Salarii mascate în burse speciale la ASE București? Studenții pot primi 900 lei pe lună dacă fac „voluntariat” la secretariat, la cantină sau la cămin / Rectorul Nicolae Istudor: Studenții prestează muncă bună, pe bani mai puțini. Pot să dau orice bursă din venituri proprii

5.198 de vizualizări
Nicolae Istudor / Foto: Facebook.com
Studenții de la Academia de Studii Economice (ASE) București pot primi „burse speciale” de 900 lei pe lună pentru activități în secretariatul facultății la care învață, cantină sau cămine. Asta a decis Consiliul de Administrație (CA) al ASE în mai multe hotărâri adoptate cel mai recent în ultimele două luni și prin metodologia de acordare a burselor. Universitatea le numește „voluntariat”, însă activitățile desfășurate de studenți sugerează mai degrabă o formă de angajare neoficială și ridică întrebarea dacă aceste burse speciale nu maschează, de fapt, salarii pentru munca prestată.

Contactat de Edupedu.ro pentru mai multe explicații, rectorul Nicolae Istudor neagă că bursele ar masca salarii pentru studenții aceleiași universități și spune că ceea ce fac studenții se numește „voluntariat”, care prin definiție înseamnă activitate benevolă, chiar dacă în acest caz plătit.

  • Nicolae Istudor spune că munca studenților poate fi interpretată și drept internship: „Ideea este că ei [studenții – N. Red.] lucrează în departamentele noastre. Și la resurse umane și la achiziții și peste tot învață copiii. După ce termină facultatea îi și oprim să-i angajăm, să putem avem asigurat și personalul pentru viitorul instituției”, motivează șeful ASE București.
  • În ceea ce privește instituția în sine, rectorul Istudor declară în interviul pentru Edupedu.ro – integral mai jos în articol – că are nevoie de personal pentru câteva funcții care necesită atenție doar o parte de timp din zi. El a dat exemplul studenților de la mai multe direcții: cea socială, cea de resurse umane, direcția cămine și cantine și motivează posibilitatea acordării burselor pe motivul că fondurile provin din venituri proprii, „nu de la stat”.
Bursele „speciale”, acordate prin selecție. Mai întâi susții interviu la asociația de studenți

Mai multe „burse speciale” pentru „activități prestate în interesul ASE București” au fost aprobate de forul decizional (CA) al Academiei de Studii Economice în lunile august și septembrie, în valoare totală de mii de lei, pentru studenții implicați în activități, practic, la facultățile la care învață.

Prin hotărârea de mai jos, studenții – nu se precizează câți și care sunt – „care au prestat activități în folosul ASE, în cadrul Direcției Resurse Umane, în perioada 1 august – 27 septembrie 2024”, primesc în total 10.800 de lei, a aprobat Consiliul de Administrație al ASE București cu o săptămână să înceapă anul universitar curent.

O altă hotărâre din aceeași zi menționează și doi studenți de la nivel de doctorat, dintre care cel puțin unul reprezentant, „recompensați” pentru o muncă similară. Cei doi, Iliana Brîndușa Caragea și Laurențiu Gabriel Dincă, primesc 1.500 de lei pe lună pentru munca din Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) din perioada 1 octombrie – 31 iunie 2025.

  • Despre aceștia, l-am întrebat pe Nicolae Istudor în interviu dacă nu crede că banii acordați în acea calitate îi poate face să nu reacționeze față de universitatea care îi plătește, atunci când au de sesizat nereguli. Nicolae Istudor a explicat că „nu mituim studenți” și că „nu avem probleme” la ASE București – detalii, mai jos în articol.

De altfel, Laurențiu Dincă apare a fi membru în Consiliul Facultății de Cibernetică, Statistică și informatică Economică (CSIE) și în Senatul Universitar al ASE, forul care aprobă metodologia de acordare a burselor la nivel de facultate.

Foto: csie.ase.ro/conducere

Iar Iliana Brîndușa apare în declarația sa de avere drept cadru didactic asociat al ASE, la fel și potrivit profilului său profesional de LinkedIn, fiind doctorandă și având ore la plata cu ora conform regulamentului de studii doctorale.

O altă hotărâre de CA, aprobată pe 16 septembrie, stabilește că pentru studenții ASE care muncesc la Serviciul Cazare Studenți al ASE se acordă în total 6.900 de lei pe lună. Cel mai probabil, apelul pentru selecția lor a fost făcut în septembrie, pentru că de la finalul lunii, mai exact de pe 30 septembrie, studenții selectați sunt deja „în activitate”, până pe 30 iunie 2025. Lista acestora nu a fost publicată pe site-ul CA al ASE lângă hotărâre.

