Salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel, spune Anton Hadăr, Alma Mater: A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin / Trebuie să finalizăm în câteva ore grilele

48.783 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Salariile angajaților din Învățământ nu vor crește cu același procent, „pentru toți la fel”, a declarat de la Palatul Victoria liderul Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta a spus că vor fi procente diferite, care pot să însemne 14% sau „poate ca să fie și mai puțin”, dar că pe medie creșterile vor fi de 20%. Hadăr a mai spus că sindicaliștii din învățământ au fost chemați de aseară să mai discute încă o dată grilele de salarizare din Educației cu premierul Ciolacu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și ministrul Educației, Ligia Deca.

„Aseară am fost anunțați că trebuie să venim repede cu grilele, să le mai discutăm o dată”, a declarat liderul Alma Mater după întâlnirea de la Palatul Victoria.

Hadăr și ceilalți lideri prezenți la Guvern – Marius Nistor de la FSE și Simion Hăncescu de la FSLI – au spus că acum merg la Ministerul Educației să facă grilele de salarizare pentru personalul din Educație, grile care vor fi incluse într-o ordonanță de urgență separată de cea pusă deja în consultare de Guvern. „Ne vor fi date creșterile salariale și noi trebuie să găsim posibilitatea de a le realiza, de a le construi în mod favorabil…”, a spus Hadăr.

Reamintim că premierul Ciolacu a convocat miercuri seară pentru joi la ora 11 o întâlnire cu sindicatele din Educație pe tema salariilor.

Redăm declarațiile lui Anton Hadăr, președintele Fedrației Sindicale „Alma Mater”:

Reporter: Tranșele de 13 și 7% rămân în picioare?

Anton Hadăr: Nu s-a pus problema acestor procentaje.

Reporter: Și două tranșe vor fi?

Anton Hadăr: Două tranșe. Vor fi două tranșe de creștere până la 1 ianuarie, alta la 1 iunie 2024 – 13 plus 7, pe medie, 20 pe medie.

Reporter: Pe medie?

Anton Hadăr: Pe medie, pentru că nu este la toată lumea la fel, pentru că a fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu mai permite acuma să le dai la toți același procentaj.

Reporter: Asigurări în ceea ce privește salariul pentru un debutant, care să fie echivalent cu salariul mediu pe economie?

Anton Hadăr: Vor fi și ei tot în aceeași traiectorie, vor urma absolut aceleași procentaje. Au și ei tot așa 13 cu 7. Creșterea pornește de la ei.

Reporter: Dar dacă e să vorbim despre un calendar, ținând cont de faptul că de la 1 ianuarie trebuie să intre în vigoare creșterea salarială pentru profesori, ce v-au asigurat în privința calendarului, se respectă?

Anton Hadăr: Nu sunt probleme din acest punct de vedere, doar că trebuie să finalizăm în câteva ore grilele. Sunt făcute niște grile, o primă formă a fost realizată de noi și de către Ministerul Educației zilele acestea și astăzi am analizat-o cu prim-ministrul (…)

Reporter: Profesorii, personalul nedidactic, personalul didactic auxiliar vor avea același procent de creștere sau va fi diferențiat?

Anton Hadăr: Va fi pe medie, pe medie va fi 20%, depinde de fiecare categorie de personal, ca să se încadreze în grilile pe care noi le avem ca elemente de raportare, grile pe care le-am înaintat în iulie anul trecut. Nu vor primi toți aceleași procentaje, pentru că dacă ai primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20% îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca ar putea să fie și mai puțin“.

Articol în curs de actualizare


57 comments
  1. Vin la 9:00, pleacă la 17:00. Ies din birou când vor, nu ca profesorii, odată intrați în școala, acolo stau!
    Nu spun că nu muncesc, dar nu 10-12 ore, multe nu vor să le facă! Odată am plătit din buzunarul nostru un contabil să ne calculeze niște diferențe, secretara a spus că nu face așa ceva, e mult!

  2. Cred ca majorarile trebuiesc făcute pe niște criterii de performanță. Uitați-vă la rezultatele Pisa, la topul instituțiilor de învățământ unde noi ca tara nu existam. Totodată sistemul de învățământ reprezinta un pol al evaziunii. Câți profesori declara venituri din meditații?
    Deșii nu fac parte direct din acest sistem, am destule cunoștințe din educație, sunt familiarizat și știu ca momentan veniturile nu sunt asa de mici cum va văicări. În industrie salariile celor cu studii superioare sunt mult mai mici decât în educație. Ca o concluzie, sa fiti mulțumiți cu ce vi se da ca este mai mult decât suficient.

