Profesorii care merg marți la școală nu trebuie să depună nicio solicitare de ieșire din grevă, ci doar să se prezinte ca de obicei și să semneze condica – indicațiile sindicatelor pentru procedura de grevă generală suspendată

6.978 de vizualizări
Foto: © Agencyby | Dreamstime.com
Cele două mari sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” transmit într-un comunicat de presă comun, că profesorii care au fost în grevă nu trebuie să depună vreo cerere, ci doar să se prezinte la locul de muncă și să își reia activitatea în mod normal. Alte precizări: “comitetele de grevă nu au obligația de a notifica inspectoratele teritoriale de muncă, iar organizatorii grevei nu au obligația legală de a notifica suspendarea acesteia”, potrivit documentului.

Într-un document semnat de Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Colegiul Liderilor Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se precizează faptul că s-a decis suspendarea grevei generale. Comunicatul menționează și ce trebuie să facă profesorii pentru a reveni la ore. Nu trebuie să depună cerere la unitatea de învățământ pentru reluarea activității, ci doar să se prezinte marți la clase.

Comunicatul de presă integral al celor două sindicate:

“Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Colegiul Liderilor Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, întrunite în ședințe în data de 12.06.2023, cu majoritate de voturi a membrilor prezenți, au hotărât suspendarea grevei generale, sub condiția ca, prin ordonanță de urgență, să fie instituit principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat, iar prima tranșă de majorare salarială (de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege de salarizare) să fie acordată de la 1 ianuarie 2024.


Menționăm că aceste solicitări se regăsesc în art. III alin. (2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 514/12 iunie 2023.

Fiind o situație de suspendare a grevei, în raport de prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările ulterioare, organizatorii grevei nu au obligația legală de a notifica suspendarea acesteia, iar salariații care au participat la grevă nu depun niciun fel de cerere la instituția/unitatea de învățământ; de asemenea, nici comitetele de grevă nu au obligația de a notifica inspectoratele teritoriale de muncă. Practic, este suficient ca salariații să se prezinte la locul de muncă și să își reia activitatea în mod normal, consemnând ca atare în condica de prezență”.

Amintim că sindicatele FSLI și FSE au spus că suspendă greva generală, de marți începând, cu condiția ca astăzi să se publice în Monitorul Oficial, ordonanța de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024. Textul aprobat de Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial

DOCUMENT Comunicatul de presă comun al FSE și FSLI privind revenirea la ore:

Foto: © Agencyby | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenţii solicită vouchere de 445 de euro pentru programul “calculatoare pentru elevi şi studenţi”, în loc de 200 cât valorează acum. ANOSR: Criteriile de eligibilitate şi birocraţia excesivă îi descurajează pe aplicanţi

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualizarea criteriilor de acordare a ajutorului financiar al programului național „Euro 200”, care presupune un sprijin pentru ca elevii şi studenţii…
Vezi articolul

Studenții cer reintroducerea în legea educației a incompatibilității rector-parlamentar, posibilitatea demiterii rectorului de către senatul universitar, eliminarea condamnaților din conducerea universităților și aplicarea masteratului didactic

Studenții cer reintroducerea în legea educației a incompatibilității dintre funcția de rector și cea de parlamentar sau lider de partid. În plus, orice condamnare definitivă trebuie să atragă încetarea imediată…
Vezi articolul

În guvern se vorbește despre stimulente pentru elevi în vederea vaccinării, spune ministrul Cîmpeanu / Alexandru Rafila: Testarea elevilor măcar de două ori pe săptămână cred că s-ar putea face

Pentru vaccinarea elevilor în învățământul preuniversitar, “se discută despre stimulente în interiorul guvernului”, a spus luni, într-o intervenție la B1 TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei discuții despre…
Vezi articolul