Salariile profesorilor, în acest moment, sunt motivante, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Cred că ar putea atrage tinerii către acest domeniu

4.000 de vizualizări
Florian Lixandru / Foto: edu.ro
„Salariile sunt motivante în sistemul de Învățământ și cred că ar putea atrage tinerii către acest domeniu”, a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la DC News. De precizat este că o analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei.
  • Edupedu.ro a scris că un cadru didactic debutant, care s-a înscris la definitivat în primul an după ce s-a titularizat, o să obțină o mărire de salariu, după definitivarea în Învățământ, de doar 52 de lei, potrivit grilelor pentru anul 2024.

„Este nevoie de o politică de atragere a tinerilor în sistem și cred că acest lucru ne ajută să depășim cumva și prin prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar, respectiv Legii învățământului superior, prin introducerea acelui master didactic care va permite absolvenților de licență să se pregătească atât pe un master conform specialității, cât și pe un master didactic la care pot beneficia și de o bursă, urmând apoi să meargă în sistemul de educație, să beneficieze de un mentorat, de o reducere a normei didactice de la 18 la 14h/săptămână, iar 4h să fie alocate activității de mentorat, alături de profesori-mentori, astfel încât aceștia să fie pregătiți și să devină cadre didactice de care avem nevoie în sistem. Este una dintre măsuri, este este nevoie și de o politică de cointeresare materială.

Și cred că ceea ce Guvernul România a reușit la acest moment cu creșterile salariale promise – și care s-au și întâmplat pentru cadrele didactice – la acest moment, salariile sunt motivante în sistem (sistemul de Învățământ – n.red) și cred că ar putea atrage tinerii către acest domeniu”, a spus Florian Lixandru.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

Informații de context

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
Cum sunt convinși tinerii să intre în învățământ: salariul brut al unui profesor debutant crește cu 52 de lei dacă își ia Definitivatul, cel mai greu și complex examen din primii ani de catedră
Salariul unui profesor debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, propune FSLI / Indemnizația brută a lui Iohannis este de peste 24.900 de lei
Miercuri, 14 februarie, profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la 1 ianuarie 2024 / Directorii de școli și inspectorii primesc cele mai mari salarii și au cele mai ample majorări
GRILE Salariile profesorilor în 2024, detaliate pe fiecare funcție, gradație și treaptă de vechime, publicate de Ministerul Educației
Ligia Deca evită să spună dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie egal cu salariul mediu pe economie / Guvernul estimează acest salariu la 4.300 de lei net

29 comments
  1. O sa atraga o rala. Ca tanar debutant deja sunt scarbit de sistemul asta, mai stiti ca anul trecut din 100 % suplinitori cati au trecut doar 60 % au acceptat postul ? anul asta nu e diferit ! maririle alea sunt doar de brambureala !

  2. Tovarășe Lixandru, tinerii sunt atrași de acest domeniu doar daca nu au găsit nici un job corespunzător studiilor superioare în alt domeniu și nu doresc sa lucreze intr-o firma privată pe un post sub pregătirea obținută.

  3. Un curier câștiga în București aprox. 1000 euro, salar + atenții. Un absolvent bun se va lăsa umilit sa câștige mai puțin decât colegul sau care nu a învățat și câștigă 1000 euro?

    1. Nu compara niciodată salariul unui bugetar cu salariul unui angajat dintr-o firmă, deoarece mărimea salariului într-o firmă este direct proporțională cu mărimea profitului firmei. In sistemul bugetar nu exista profit.

  4. Poate se angajează domnul secretar de stat pe un salariu de 3500 lei profesor. Nu ca după 26 de ani de vechime ar fi mare diferenta. Grilele de salarii din învățământ sunt motivante să nu te angajezi în învățământ. Cu fiecare “trăire” a minunaților conducători stau și mă întreb dacă ne iau de prosti sau “bula” in care stau ei este atât de desprinsă de realitate încât chiar cred ce spun. Aș merge pe prima varianta.