    1. Deși nu are 2 i, e bine că nu faci parte din sistem. Ești unul din cei care văd că iarba e mai verde dincolo de gard, nu?

      Pol al evaziunii?! Omule, ești serios? În afară de disciplinele de examen, prin locuri unde oamenii au bani pentru așa ceva (iar elevii nu prea sunt atenți la ore), se practică meditațiile. În cea mai mare parte a țării, unde-s oamenii normali, nu prea.

      Industrie? Care industrie? Iar dacă e vorba de privat… ăia se luptă să reducă nivelul de trai sau măcar să-l facă să stagneze prin toate comisiile prin care cică, ”lucrează” împreună cu politicienii pentru binele statului… Aduc zeci de mii de asiatici, pe bani puțini, numai să nu cumva să crească salariul minim pentru români. Și tu îi iei pe ăia ca standard…

      Arată-ne ce criterii de performanță realizezi tu și la ce salariu, și după aceea discutăm.

    2. In Sanatate nu performante? In primarii nu ? In “deconcentrate” nu, in MI nu? In MApN nu? In Justitie nu ? In Parlament nu? Nicaieri infara de invatamant nu e nevoie de diferentiere ?

  3. Domnule “Radu”…ințeleg ca noi și copiii noștri suntem “needucați”, “javre”, “hahalere”…și comentam negativ la adresa profesorilor, aceia care “se ocupa de educația copiilor nostri”…”needucati”, precum afirmati!…Atunci, chiar ca nu înțeleg cum sunt asa “needucati”…doar declarati su aveti obligatia profesionala sa va “ocupati” de ei!
    Ceea ce știu eu sigur, ca, de altfel, toți părintii de copii din România, care merg la școală pentru a avea acces la educație, e ca, ai noștri copii pierd vremea acolo, ca invatatorii/ profesorii, în cele 2-3 ore de cursuri, 4-5 zile în săptămâna, fac orice altceva, exceptând obligatiile profesionale…motiv pentru care, deși învățământul e gratuit, după cele 4-5 ore pierdute la școală, suntem obligați sa ne trimitem copiii “needucati” sa le furnizați “educatie” contracost, la meditatii, neimpozitate tot gratie “corectitudinii” domniilir voastre…ceea ce înseamnă că va primiți degeaba, nemeritat, salariile…evident, tot din banii contribuabililor “needucați”, “hahalerelor” cu”odrasle needucate”!..În plus, întindeți mana la”cadouri”, la fel de nemeritate!
    La care si cum “munciti”, ce aveați înainte de iunie 2023 era suficient!

    1. isteato,intereseaza-te cât muncește un profesor și după vorbești! nu spun că nu există și uscaturi(așa e peste tot!),dar asta este: nu a vrut așa primul profesor al țării???! Romanica needucata! și așteptăm de la aia care și-au lăsat copiii cu catel-purcel in tara cat au fost ei sa facă bani?! -Sau,după caz i-au carat după ei ca să le strice și lor rostul! dar e bine avem acum și pretentii-oameni care nu au învățat mare lucru,dar au mari pretenții și fițe de la alții! pe bune??!!!

  4. Omul de stiinta din imagine, Hadar, este membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, finantata din banii nostri, conduce doctorate, are vreo 4 case si 7 terenuri, dupa modelul dulapului si castiga vreo 9000 Euro / luna, cf. newsweek.

        1. H Index? Serios? Hai sa dam citarile incrucisate jos (colegi, doctoranzi, alti amici) si sa vedem cat mai ramane la fiecare dintre acesti academicieni….

  5. Ce nu spune domnul? Că problema sunt salariile rectorilor, prorectorilor și decanilor (și probabil și alți profesori din mediul universitar favorizați de legăturile cu anteriorii) care sunt mai mari decât cel al președintelui. Ce înseamnă o creștere de 20% la un salariu de 30.000 lei? O creștere infimă de 6.000 de lei. Și nu merită ei la câți absolvenți copy-paste avem după 2-6 mandate ale acelorași conducători de universități?