Pentru anul universitar curent, 2024-2025, apelul de selecții făcute de asociația studenților de la ASE, mai exact Uniunea Studenților de la Academia de Studii Economice, s-a încheiat chiar joi, 10 octombrie. Urmează interviurile cu candidații studenți la pozițiile din direcțiile ASE, până miercuri, 16 octombrie.

În anunț (captură foto mai jos) scrie că „lista activităților ce urmează a fi desfășurate de către studenți în cadrul compartimentelor, a condițiilor speciale precum și a abilităților/aptitudinilor necesare poate fi consultată la Biroul Burse și alte drepturi financiare ale studenților (sala 0339). Programul este flexibil, în funcție de orar. Studenții vor fi remunerați pentru activitatea prestată”.

Prin definiție, remunerație este sinonim cu salariu și plată, potrivit dicționarului explicativ al limbii române (DEX 2009 – sursa).

Iată cuantumul burselor pentru anul universitar 2024-2025 la ASE București (sursa):

Legea educației (a învățământului superior) 199/2023 prevede că univeristățile pot acorda, printre alte burse cu scop precis, și burse speciale, „în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar”.

Potrivit dicționarului explicativ al limbii române (DEX 2009), bursă înseamnă „întreținere gratuită acordată de stat,” pentru care, în teorie, nu trebuie ca elevul/studentul să dea ceva la schimb, ci să îndeplinească implicit anumite criterii legate de performanța lui școlară sau situația lui socială:

  • „alocație bănească (lunară) acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student, pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere în timpul studiilor ori unor cercetători, cadre didactice etc. pentru specializare sau perfecționare; întreținere gratuită acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student; stipendiu. – Din fr. bourse” (sursa).
Redăm integral mai jos răspunsurile rectorului Academiei de Studii Economice (ASE) din București, Nicolae Istudor, la întrebările Edupedu.ro:

Reporter: V-am sunat pentru câteva precizări în legătură cu bursele acordate studenților în acest an universitar. Am văzut în hotărârile de consiliu de administrație de pe site-ul dumneavoastră că aveți mai multe burse la ASE. Ele se acordă lunar sau acele sume sunt pe an universitar?

Nicolae Istudor: În lei, lunar. Sunt bani pe lună, scrie și în tarif – lei/lună.

Reporter: Am văzut și mai multe burse aprobate de consiliul de administrație al ASE pentru studenți care „au prestat activități în folosul ASE”. Ce îmi puteți spune despre acestea.

Nicolae Istudor: Voluntariat, așa se numește. Le facem contract cu ei și le plătim o bursă lunară? Conform regulamentului nostru, aprobat de senat. Se pare că avem un număr de 50, dacă nu mă înșel, de astfel de burse, aprobate de senat.

Reporter: 50 care se acordă lunar, constant, sau cum?

Nicolae Istudor:  Da, da. De menționat – sunt din venituri proprii, nu de la stat.

Reporter: Dar nu mai este voluntariat, atunci, dacă spuneți că e plătit pe lună. Sau ce fac mai exact copiii?

Nicolae Istudor: Voluntariat. Ideea este că ei lucrează în departamentele noastre. Și la resurse umane și la achiziții și peste tot învață copiii. După ce termină facultatea îi și oprim să-i angajăm, să putem avem asigurat și personalul pentru viitorul instituției.

Reporter: Să înțeleg că e un fel de internship atunci.

Nicolae Istudor: Un fel de internship, da.

Reporter: Am înțeles, dar aceste sume sunt denumite ca burse. Văd că a fost și un apel recent. Acum, astăzi [N. Red. joi, 10 octombrie] cred că s-a încheiat chiar. Bursa.

Nicolae Istudor: Bursele sunt repartizate, se face selecția de către Uniunea Studenților Academiei de Studii Economice. Ei fac selecția, ei propun, strâng nevoile, necesitățile de la departamente și în funcție de… Uneori ocupăm 50, alte ori nu. Dacă avem mai multe, acordăm și mai multe, nu e o problemă.

Reporter: Mai mulți bani pe lună, practic, se redistribuie?

Nicolae Istudor: Mai multe ca număr. Dar nu cred că am avut. Poate într-un an să fi fost ceva mai multe, de când sunt eu rector.

Reporter: E o discrepanță din ce văd, practic e o remunerație, că așa scrie și în anunțul pe de pe site, că studenții pot fi remunerați pentru activitate.

Nicolae Istudor: Bursă se numește. Burse din venituri proprii acordăm, așa este conform regulamentului.

Reporter: Burse speciale scrie în apel, într-adevăr, da, și studenții văd că sunt și intervievați ca să ca să le obțină.

