pe când la Stat e fix pe dos.Asa toți vor da șpăgi sa se angajeze la Stat iar cei mai de jos care nu vor putea vor pleca la munca in strainatate…De ce pt străinii aduși în tara se pot da 3000 lei net dar pt muncitorii români ,nu ?Deci patronii recunosc că au banii ăștia desi se caută că nu găsesc muncitori români pe 1200 net lunar.Suntem noi deci o țară normală la cap ?