Salariile profesorilor debutanți ar trebui să crească cu circa 62%, conform calculelor pe baza prevederilor din proiectul legii educației. Aplicarea ar avea impact asupra tuturor salariilor cadrelor didactice, iar impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la peste 8 miliarde de lei

13.354 de vizualizări
Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com
Profesorii debutanți ar trebui să aibă o creștere a salariului de aproximativ 62%, potrivit calculelor Edupedu.ro pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar. Bugetul pentru creșterile salariale este de peste 8 miliarde de lei, conform documentului citat anterior. Amintim că proiectele de legi ale Educației se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 29 martie.
  • De precizat că adoptarea în Guvern nu presupune aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.

Profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar și potrivit declarațiilor făcute recent de Ligia Deca, ministra Educației. Tot în document este menționat că salarizarea întregului personal didactice se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

”Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta care intră în ședinta de Guvern – miercuri, 29 martie 2023

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

Foto: Captură prognoza 2022 – 2026 – varianta de iarnă 2023 / Comisia Națională de Strategie și prognoză

În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.

Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru înseamnă o creștere de aproximativ 1.450 de lei.

Raportat la salariul actual, creșterea ar însemna aproximativ 62% pentru cadrele didactice debutante.

Potrivit explicațiilor date la începutul lunii septembrie 2022 de către Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, creșterile salariale pentru profesorii debutanți s-ar transmite la întreaga grilă de salarizare pentru toate cadrele didactice. Cu alte cuvinte, ar trebui ca ceilalți profesori să aibă o creștere salarială similară cu cea a debutanților.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că impactul bugetar este peste 8 miliarde de lei. Nu este clar dacă această creștere se aplică dintr-o dată sau pe mai multe tranșe.

Foto: Expunerea de motive – proiectul Legii învățământului preuniversitar

Tot în expunerea de motive, la cheltuieli de personal, apare un plus de peste 13 miliarde lei pentru toți angajații din sistemul de învățământ, în anul viitor – 2024. Pentru anul 2023, Ministerul Educației are o sumă pentru cheltuieli de personal de 23 de miliarde de lei, potrivit Legii Bugetului, publicată de Ministerul Finanțelor. Dacă adunăm cele două sume, 13 miliarde impact în plus pe cheltuielile bugetare de personal, cu cele 23 de miliarde suma actuală, ar rezulta că bugetul Ministerului Educației, în 2024, la capitolul cheltuieli de personal, adică salarii, ar putea să aibă suma de 36 de miliarde de lei. Acest lucru se traduce printr-o creștere a bugetului pentru salariile angajaților din învățământ de peste 56% de la un al la altul.

Foto: Expunerea de motive – proiectul Legii învățământului preuniversitar

DOCUMENT Expunerea de motive poate fi consultată mai jos:

Informații de context

Amintim că, în februarie, ministrul Deca spunea că “tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială”, adică legea salarizării unitare. La sfârșitul aceleiași luni, în conferința în care anunța ultima rundă de consultări pe tema proiectelor de lege, ea spunea că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și că va fi inclusă în legile educației.

În decembrie, Ligia Deca arăta în decembrie 2022 că salarizarea profesorilor va fi legată de legile Educației.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020. Începând cu luna ianuarie 2022 a fost acordată o creștere de circa 4,5% pentru salariile profesorilor, potrivit declarațiilor oficiale. Suma reprezintă o pătrime din diferența rămasă între salariul actual și cel din grila de salarizare. De atunci au mai fost acordate creșteri similare, ultima majorare fiind în ianuarie anul acesta. Directorii de școli și alți angajați care au atins deja nivelul maxim de salarizare nu mai pot primi majorări salariale.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad, în anul 2022.

Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Fuga de răspunsuri despre salariile profesorilor a Ligiei Deca. Ministrul Educației a evitat aproape toate întrebările, mai puțin cea cu impactul bugetar
Ligia Deca: Salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației

5 comments
  1. BZR, să-ți dea Domnul la copii (dacă vei face prostia să te reproduci) profesori care să muncească pentru ei doar 4 ore pe săptămână. Exact patru.

  2. De ce să mărim salariile debutanților? Ce nevoie are România de ei? Trebuie mărite ajutoarele sociale, pensiile sociale, recompensele pentru nemuncă. Trăiască lenea!

  3. alte categorii nu muncesc 4 ore pe zi,8 luni pe an,ci si peste 250 de ore,multe neplatite sau macar dat liber,daca greseste il cauta procurorul militar,fara prime,fara sporuri decat 30 la suta,cum crasnesti cum afara,mereu in stres!munca lor se vedecat de educati sunt in scoli si pestrada,in djscoteci,la volan!altii nici nu dau meditatii!

    1. Incurci predatul cu ce presupune munca de profesor. Profesorul este singurul fraier care munceste in weekend si nu este platit.

      Asta cu 4 ore pe zi este aruncata sa se zica ca profesorii muncesc putin si ca merita salarii mici. Multi pun botul la asa ceva.

      Asa poti sa zici si de un fotbalist ca el munceste 2 ore pe saptamana, dar de ce este platit asa bine pentru 2 ore sau nu ai luat in calcul partea cand se antreneaza. Pe langa partea de pregatire un profesor mai corecteaza lucrari, examene, sedinte si mai completeaza hartii de care nici nu ai habar.

      Daca crezi ca munca de profesor este usoara si bine platita poti deveni profesor, pana atunci te dai cu parerea fara sa sti cu ce se mananca aceasta meserie.

  4. Asta este un salariu din care poti trai (2344 lei) pe care il primeste un debutant? Cine mai vine sa predea?
    Un profesor nu primeste alte beneficii precum bani de haine, bani de chirie, prime (Craciun si Paste) si sporuri precum alte categorii (primim un singur spor de 10%).
    Profesorul este ultima categorie din sistemul bugetar, dar ni se spune ca educatia este o prioritate. Legea salarizarii trebuie aplicata la 1 septembrie altfel va ramane o noua promisiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: Solicit public autorităților franceze retragerea ordinului „Palmes académiques” acordat lui Sorin Cîmpeanu, pentru că nu este permis ca acest ordin să fie acordat pentru impostură și plagiat. Am anunțat și Agenţia Universitară a Francofoniei despre acest plagiat grosolan

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a cerut public autorităților franceze să-i retragă ordinul „Palmes académiques” ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, “pentru că nu este permis ca acest ordin să fie acordat…
Vezi articolul

Absolvenții de liceu care au dat Bacalaureatul anul acesta nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestație, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la o petiție cu aproape 20.000 de semnatari: Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile

Candidații care au susținut examenul național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestații, potrivit unui răspuns al Ministrului Educației către Asociația Federației Părinților…
Vezi articolul