Nicolae Istudor: E o selecție făcută, încă odată vă spun de unde – Uniunea Studenților la Academiei de Studii Economice, nu de către rectorat.

Reporter: Am înțeles. Dar atunci, dacă studenții practic prestează activitatea în departamentele sau în structurile în care sunt aleși, n-ar trebui universitatea ASE să plătească în schimb salariu? Pentru că remunerația…

Nicolae Istudor: Ca să dăm salariu, trebuie să facem concurs, să le scoatem posturile la concurs. Și să vină – și poate să vină oricine din toată lumea să candideze și salariul este mai mare decât bursa pe care o dăm noi. Adică acoperim un nevoie, pentru că n-avem acoperite toate posturile administrativ. Avem nevoie de personal, studenți care sunt foarte buni, prestează muncă bună, pe bani mai puțini. Pe burse.

Reporter: Asta e cumva o eludarea la plata la stat a unor contribuții, că nu plătiți contribuții, presupun.

Nicolae Istudor: Este interpretarea dumneavoastră. Nu poate să fie eludare, atât timp cât sunt burse și aprobate de Senatul Universității.

Dacă ar fi fost locurile scoase la concurs pentru angajați, plăteam la stat. Așa noi ne rezolvăm probleme cu studenții noștri, îi implicăm și pe ei în activități, învață și activitățile și-i oprim, ca orice firmă din… avem și cu ASF-ul parteneriat – mai multe organizații care iau în internship. Iau 20, 30, 50, din ei selectează 10, de exemplu, și îi angajează după un an, după doi, în funcție de cum răspund nevoilor locului de muncă, unde au lucrat, e același lucru.

Nu este nimic anormal. Nu încălcăm nicio lege dacă asta în direcția asta duceți dumneavoastră discuția.

Reporter: Eu nu duc în direcția asta discuția, nu mă pot pronunța. În legea educației 199/2023 sunt burse speciale prevăzute la ultimul punct, în legea educației superioare [sub denumirea cărora sunt acordate bursele studenților care lucrează în ASE – N. Red.].

Nicolae Istudor: Avem voie legal să le acordăm și le acordăm.

Reporter: Observ o discrepanță, de aceea spun: dacă ei lucrează practic pentru universitate, mă gândesc că ar trebui să primească salarii, nu burse, pentru că bursele de obicei sunt pentru rezultate academice, adică performanța, mă rog, școlară. Sau situațiile sociale.

Nicolae Istudor: Încă o dată, ca să plătim salariu trebuie să fie angajat cu un contract de muncă. Ceea ce noi nu ne interesează la această vreme. Ei nu prestează, de exemplu, opt ore toate. Deci ei se duc, au program foarte clar fixat de către departament 2h, 3h, 4h în funcție de nevoi. Ei nu sunt angajați cu contract de muncă pe 8h zilnic. Dacă ar fi fost așa, am fi fost obligați să-i fac contract de muncă. Noi nu facem contract de muncă.

Reporter: Dar atunci la ce nevoi vă răspund acești studenți care lucrează de ce aveți nevoie? Sau ce nu găsiți? Secretariat? Sau contabilitate?

Nicolae Istudor: În toate departamentele. Și la achiziții avem și la… servesc și la masă, să știți, adică sunt copiii care au nevoie de bani și sunt chiar în timpul mesei. Vin și servesc și la masă. Deci orice nevoie avem, pe toate departamentele, avem o nevoie, un necesar: la început de an universitar solicităm nevoile de la departamente și ei ne dau un număr: de la Direcția Socială cinci, la resurse umane doi, la achiziții nu știu cât, la Direcția Economică nu știu cât, cu un număr de ore pe zi. Și copiii se duc, cu program flexibil, adică nu trebuie să vină când au ore. Se duc și la ore copiii și lucrează. Eu cred că este un exemplu de urmat, după mine.

Reporter: De exemplu, mă uitam în DEX la definiția bursei și aici scrie că e o întreținere gratuită acordată de stat. Iar întrebarea pe care o am acum e de ce nu lăsați bursele pentru studenți pentru rezultatele academice sau în funcție de situația socială, că și așa se pot acorda. și pe partea cealaltă unde aveți…

Nicolae Istudor: Dăm burse sociale la toți care au condițiile din venituri proprii. Deci din venituri proprii. Trebuie să rețineți treaba asta, pentru că am văzut că despre Academie scrieți nu prea bine, da-i treaba dumneavoastră, e dreptul voastră să scrieți ce vreți, dar vă rog să scrieți ce vă spun eu.

Reporter: Eu v-am ascultat…

Nicolae Istudor: Legea spune că sunt din venituri proprii și pot să dau orice bursă din proprii pentru prestarea unei activități și nu mă avantajează să angajez pentru că nu folosesc opt ore pe zi. Să luați exact așa cum am declarat.

