Salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, cu 30%, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Angajații acuză că încadrarea le-a fost schimbată și din această cauză au salarii mai mici. Documentele au fost trimise pe adresa redactie@edupedu.ro de către cititori. Concret, am primit atât fluturașul de salariu al unei angajate la o creșă din București înainte ca aceasta să fie arondată unei grădinițe, cât și fluturașul după ce creșa a trecut în subordinea Ministerului Educației.
- Reacția vine după ce Edupedu.ro a semnalat că trei creșe din Sectorul 2 al Capitalei au fost transferate doar pe hârtie la Ministerul Educației, dar își continuă activitatea fără ca angajații să-și știe salariul și funcția. – Mai multe detalii aici
În luna septembrie, o infirmieră dintr-o creșă aflată în subordinea autorităților locale avea un salariu net de 2.817 lei.
În luna octombrie, după ce creșa a trecut în subordinea Ministerului Educației, adică a fost arondată unei grădinițe, salariul a scăzut cu 846 de lei. Acest lucru înseamnă că angajata are un salariu net de 1.971 de lei.
Analizând documentul, se poate observa că sporul de stres nu se mai acordă. Înainte, acesta era de 546 de lei.
„Ministerul, dacă ne-a preluat, să ne recunoască și să ne dea drepturile, să nu încalce legea făcută tocmai de “el”. Știa la ce se înhamă când s-a gândit la România Educată. În această situație cred că sunt sute, mii de infirmiere din toată țara”, ne-a scris angajata.
- Amintim că trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.
- „Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor, ca urmare a hotărârilor autorităților deliberative, prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică”, prevedea Ordonanța de Urgență amintită anterior, adoptată de Guvernul Cîțu în 2021.
Aceasta a povestit că, inițial, a aflat din presă faptul că urmează să fie preluate de Minister, pentru că „oficial, nu ne-a spus nimeni nimic”. Pe 22 septembrie, în jurul orei 21, au fost anunțate pe grupul de Whatsapp al creșei că sunt chemate la primărie.
„La ședință, am fost primite cu o atitudine agresivă de către personalul din conducere DGASPC (nu s-au prezentat, nu știu cu cine am stat de vorbă, oricum, erau de la resurse umane) și ni s-a comunicat faptul că urmează sa fim preluate de către Minister”, a spus angajata.
Au fost puse sa dea în scris un „acord de principiu”, „adică să ne negocieze funcția si salariul. Să ne fie păstrate așa cum le aveam”.
Patru zile mai târziu, pe 26 septembrie, au fost chemate iar la primărie și au fost puse să completeze cererea de transfer: „Variante erau două: ori completezi cererea de transfer, ori intri în șomaj. (…) Dosarele noastre au fost făcute ferfeliță. Nu au fost atente la predarea actelor și ani de muncă au fost rătăciți, nu știu cum. Cum s-a efectuat transferul, dacă eu, spre exemplu, am fost pusă sa plătesc 2 zile de concediu? Am colege care au pierdut zile de concediu: și zilele, și banii. De la DGASPC nu li s-au plătit zilele rămase, iar învățământul nu le-a preluat acele zile, au dispărut pur si simplu”.
Directoarea grădiniței le-a transmis că „banii sunt mai puțini, dar și munca este mai puțină”: „La prima ședință cu noua directoare de la grădiniță, ni s-a spus realitatea. O realitate transmisă verbal: „Doamnelor, nu va mai necăjiți! Banii sunt mai puțini, dar și munca este mai puțină””.
„Cum adică munca este mai puțină? Noi lucrăm cu copilași mici. Ce înseamnă munca mai putină? Nu mai schimbăm scutece? Nu mai hrănim? Nu mai spălăm copilași? Nu mai susținem moral părinții speriați de plânsetele copiilor? Nu mai plâng copilașii?”, se întreabă angajata.
Iată ce prevede Metodologia de organizare și funcționare a creșelor:
Art. 33 -(1) „Structura orientativă a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar este formată din:
- a) personal de conducere: director, în cazul unităților prevăzute la art. 1 alin. (3) și la art. 6 alin. (1); în cazul celor prevăzute la art. 1 alin. (3), acesta este directorul unității de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică;
- b) personal didactic de predare: educator-puericultor;
- c) personal didactic auxiliar: administrator financiar, administrator de patrimoniu, infirmieră și, după caz, secretar;
- d) personal nedidactic: asistent medical și, după caz, medic, bucătar, ajutor de bucătar (în cazul unităților cu program prelungit), îngrijitoare.”