  6. ,,In câteva ore vom finaliza grilele”
    Asta auzim de zile intregi.
    Acest om Hadar este un personaj toxic.
    Astă vară universitarii NU au făcut o zi de grevă. Nici măcar de avertisment.
    Dar s-au urcat pe umerii si banii reținuți ai greviștilor.
    Apoi Hadar a impus acea creștere redusă și încetarea grevei.

    Acum tot el a amânat si modificat creșterile pt a proteja angajații din minister, ISJ uri si directorii.

    Cui slujește de fapt Hadăr?
    Nu se mai cere mandat pt ce fac? Totul e in spatele ușilor închise din nou?

    1. Personalul nedidactic are cel mai mic salariu posibil.La un salariu de 2500 Ron net o mărire de 13 la sută e fix nimic.Ias propune lu Hadar să trăiască și el macar o lună cu 2500 Ron.Oeicum și cu mărire și fără mărire mă voi retrage de la sindicat.Nu se merita plata lunara pentru ei.

        1. 1. E o expresie nenorocită care a intrat în uz de ani de zile. Nu o inventează respectivul.

          2. Omul vorbește despre nedidactic. Informați-vă ce înseamnă nedidactic. Iar după aceea citiți-i comentariul din nou, poate de data aceea realizați ce spune de fapt.

  7. Dl Hader ar trebui sa plece acasa. Platitorii de impozite nu sunt angajatii domniei sale. E pe la toate televiziunile si spune mereu despre mariri ca la alba- neagra. Gata. Ajunge.

  8. Cine indeamna la iesirea din sindicate, sunt cei care habar nu au pe ce lume traiesc. Toate cresterile salariale se datoreaza sindicatelor. Niciodata, niciun guvern nu a oferit ceva de buna voie. Doar sub presiunea sindicatelor.
    Voi, naucii, hahalere de doi bani care ati latrat si in timpul grevei tot felul de sloganuri, indemnuri care ar fi dus la moarte sigura v-ati trezit din nou acuma sa dati indicatii celor care indura ineptiile loazelor needucate din familiile voastre. Voi care nu mai puteti de atata munca va gasiti sa dati indicatii si sa apreciati munca profesorilor care sunt ingropati in birocratia nebuna a statului incompetent. Cate clase aveti cei care comentati asupra celor care va educa odraslele? Indemnati la distrugerea singurului domeniu de care depinde viitorul aceste tari. Nimic nu va place, nimic nu va convine. Stati ascunsi dupa paharele pline si comentati ca babele la gard. Iesiti cu nume si prenume si dovediti cine sunteti si de ce sunteti in stare, javre nenorocite si needucate. Asa sunteti voi si asa vor fi si copiii vostri. Hahalere de doi bani snopul. Rusine sa va fie!!!!

    1. ieșim din sindicatul directorilor și intram intr al nostru ,al profesorilor .
      ANUNT!
      angajam lideri de sindicat cu coloana vertebrala !!!!

    2. sindicatele sunt principalul motiv pentru care sistemul de invatamant e nereformat. cand ai niste neica nimeni care s-au cocotat in virful ierahiei sindicale si nu mai pleaca de acolo cu anii , la asta se ajunge. daca mai iau si 5000 euro salariu tin cu dintii sa ramana totul neschimbat. salariul de lider de sindicat ar trebuie sa fie egal cu un salariu de debutatnt in invatamant.

      1. Reformă în România e distrugere totală și nimic construit în loc.

        Prin țările cu apă caldă mult lăudate din Scandinavia, reformele au durat zeci de ani până să se ajungă la rezultate bune. La noi, de câte ori se schimbă ministrul/guvernul/partidul la putere, instantaneu apare un nou cretinism despre cum trebuie făcută reforma în educație. Avem atâtea capete (pătrate) de reformatori câți miniștri a avut Educația – spoiler, au fost mai mulți decât ani de la revoluție încoace.

        Așa că scutiți-ne cu poveștile astea de doi lei. Vreți reformă – găsiți un personaj cu viziune, măcar, ca să aibă sens ce vrea de la sistem, ÎNAINTE de a distruge puținul rămas funcțional.

  9. Auxiliarii lucreaza 10-12ore pe zi fara sa li se plateasca ore suplimentare., fara spor de suprasolicitare. Nu putem sa mergem nici ín concediu. Suntem stresati sí suprasolicitati. Nu ati facut nimic, ca sa se schimbe ceva ín bine. Sa nu cumva sa ne spuna ca vom lua mai putin de 13%. Sí acest procent este foarte mic. Vai de capul nostru!!!

