Salariile educatorilor din grădinițele din Slovacia vor fi plătite centralizat, din bugetul Ministerului Educației și nu de către primării cum era până acum, începând cu acest an

0 vizualizări
Foto: Freepik.com
Salariile educatorilor și funcționarea grădinițelor din Slovacia sunt fi asigurate, începând de la 1 ianuarie 2025, din bugetul Ministerului Educației, potrivit unei informări publicate în rețeaua europeană Eurydice. Până acum, de finanțarea grădinițelor erau responsabile primăriile.

Primăriile se foloseau de sume din impozitele pe venit personal ale locuitorilor din jurisdicția lor pentru a finanța grădinițele, după cum relatează The Slovak Spectator.

Acum, administrațiile se vor confrunta cu pierderi de 559 de milioane de euro, însă vor trebui să se ocupe în continuare de acoperirea salariilor personalului din bucătării, potrivit publicației citate.

Pentru a acoperi acest deficit, 70% dintre municipalități au ales să crească taxelor pe care părinții le plătesc pentru grădinițe și creșe, mai precizează sursa menționată anterior. Costul acestora diferă în funcție de oraș.

Spre exemplu, în orașul Michalovce, părinții care au reședința permanentă în orașul în care este grădinița la care copilul este înscris vor plăti 25 de euro, comparativ cu taxa de 20 de euro de până acum. Pentru cei care nu au reședința permanentă în orașul respectiv, taxa a crescut de la 40 la 50 de euro.

De remarcat că reforma pe care autoritățile din Slovacia au implementat-o la începutul acestui an este similară celei introduse de România încă din anul 2018, când, prin modificări legislative, cheltuielile pentru salariile profesori și ceilalți angajați din școli au trecut de la autoritățile locale la Ministerul Educației prin Inspectoratele Școlare Județene (ISJ).

  • Înainte de acest moment, cheltuielile de personal erau alocate prin Consiliile locale, care le aprobau lunar prin hotărâri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Curenții rip, pericolul ascuns de la Marea Neagră. Cum se formează și cum putem să ne salvăm dacă suntem trași în larg: Încercați să plutiți și să înotați paralel cu plaja, nu împotriva curentului – profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a UB

„Suntem deja la începutul sezonului estival și turiștii au început să populeze plajele românești ale Mării Negre. Puțini însă dintre ei știu că aceste plaje ascund un pericol care este…
Vezi articolul

Părinții să nu trimită la scoală copilul atunci când are simptome de viroză respiratorie și dureri în gât, iar profesorii să stea și ei acasă dacă au semne de gripă – recomandările Ministerului Sănătății pentru începutul cursurilor

Ministerul Sănătății oferă aceleași recomandări la început de an școlar pe care le transmite dintotdeauna. Oficialii au luat recomandările din anii trecuți și le-au mai publicat încă o dată, potrivit…
Vezi articolul

În București ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială, spune profesoara Nina Vasile / La începutul anul școlar, elevii să primească vouchere pentru îmbrăcăminte și rechizite, iar bursa lunară să fie pentru cei care chiar au rezultate bune, propune cadrul didactic

„Eu am gândit, de multe ori, că, de fapt, ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială”, a declarat profesoara Nina Vasile, la…
Vezi articolul