Salariile mai bune pentru profesori și întărirea situației lor financiare în general, nu doar prin măsuri temporare sunt esențiale pentru a atrage mai mulți studenți către o carieră didactică, potrivit unui studiu realizat în Anglia, prezentat pe larg, recent, în publicația The Conversation. Ideea, îndelung discutată și adesea disputată la nivel de experți și de autorități, este întărită prin această cercetare, în care studenții au fost întrebați direct despre ceea ce i-ar atrage către o carieră în școală.
- Atragerea tinerilor către cariera didactică este una dintre principalele probleme cu care se confruntă țările europene, confruntate cu o criză a profesorilor. În contextul rezultatelor PISA 2022, dar și al întârzierii unor decizii ferme privind creșterea salariilor de la 1 ianuarie 2024, discuția s-a accentuat și în România. O țară unde problema numărului de cadre didactice nu se simte la fel de acut ca în alte țări, dar unde, între alții, profesorul Mircea Miclea se așteaptă la „cea mai gravă criză pe care a traversat-o sistemul de educație, criza de resurse umane”.
În cazul atractivității în scădere a muncii de profesor, la nivel internațional, nu doar salariile contează: chiar în contextul PISA 2022 expertul OCDE Andreas Schleicher semnala situația din Germania, unde există o lipsă de personal didactic chiar și în condițiile unor salarii foarte mari. În discuțiile din ultimii ani au fost vehiculate numeroase alte soluții pentru atragerea mai multor tineri în meserie, de la creșterea autonomiei profesionale la diverse bonusuri și măsuri de sprijin individualizat.
În Anglia, un grup de profesori universitari au încercat să găsească un răspuns adresându-se direct studenților. Studiul lor, publicat inițial în 2021 și prezentat recent în The Conversation, s-a desfășurat pe un eșantion de 4.500 de persoane din 53 de universități din Anglia, tinerii fiind întrebați în legătură cu deciziile lor în privința carierei.
Studiul, potrivit celor doi autori, profesori în domeniul educației de la Durham University, arată că, în loc să propună măsuri precum bonusuri și stimulente pentru profesorii aflați la începutul salarizării, autoritățile ar trebui să se concentreze pe măsuri care să îmbunătățească perspectiva salarială în ansamblu.
Diferențe între studenții cu rezultate slabe și elite, între cei hotărâți să devină profesori și cei indeciși
Potrivit celor doi, dacă plățile de tipul stimulentelor pot fi atrăgătoare pentru persoane care au decis deja că vor să fie profesori, nu se știe în ce măsură ajută pentru atragerea altora către o carieră didactică. Iar cei mai mulți dintre studenții participanți la cercetarea celor doi a arătat că principalul lucru care îi determină să nu înceapă o astfel de carieră este salariul.
Printre rezultatele cercetării desfășurate în Anglia:
- Studenții care cel mai probabil vor alege o carieră didactică sunt cei cu rezultate anterioare relativ mai scăzute și cu așteptări mai scăzute în privința rezultatelor în studiile de licență. În rândul lor se remarcă cea mai mare pondere a studenților care nu au părinți cu studii superioare
- Studenții cu cele mai bune rezultate academice au cel mai scăzut interes față de cariera didactică
- La mijloc este un grup de studenți care au avut în vedere posibilitatea de a deveni profesor, dar au renunțat la această opțiune în cele din urmă.
Acești din urmă studenți tind să studieze științe umaniste și sociale, motivați de interesul față de obiectul studiilor și de șansa de a împărtăși cunoștințele lor cu alții. Ei ar fi „profesori excelenți”, după cum apreciază autorii cercetării. „Dar interesul lor față de predare scade cu fiecare an în universitate”, mai arată cercetătorii.
Potrivit acestora, studenții participanți la sondaj care doresc să devină profesori sunt cei mai puțin preocupați de salarii și opțiuni de promovare, fiind mai preocupați de siguranța locului de muncă și de dorința de a da înapoi societății.
O concluzie a celor doi autori ai cercetării este că, în timp ce salariul scăzut poate să nu conteze prea mult pentru tinerii care chiar își doresc să devină profesori, el poate fi un prim factor care îi determină pe ceilalți să respingă ideea unei cariere didactice.
Studiul mai arată că cei mai mulți dintre studenții din Anglia tind să-și formeze intențiile de carieră până în momentul în care își aleg domeniul de studiu, iar în aceste condiții, în momentul când intră la facultate, tind să nu mai fie interesați de stimulente precum bonusuri, salarii pentru perioada de instruire sau granturi, care sunt populare doar în rândul celor care își doresc de la bun început să devină profesori.
- Drept urmare, spun autorii, ”orice bani avuți la dispoziție pentru a încerca atragerea de noi profesori ar fi folosiți mai bine dacă ar fi alocați pentru creșterea salariilor profesorilor în general, în locul stimulentelor temporare pentru doar o parte dintre ei. Dar poate cea mai bună utilizare a acestor bani ar fi creșterea profilului ocupațional și prestigiului profesorilor (…) și pot fi sugerate pilotări de concedii sabatice și perioade mai îndelungate de muncă plătită, dar cu mai puțin timp alocat contactului cu elevii”.
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Profesori ar trebui să aibă un salariu mai mare decât domnișoarele care fac videochat.
vin in invatamat.. si nimeresc o scoala copii proveniti din medii neinclusive…. in dec. i si fac dosarele si pleaca. si ar vin asa zisii batrini, lasatii pe oamenii cu expierenta pe post..pina la 70./sau cit poate….dar fara a fi selectat / aprobatndosarul de continuitate de doua institutii si scoala si Isj