Ea a mai precizat că „nici astăzi nu avem contracte de muncă sau fișe de post. Odată cu primirea fluturașului, am aflat că am fost transferate pe un post inferior calificării noastre și cu un salariu mult mai mic”.
„Dacă suntem îngrijitoare, trebuie să stăm dincolo de ușa grupei. Realitatea este că stăm în grupe, în continuare, și ne ocupam de copilași ca și până acum, dar cumva încălcăm legea, conform noilor încadrări”, mărturisește aceasta.
Normele din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor stabilesc la art. 33 alin. (3) că „în unitățile pentru preșcolari se interzice participarea la servitul mesei, la debarasarea veselei și la spălarea acesteia a personalului de îngrijire care a participat, în prealabil, la curățenia grupurilor sanitare”.
Contabila grădiniței le-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.
- Săptămâna aceasta, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), Vlad Drinceanu, a declarat pentru Edupedu.ro că „salarizarea va fi conform legislației în vigoare”.
Angajata mai spune că „în unitate mai avem colege care nu au fost preluate de minister. Aparțin încă de DGASPC și mai stau aici până pe data de 5 decembrie. De pe 5, ele nu vor mai veni”.
Lucian Puiu, secretar general al Federației sindicale Columna, a declarat pentru Edupedu.ro că sunt persoane care au demisionat: „S-au dus asistente medicale către zona spitalicească a Bucureștiului, au fost oameni care s-au reorientat către alte servicii sociale din interiorul DGASPC-ului. Oamenii aceștia care au mai rămas (în cele trei creșe – n. red.) sunt mai puțini decât prevede legea”.
„Dacă vor să transforme infirmierele în îngrijitoare, este o diminuare de aproape 1.000 de lei a salariului de bază. Nu este în regulă, nu este normal atât timp cât omul este transferat. Codul Muncii spune că, în momentul în care se face un asemenea transfer, personalul este preluat cu toate drepturile salariale pe care le-a avut, nu cu diminuare de 1.000 de lei la salariu. (…)
Oamenii aceștia nici nu au timp să facă grevă sau formă de protest, trebuie să stea să aibă grijă de copii. Dacă nu există salariați, se închide creșă”, a precizat Lucian Puiu.
Informații de context
Reamintim că o parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației. În jumătate din județele din România nu existau anul trecut educatori în creșele preluate de minister.
Dacă înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:
- grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
- grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
- grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.
Doar creșele cu program prelungit vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care se organizează activități educaționale recreative, potrivit metodologiei.
Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.
17 comments
Este bataie de joc pentru cine lucrează. O ingrijitoare de la creșă, care are grijă de copii, nu are nici un spor de stres, dar educatoarea are.O ingrijitoare cu maximul de vechime ia 2000 lei ,iar educatoarea ajunge la 3700lei (program de lucru 5 ore pentru educatoare).Dacă ar fi educatoarele dedicate copiilor și ar face activități, ar fi bine dar lucrează cu unu maxim doi copii iar cu ceilalți stau ingrijitoarele ,fără spor de stres.Am lucrat in creșă până in septembrie cand am fost nevoită sa-mi schimb locul de muncă, din cauza salariului.
am citit comentariile nefiind implicata in acest sistem. sunt detasata de acest subiect. ca ati ramas in acest sistem care nu da doi bani pe voi este de apreciat. eu ma mir ca ramaneti avand in vedere cate joburi exista in alte domenii. va pierdeti nervii si rabdarea in institutiile acestea.
Corina,este adevărat ceea ce ai spus,nu știu cât mai putem sta pe salariile astea mici,dacă nu se face nimic majoritatea vor cauta un servici sa se poată descurca cu banii.Imi pare rău să spun asta!😔😒
La cresa nu este spital, nu tratam copilasi, dar ne lovim tot timpul de virusi si ne expunem infectiilor respiratorii tot timpul anului.
Cand grădinițele stateau acasa, scolile asemenea, caci era covidul in floare, noi eram la munca. Nimeni nu testa copilasii, ne-au pus sa purtam masiti si manusi…am speriat copilasii cu ele. Desi am luat covid chiar si de 2 ori, dadeam mastile jos de pe față, ca sa ne vada zambetul, sa se linisteasca, sa nu ii mai speriem. De doua ori pe zi dezinfectam salile, alergam cu lampile UV de la o grupa la alta, si cu difuzoarele, chiar si acum o mai facem, tot timpul jucariile la cloramina pentru dezinfectare. Toata lumea lucra online si statea acasa la adapost, noi eram cu copilasii in brate, plangeam impreuna, ne jucam impreuna, filmam serbari si faceam montaje dragute pentru parinti. Dintotdeauna, acum si tot timpul ne vom lovi de bronsiolita, giardioza, gingivita, viroze, enterocolita, herpangina, varicela, rujeola, conjuctivita, etc…e normal , nu ne plangem de asta, vrem doar sa ni se recunoasca functia si sa fim renumerate salarial asa cum se cuvine. Asa cum am fost!