  5. Păcat că mi-e scârbă!
    Și plătesc asta cu jumătate din salariu! Salariul acela pe care il definiți ca fiind ok, eu il definesc ca fiind neonorant!

    Dacă eram și eu in partidul ce o agreează pe doamna mea, aveam sigur:
    -ore suplimentare
    -gradație de merit
    -dirigenție
    -clase bune (date de doamna noastră care le împarte….numai dumneaei știe cum!)
    Astfel, da, as fi avut un salariu dublu și as fi fost cât de cât capabilă de a-mi cumpăra un bilet de avion, o carte cartonată, o cafea mai bună etc.!
    Nu vorbiți despre lucruri pe care le cunoașteți, dar nu le recunoașteți!

    Stați dvs. intre douazeci și cinci și patruzeci de ani vechime cu același salariu și cu țâfna unui director incult, care face ce vrea el tot timpul, ca la el acasă, să vedem cum rezistați!
    Vorbesc aici despre reziliența la acel management (sustinut ierarhic!) acolo unde imi desfășor eu activitatea, reziliență pe care eu trebuie să o practic cu efort, in școală; mai mult, să aduc și plusvaloare!

  6. Domnul secretar de fumeaza?
    Salariile sunt in urma celor de la Lidl sau Kaufland. Pe ce lume traiesc acesti guvernananti?
    De acolo de sus asa se vad lucrurile???
    Mergeti in scoli, licee si facultati si intrebati daca sunt motivante si o sa vedeti ca cei care va raspund au 60+ ani.
    Este nevoie de un reset al clasei politice, pe domnul secretar nu il mai vindeca nimic, decat vreo 4,5 ani pe salariu de 3700 lei de debutant.

  7. Dl secretar de stat, de stat degeaba as zice, sa nu mai analizeze cat e salariul, că el nu a contribuit cu nimic la majorarea lui cu mai puțin decât au promis guvernanți mincinoși. El a numărat la ME câți suntem în grevă, cum să taie zilele de grevă din salar etc. Secretar de stat nu ajungi decât pe linie politică, prea puțin pe merite. PUNCT Bănuiesc că și domniei sale ia crescut salariul merita sigur

  8. Școala a devenit un loc bolnav! Intrați într-o școală: vacarm, zgomot infernal, țipete, urlete, îmbrânceli, înjurături, profesori loviți, jigniți, hărțuiți, obosiți, stresați, nemotivați!
    Sunt oameni care se îmbolnăvesc încet acolo, suferă în tăcere, sunt pierduți!
    De starea de bine a profesorilor se ocupă cineva?
    Puteți porni comentariile pline de ură!

  9. Excepțional acest secretar de stat: săptămâna și bâta în baltă. După ce a bulversat o disciplină intreagă (a se vedea decizia de a schimba olimpiada de geografie la clasa a VIII-a pentru un singur părinte șmecher), acum vine cu asemenea afirmații. Omul acesta cât a stat la catedra ?

    1. E pe mama ta….e cel mai mic din nou , dintre bugetari si va fi cel mai mic mereu, pt ca natia asta nu va intelege niciodata, faptul ca educatia este cea care creste nivelul de trai, de cultura, de civilizatie etc. Din pacate raul e prea adanc infipt in aceasta societate….a si imbecilii sunt cei care fac legile…😀

  10. Mai bine, nu! Sa se duca tinerii pregatiti si destepti, oriunde, invartindu-se! Eu spun adevărul elevilor mei! Am datoria morala! Vai de bataia lor de joc! Pe langa salariu, mai conteaza si respectul societatii. Pe care presa aservita a avut grija sa il calce in picioare 30 de ani.
    Apoi legi clare in beneficiul progresului. Nu regresului de acum.
    Apoi calitatea umana s-a degradat, s-a inrait in sistem, Fiecare pentru el. Gradatiile de merit, lupta pentru competiție intre dosare nu a dus la cooperare între colegi, ci la invidie, sapare.
    Manuale si programe aerisite. Standarde clare.
    Fara hartogaraie care sa umple sertarele ministerului si altor autoritati care nu isi fac treaba. Profesorul nu e asistent medical, nu e asistent social, nu e paznic, nu e polițist, nu e judecător, nu e contabil, nu e psiholog, nu e secretar etc.
    Mai adaug?
    Nenea Lixandru lasa dubla masura. Ne balacariti cand vreti voi si apoi faceti pe naivii pentru tineret.