  10. _vor pleca tot mai multi din sindicate. au plecat deja multi dupa fenta de la greva. iau prea multi bani liderii de sindicat , le convine starea de acum. mai bine ar avea grija sa nu se mai arunce banii pe fereastra cu hotii ca si proiectul cu scanarea. scanarea nu reprezinta digitalizare , aglomereaza , birocratizeaza mai mult si aduce posibilitatea mare de greseala sau frauda. au fost cazuri la bac in care lucrare de 4 a fost scanata pe numele unui copil cu lucrare de 8. cel cu lucrarea de 8 a depus contestatie si s-a rezolvat ,dar celalalt cu nota 4 , a ramas cu nota 8 . au fost multe cazuri. oare sindicatele nu stiu? nu cred.

  11. vor pleca tot mai multi din sindicate. au plecat deja multi dupa fenta de la greva. iau prea multi bani liderii de sindicat , le convine starea de acum. mai bine ar avea grija sa nu se mai arunce banii pe fereastra cu hotii ca si proiectul cu scanarea. scanarea nu reprezinta digitalizare , aglomereaza , birocratizeaza mai mult si aduce posibilitatea mare de greseala sau frauda. au fost cazuri la bac in care lucrare de 4 a fost scanata pe numele unui copil cu lucrare de 8. cel cu lucrarea de 8 a depus contestatie si s-a rezolvat ,dar celalalt cu nota 4 , a ramas cu nota 8 . au fost multe cazuri. oare sindicatele nu stiu? nu cred.

  12. Hadarul are declarația de avere pe almamater.ro Reprezintă o clică de impostori universitari. Acest năuc nu înțelege nici el prea bine ce vrea sau trebuie să spună. Vă traduc eu din ultima spunere de papagal a hadarului: în ultima vreme s-au tot făcut majorări arbitrare de salarii, care au anulat ideea de coeficient de ierarhizare (ultima OUG le-a dat unora 1300 pe gradație 0, alții din sistem au primit 1300 indiferent de gradație – vezi biolog, chimist, fizician). Cei 1700 pe care doar unii i-au primit (de fapt puțin peste 1600) de care vorbește sunt cei 1300 la care se adaugă gradația de vechime maximă (5). 1300×1,245. Da, sporul de vechime maxim nu mai este de mult 25%, și din ăsta au furat jumătate de procent. De la auxiliari, sporul de stabilitate, ce să mai vorbim de stres. Alceva: creșterea continuă a salariului minim, fără efecte în valoarea indemnizației de hrană sau a voucherului de vacanță etc. Legile salarizării unitare au fost varză de la început, asta în vigoare vor să o facă bici. Hadarul nu poate fi făcut bici, e moale.

    1. Hadarul nu intelege nimic si va crea degringolada.
      De pilda nu intelege ca prin indexarea asta vor fi multe cadre care vor depasi plafonul ăla de 8000 lei brut si vor pierde vaucherul de vacanta si tichetele de masa.
      Per total un cadru didactic poate pierde vaucherul de vacanta si tichetele de masa iar indexarea aia ramane praf in ochi.
      Trebuie marit plafonul la 9500 lei dupa un calcul estimativ pentru ca 20% crestere inseamnă minus pentru multi.😵

      1. stai oleacă da nu era 100 plafonul ? că la itisti ?
        că la aia de la 100 le pune impozit.
        nouă de la 100 o zis că ne taie cașcavalul

      2. dl Hadar va lua markerul și ne va explica la tv la tabla cum se “dau” salarii corecte și cum sta treaba …e nelipsit de la unele posturi …:)) are timp destul,deh…

    2. I-au tradat din nou. Nu stiu cum mai au incredere in ei. Ar trebui sa iasa in strada din nou si sa dea jos liderii sindicali care nu i-au reprezentat si s-au dat de partea guvernului.

  13. Daca dai acelasi procent la majorare inseamna ca nu va fi aceeasi crestere la toti, pentru ca fiecare are vechime, grade, etc.
    Vrea sa ne zica ca se vor mari cu procente diferite?

  14. Demiterea imediata a tuturor angajaților sindicali, din școli, județe și naționali. Lideri nu sunt, sunt angajații noștrii.