Reporter: Păi așa am consemnat, nu e asta o problemă, de aceea v-am și sunat, ca să am poziția dumneavoastră.

Nicolae Istudor: Foarte bine, foarte bine.

Reporter: Am mai văzut încă un lucru legat din nou tot de aceste burse pentru activități acordate unor studenți doctoranzi, printr-o hotărâre [de CA] Caragea Iliana și Dincă Laurențiu. Cel puțin Dincă este student reprezentant, din ceea ce am identificat, adică din Uniunea Studenților de la ASE. Vreau să-mi spuneți: nu vi se pare că prin a acorda burse unor studenți care sunt reprezentanți, pentru că ei sunt în această Uniune a Studenților pe care o aveți la nivel de ASE, acești bani i-ar face să închidă gura, practic să nu mai iasă cu poziții față de ce ne nereguli descoperă?

Nicolae Istudor: Avem o democrație foarte clară. Studenții au puncte de vedere foarte bune, le luăm în calcul, n-avem nicio problemă de genul ăsta.

Reporter: Studenții comunică cu dumneavoastră prin această asociație, prin uniune?

Nicolae Istudor: N-avem nicio problemă. Absolut toate problemele care vin sunt normale. Avem organizații bine intenționate, programele lor sunt finanțate. Avem și alte programe finanțate, nu numai prin burse, n-avem nicio problemă. Suntem singura universitate din România în care avem o clădire alocat asociației studențești. Aia înseamnă că-i mituim? Nu-i mituim. E o chestiune normală. Avem grijă de studenți. La noi la universitate avem un parteneriat foarte corect, între cadre didactice și studenți. Niciunii dintre noi nu decidem fără să ne consultăm unii pe alții.

Și vă rog să preluați ce spun eu, dumneavoastră puteți să scrieți ce vreți, dar preluați ce vă spun eu. N-avem niciun interes. La Academia de Studii Economice activitatea studențească este o manifestare liberă. Avem și un student la doctorat care ne dă și pe noi, și pe minister în judecată și e dreptul dânsului. Nu e nicio problemă. Sunt și de aceștia, dar căutăm să rezolvăm problemele legal”.


2 comments
  1. deci este o filiera de intrat la stat. inițial pe selecție de dosare , bani putini și relații multe cu statut de voluntar . din ăștia rămân apoi angajați doar cei care contează.
    ori ești student ori ești angajat , nu poți fi angajatul instituției care te educa/ evaluează etc.
    daca lucrezi la secretariat ai acces la date sensibile , subiectele comisiilor de licență etc.
    ceva pute.
    p.s. listele cu subiectele de la ex de licență se aduna la secretariat. ce faci tu , ca viitor examinat , când dai cu ochii de subiecte ? întorci capul și închizi ochii ?
    nu!! îți creezi relații și avantaje distribuind subiectele , nu mai vorbesc de propropriul examen. Amin.
    p.s. sau ăștia nu mai au așa ceva ? , adică ex de licență. după ce trec că gasca prin apa , după ce că chatgptul răspunde în locul lor , la final nu i mai întreabă nimeni nimic ?!?
    mă aștept să mi se spargă cauciucurile.

  2. Acest Dincă Laurențiu este o nesfârșită sursă de controverse. Mi se pare un conflict de interese ca un student la doctorat să fie plătit să lucreze la CSUD, adică organismul care ar trebui să îl sancționeze când nu își îndeplinește obligațiile de doctorand.

    Atât el cat și Iliana Caragea au fost reprezentanți ai studenților activi implicați în “politica” internă din facultatea lor iar acum sunt răsplătiți. Au ajuns și universitățile să genereze sinecuri pe bani publici precum partidele politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Amenințările imediate” la sănătatea copiilor identificate de OMS: schimbările climatice, mâncarea nesănătoasă, publicitatea la țigări electronice. “Nicio țară nu își protejează viitorul” / Pe ce loc e România

Schimbările climatice, emisiile de dioxid de carbon, mâncarea nesănătoasă, publicitatea la alcool, țigări electronice și tutun sunt principalele „amenințări imediate” la sănătatea copiilor de pretutindeni și nicio țară nu își…
Vezi articolul

Scrisoarea unei profesoare de Geografie către elevii săi care susțin BAC 2024 la această disciplină, după rezultatele de la simulare. 25 de sfaturi și puncte-cheie pentru pregătirea examenului

Elevii au șanse să-și îmbunătățească performanțele la Geografie dacă mențin ritmul de pregătire pentru Bacalaureat 2024, le transmite o profesoară elevilor ei de la clase, într-o scrisoare primită pe adresa…
Vezi articolul