La toti ni greu, dar nu la toti la fel. Am scris acum cateva cuvinte, dar aș putea scrie o carte despre locul meu de munca. Loc din care nu am fugit la prima strigare, si sper sa nu fiu nevoita sa fug, caci imi iubesc jobul!
Așa e. Doamne cât dreptate aveți! Dar cine lupta pentru drepturile noastre.Nimeni , noi infirmierele facem și munca îngrijitoarelor.
Precizez ca ingrijitoarea de copii din cresa NU ESTE FEMEIE DE SERVICIU. Cei de la Minister si ISMB fac o grava confuzie intre aceste doua functii. Una este INGRIJITOR COPII ,alta este INGRIJITOR CLADIRE sau femeie de serviciu. Salariul unei ingrijitoare de copii in cresa —–care : Preia dimineata copiii,ii duce la grupe ( de multe ori urca la etaj dusi in brate, ca sunt mici si nu urca scarile- inmultiti cu 15 copii la grupa mijlocie 1-2 ani +9 la grupa mica 0-1an si vedeti cate etaje urca si coboara o ingrijitoare pe zi ), are grija de igiena copilului , are grija sa hraneasca copilul sau il ajuta sa manance( ca sa aduca mancarea la grupe, iar urca si coboara de 3 ori x 2 grupe urcat cu tavile cu mancare + 3×2 grupe coborat cu farfuriile/castroanele goale-castroanele,farfuriile din inox ..foarte grele), il schimba de scutec ,merge cu el la toaleta/olita , il schimba de hainutele murdare, il imbraca in pijamale, il adoarme( de multe ori in brate) , ajuta educatoarea sa faca activitatile ( ca sunt mici si nu executa singuri ca la gradinita sau la scoala), supravegheaza cu ochii in 16 copiii, sa nu se loveasca, sa nu cada, sa nu muste un copil pe altul, sa nu i bage degetul sau creionul in ochi, sa nu inghita ceva cu care s ar putea ineca, sa nu aiba muci sau sa se ude pe piept de la balute fiind in perioada eruptiei dentare, sa nu regurgiteze in somn si sa se inece cu voma-cum s a mai intamplat, iar dupa ce termina de facut activitatile, dupa mese, fac curatenie, spala bavetele, sorturi de pictura, pensule, bureti, palete ,etc, apoi dupa ce pleaca copiii , fac curatenie in grupa, consemnand in graficele de igienizare . Pe langa asta, neavand femei de serviciu( deoarece Ministerul le considera pe ele femei de serviciu, tot ele fac curat -si chiar si educatoarele- in spatiile comune, gruputile sanitare, ghena de gunoi)—deci ,cum spuneam, pentru toate aceste lucruri o INGRIJITOARE DE COPII LA CRESA , CARE NU ESTE SIMILAR CU FEMEIA DE SERVICIU , are fabulosul salariu net intre 1500 si 1900 lei , in functie de vechime. Ar trebui ca cei de la Minister sa remedieze aceste erori si sa le dea un salariu decent, deoarece MAJORITATEA ISI VOR DA DEMISIA!!!NU MAI STAU PE BANII ACESTIA, CU ATATA RESPONSABILITATE . Probabil multi se intreaba de ce mai stau , daca nu le convine? PENTRU CA SCESTEA CARE AU RAMAS PE ,SCUZATI EXPRESIA-RAHATUL ASTA DE SALARIU- CHIAR IUBESC COPIII SI CHIAR LE PLACE CEEA CE FAC, INSA ,DIN PACATE, FACTURILE SI CHELTUIELIE NU NE INTREABA DACA NE PLACE CEEA CE FACEM …ACESTEA VIN CU PRECIZIA UNUI CEAS ELVETIAN IN FIECARE LUNA. Din salariul acesta minunat , nici macar transportul nu se deconteaza , adica se mai duc 80 lei pe RATB ( cand apartineam de DGASMB aveam legitimatii de transport) si inca cel putin atat pe metrou. deci??? Poate cineva ( care poate face ceva pentru ingrijitoare, ca vad ca sindicatul doar de drepturile personalului didactic de predare se ocupa , citeste si gaseste o solutie , ca altfel se vor desfiinta cresele. O educatoare nu poate face fata singura cu 15-20 copii la grupa, fara ingrijitoare. Deci va rog sa luati masuri cat mai urgent!!! Salariul minim net al unei ingrijitoare de copii in cresa ar trebui sa fie minim 3000 lei , iar al educatoarei undeva spre 4000 lei net. Cei care credeti ca este mult, faceti un exercitiu de imaginatie , sau mai bine veniti la noi la cresa ( in oricare dintre crese , sau chiar la a mea, ca astept cu drag) si stati o zi la grupa sa vedeti pe viu cum este sa fi ingrijitor de copii in cresa, apoi sa propuneti ce salariu considerati ca merita o ingrijitoare.🤗
Este foarte adevărat ce spuneți ar trebui sa ne unim toate județele și să ne cerem drepturile.