  15. Hadar și ceilalți au încasări uriașe, uitați-vă la declarațiile lor de avere!
    Tot în aceeași măsură să iasă oamenii din sindicate! Procentul e unic pentru toți când se retine din salariu!!

    1. O lege de salarizare normală la cap se negociază pentru o ierarhizare valabilă pentru cât mai mulți ani, dată prin coeficienți, aceștia aplicați peste o valoare bănească discutabilă anual (doar aceasta discutabilă, se părea că ar fi fost valoarea salariului minim – normal, dar nu se poate în România educată). Orice principiu moral și corect e imediat alterat, prorogat, desființat.

      1. Un nenorocit.
        Pofesori au facut greva pentru o marire salariala in conformitate cu derapajul financiar comparativ cu inflatia si rolul social pe care il are, si nu pentru bonusuri cu care sa astupe gaurile sistemului de invatamant, sub aspectul dotari si necesarului pentru o mai buna desfasurare a activitatilor didactice. Aceasta este responsabilitatea statului si ministerului. E o lepra nerusinata care nu are ce cauta in reprezentarea sindicala a cadrelor didactice

  16. Ce rusine.Si ce analfabet functional.Pai daca dai 14% la unii si chiar mai putin catunci unora le dai 26% .Si cui?Directorilor probabil.DE aia s-au intors azi.Astia nu merita sa fie lideri de sindicat ei lupta pentru drepturile managerilor .Deci e clar cei 1.500 pentru directori le vor lua de aici deci pana la urma o sa fie majorare de salarii de 14% cum a zis

    1. Știți care a fost primul element pe lista de revendicări ale sindicatului condus de Hadăr când se punea problema intrării în grevă? N-o să ghiciți: mărirea cu 20% a veniturilor celor din conducere. Adică a boșilor.

      Cu lista aceea a venit prorectorul lider de sindicat în fața membrilor să le ceară semnătura pentru intrarea în grevă.

  17. Aparent dl Hader a uitat ca are și cercetători din universități (pe funcții echivalente cu cele didactice, cf. L199) plătitori de taxe către federația sindicală… Așa cum uită adesea să reprezinte oamenii din sindicat și nu interesele personale sau a politicienilor.

  18. ha, ha le dam la toți , dar 16,17 la unii și deloc la alții , și la management aka inspectorate le dam sa le crape burdihanul. că sa va mai tina in lesa pina la alegeri .
    nu e zi lăsată de sus în care sa nu mai taie ei unpic din cașcaval.
    căutați va de munca! nu va mai plăti .
    GREVA !

  19. Un mesaj asemenea omului care îl rostește: Catastrofal! Fără pic de rușine își bat joc, a cata oară, de învățământul romanesc! Și guvernanții și acești pseudo lideri cu o atitudine de slugi ai guvernului!

  20. câte știe și Hadar….și ce cuminte e!!!
    oare el ce leafă are?! e mulțumit?! la cum împarte,pare mulțumit de sine…

      1. Eu nu înțeleg de unde media de 20% că ați zis că vor fi creștere2 de 14-16-18% poate, dar nu ați spus că v2or fi și de 22-24-26% ca să fie pe medie 20%. Cred că undeva îi luați de proști pe profesori în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de la o școală din Bacău au primit greșit subiectele pentru clasele care învață în limba maternă, la simularea Evaluării Naționale 2024. Ministerul Educației a indicat totuși să se evalueze lucrările, potrivit ISJ Bacău

Peste 70 de elevi de la Școala nr. 18, „Spiru Haret” din Bacău au primit la proba de limba română de la simularea examenului de Evaluare Națională 2024 subiectele destinate…
Vezi articolul

Sancțiuni pentru profesori și directori și obligația școlilor de a avea un mecanism de sesizare anonimă în Regulament, introduse de Ministerul Educației în procedura de management a cazurilor de violență – surse

Profesorii și directorii vor fi sancționați dacă nu respectă procedura de management a cazurilor de violență, nerespectarea constituie abatere disciplinară. Școlile vor fi obligate să aibă în Regulamentul de ordine…
Vezi articolul

OFICIAL Drepturile studenților cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale: resurse și materiale adaptate, locuri gratuite în tabere, însoțitor în timpul cursurilor sau susținerii examenelor

Studenții cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale au dreptul la resurse și materiale adaptate, locuri gratuite în tabere, însoțitor în timpul cursurilor sau susținerii examenelor, iar universitățile pot înființa departamente…
Vezi articolul