Profesorii calificați care predau discipline la care există deficit ar putea să primească o majorare a salariului de bază de până la 50%, potrivit amendamentelor depuse de Partidul Social Democrat (PSD) la proiectul Legii învățământului preuniversitar. În documentul cu amendamentele este menționat că lista disciplinelor, locurile de muncă și majorarea concretă sunt stabilite prin ordin al ministrului Educației. Concret, va exista un regulament în acest sens.
Art. 2232 – „(1) Personalul didactic calificat care predă discipline la care există deficit de cadre didactice beneficiază de o majorare a salariului de bază de 25-50%.
(2) Lista disciplinelor, locurile de muncă și majorarea concretă se stabilesc prin regulament, aprobat prin ordin al ministrului educației”, conform amendamentelor PSD.
Social-democrații mai propun ca educatoarele, învățătorii și profesorii de la gimnaziu și liceu să primească o majorare a salariului de bază de 5% pentru fiecare elev cu cerințe educaționale speciale, dar nu mai mult de 15%. Este vorba despre profesorii din învățământul de masă.
Art. 2231 – „(1) Personalul didactic din predare din învățământul preșcolar și primar care desfășoară activitate didactică la grupă/clasă cu preșcolari/elevi cu cerințe educaționale speciale, în învățământul de masă, beneficiază de o majorare a salariului de bază de 5% pentru fiecare preșcolar/elev, dar nu mai mult de 15%.
(2) Personalul didactic din predare din învățământul gimnazial și liceal care desfășoară activitate didactică la grupă/clasă cu elevi cu cerințe educaționale speciale, în învățământul de masă, beneficiază de o majorare a salariului de bază de 5% pentru fiecare elev, dar nu mai mult de 15%, proporțional cu timpul efectiv lucrat la aceste clase pentru fiecare elev.
(3) Metodologia de acordare a drepturilor prevăzute la alin. (1) și (2) se elaborează de către Ministerul Educației și se aprobă prin ordin al ministrului.”
O altă prevedere se referă la posibilitatea ca profesorii să beneficieze de asigurare privind riscurile din aplicarea unor tratamente incorecte, în școală, de către un elev sau de către o altă persoană.
Art. 2233 – (1) Personalul din învățământ beneficiază de asigurare privind riscurile decurgând din aplicarea unor tratamente incorecte sau neglijente în cadrul unității de învățământ de către un elev sau o terță persoană, în urma cărora i se produc acestuia prejudicii de orice natură. Încheierea contractului de asigurare se realizează de către angajator.
(2) Metodologia privind asigurarea pentru riscuri a personalului din învățământ se elaborează de către Ministerul Educației și se aprobă prin ordin al ministrului.”
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.