este vorba despre cresa sf stelian preluata de gradinita 35 sector 5
Explicația este simplă.Cresele erau finanțate de primării/consiliul local,iar salariile de la primării sunt mari.La ministerul educației grila de salarizare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic este foarte proasta ,iar salariile sunt umilitoare.Un secretar,administrator,contabil cu studii superioare și vechime 15 ani au salariul net de 2800 lei.Asta este ministerul și sindicatele ignora posturile de la didactic auxiliar din scoli ,spun că stau 10 la usa pentru angajare.Da,stau 10 la usa însă pentru posturile de bibliotecar și laborant care de 30 de ani nu fac nimic in scoli,dar sunt susținute de sindicat,că prietenele lor dețin funcțiile respective pana la pensie și după pensie ani buni.
Macar sa nu plateasca cei 27 lei la sindicate pentru ca nu fac nimic. Cei din educatie sunt mai rau ca pensionarii, ar trebui sa ne dea si noua ajutor pana ajungem la 4000 lei.
Așa este!
Sindicatele luptă doar pentru drepturile personalului didactic, pentru nedidactic nu fac nimic.
Întrebare pentru cei mai vechi în învățământ care lucrați pe posturi de personal auxiliar, v-ați recuperat cei 25% opriți prin decizia Guvernului Boc, pe care didacticul la recuperat în instanță, inclusiv despăgubiri? Personal am fost si am înaintat acte la sindicatul unde suntem înscriși cei din unitate, iar cei de acolo nu au făcut nimic.
Nu suntem reprezentați de sindicate, degeaba plătim.
Din păcate pe nimeni nu interesează munca celor care sunt în spate, trebuie să recunoaștem.
Asa este laborant si bibliotecar chiar nu își mai au rostul
Împărțirea antepreșcolarilor in trei grupe de vârstă este greșită dpv didactic și psihologic pentru că borna care separă dpv al dezvoltării copiii din acest interval de vârstă este la 18 luni și nu la 12 sau 24 de luni.
Legislatorul habar nu are despre scala de dezvoltare Portage, sau orice alta scala, care indică că până la 18 luni copilul poate sa nu meargă în picioare, deci poate fi bebeluș, iar după 18 luni principala sa provocare este însușirea limbajului. Deci criteriile de evaluare sunt diferite, iar un copil care socializează cu copii mai mari, învață prin imitație, în schimb, daca toți au aceeași vârstă, copilul rămâne în urmă, neavând nicio referinta.
Trebuiau consultați specialiștii în puericultura înainte să se facă împărțiri cronologice ale grupelor, care nu au niciun sens dpv al dezvoltării și nevoilor copilului.
Cei din minister habar nu au, și este iarăși una din gafele educaționale marca românească.
Si cu directorii ce facem”! Nu i degrevam? Sau ii lasam sa ia salarii de doua ori! Profesori cu norma intreaga la o unitate scolara si director de cresa?
Interesant este ca o infirmiera are salariu cât un profesor. Nu că infirmiera nu-și merită banii aceștia, dar profesorii merită tot atât?
Sindicatele dorm?
Din păcate, nici pe administratorul de patrimoniu sau pe contabilul unității nu i-a întrebat nimeni dacă dublandu-li-se munca mai pot duce, o data cu preluarea creselor. Fac munca voluntara, ca doar nu sunt cadre didactice sa poată accesa încă o jumătate de norma…ei muncesc asa…ca scrie în fisa postului. Asa se face ca lucram practic pentru doua unități, cu gestiuni și patrimoniu separate, dar pe același salariu, pe o norma, deci bătaia de joc este fără limita, ministerul isi doarme somnul de veci, in frumoasa Romanie educata.