  11. Propun ca profesorii de sport sa fie jucatori de rugby sau boxeri pentru a creste siguranta in scoli. Trebuie dublat si numarul paznicilor, iar elevii agresivi sa nu mai primeasca bursa.

      1. Speak softly and carry a big stick.

        Funcționează. Nu e nevoie de violență, ci de faptul că există posibilitatea să apară consecințe ale unor acte violente care să fie pe măsura lor, nu ”consiliere” și alte nimicuri care nu impresionează micul psihopat.

  12. Depinde.
    Dacă ai o gradație de merit pentru activități care nu au nimic comun cu activitatea la catedră, un doctorat făcut pe bani şi predai la un liceu tehnologic module, este adevărat! În rest ar fi multe de discutat pe tema asta!
    25 de ani vechime= 40 de ani vechime la salariul de bază, ceea ce este o aberație.
    Altă aberație este să ceri rezultate doar de la unii profesori. Ei sunt evaluați anual, zeci de ani, alții niciodată, dar au acelaşi salariu, chiar mai mult, pot duce ore suplimentare.
    Cei din MEN nu vor să ştie ce se întâmplă în realitate.

  13. Fac mai multe materiale administrative decât profesia pentru care m-am pregătit. Iar pentru partea administrativă, nu m-a pregătit nimeni.

    Am să fiu sinceră – îmi scade motivația de la an la an, pe măsură ce clasa e din ce în ce mai haotică (elevi problemă, elevi cu părinți problemă, metodologii, ordine, proceduri schimbate haotic când visează guvernul, programe stufoase și învechite, număr mic de ore în care să predai materia inclusă în conținuturile obligatorii, nu e timp de repetat și fixat, nu e timp pentru lecții interactive, nu există interes pentru ele orice-ar spune ministerul, în clasele normale, etc.)

    Dacă mai intră tineri idealiști în sistem, vor fi primii care clachează. Mie mi-au trebuit zeci de ani, dar sistemul a fost, mai mult sau mai puțin, funcțional. Dar ultimul deceniu a fost haos total.

  14. sunt cât de cât decente (fara gradații, dirigentii și OPO), dle secretar de stat! Prea mult nu m as mândri pentru că știm toți că au crescut în urma unei greve…

    1. Stiti vb. ceea? Cu o mana dau si cu doua iau; au taiat indemnizatia de hrana, tichetul de vacanta celor care au depasit 8000 cu 1 sau 2 lei (mentionez ca am gradatie de merit obtinuta cu munca sustinuta in 5 ani ; copii in concursuri si cu inscrieri pe banii nostri, cursuri pe banii nostri, voluntariat pt tot felul de activitati, materiale didactice din banii nostri)…daca avem gradatie nu mai avem nevoie de hrana? de tichet de vacanta? traim.cu aer? Gradatia este un merit al meu…

      1. Pe bune, adica ai 8000 lei in mana si plangi dupa norma de hrana de 200 de lei? Hai sa fim oameni rationali totusi, 8000 de lei este un salariu foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghidul pentru profesori, privind egalitatea de gen, devenit ținta unei campanii de petiții, a fost aprobat și apreciat de Ministerul Educației și respectă prevederile legale la nivel național și european, spune Coaliția pentru Egalitate de Gen

Materialul destinat profesorilor intitulat “Egalitatea de gen – predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”, realizat de un grup de cercetătoare și lansat la începutul acestui an școlar, a devenit ținta…
Vezi articolul