Salariații care au copii în vârstă de până la 11 ani vor beneficia de patru zile pe lună muncă de acasă. Legea a fost promulgată

9.330 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care prevede că salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, scrie News.ro, citat de Economedia.ro.

Legea promulgată prevede că, la cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

”În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”, potrivit actului normativ.

Citește articolul complet pe Economedia.ro.


8 comments
    1. “cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.”

  1. Care este rostul legii? cine are copii și a lucrat vreodată de acasă, știe că fie nu lucrezi, fie nu stai cu copilul. poți lua prânzul cu el sau poți să îl asculți cinci minute cât îți faci o cafea/te duci la un pipi :))). măcar dacă îi lăsau pe amândoi părinții acasă în același timp, puteai să vezi rostul, aveau încă 4 zile pe lună, pe lângă weekduri, în care mâncau mâncau toți trei/patru/cinci împreună la prânz, și își luă pauze când unul, când altul, ca să îl ia pe copil de lângă televizor :)))
    să lucrezi acasă 4 zile pe lună, dacă chiar lucrezi, nu înseamnă că nu trebuie să stea cineva cu copilul, mai ales dacă copilul este “in vârsta de până la 11 ani”.
    poate legea este pentru bugetari, care oricum nu lucrează, și 4 zile e fain să stai degeaba acasă cu copilul decât să stai degeaba la muncă cu colegii

    1. Te ofuschezi degeaba. Pe site-ul ăsta se discută (de regulă) despre sistemul de învățământ din România. Îți promit solemn că 0 (zero) educatori, învățători sau profesori vor ”beneficia” de prevederea asta, pentru simplul motiv că școala online se poate realiza doar dacă întreaga clasă/școală e online, ceea ce e foarte puțin probabil, acum că a trecut pandemia (în mare parte).

      Iar cei care lucrează în mediul privat și AU dreptul și posibilitatea de a beneficia de aceasta lege TREBUIE să-și ceară drepturile. Nu-ți dă patronul zilele de muncă la distanță dacă ai dreptul la ele? Plângere la ITM.

      Aaa, ți-e teamă de patron și n-ai vrea să fii tu cel care se luptă pentru drepturile tale? Poate ai sindicat. Nu ai? Ghinion, ca să-l cităm pe primul bugetar al țării.

      Personal, am lucrat în privat și m-am lămurit. Primii care se plâng de condiții dar n-ar mișca un degețel ca să îndrepte lucrurile sunt chiar angajații. Dar e mai ușor să înjurăm ”bugetarii”, așa în mare, chiar dacă nu li se aplică ceea ce îi enervează pe privați în ziua respectivă. Curajoși în spatele ecranului…

      1. tanti Ana, eu am zis că zilele de lucru de acasă nu aduc niciun beneficiu unui părinte de copil de 11 ani. Nu știi să citești? ce aiurezi pe acolo cu ITM, cu plângerile la patron? eu personal lucrez exclusiv de acasă. și cineva vine să stea cu copilul meu, pentru că nu îl pot lăsa de capul lui când LUCREZ.
        Dacă prevederile nu ți se aplică, dacă ești o bugetară care își face treaba, evident nu la tine făceam referire in comentariul meu. Sau de ce te-ai simțit cu musca pe căciulă?

      2. iar faptul că îmi promiți matale solemn că 0 profesori vor beneficia de această prevedere, înseamnă că nu ai auzit de sistemul privat de învățământ. unde se zice că s-au dus profesorii competenți. dar nu mă deranjează cu nimic, profesorii care știu să își facă treaba se descurcă și online. dar dacă au copii pe acasă, nici lor nu le aduce vreo mare satisfacție faptul că pot lucra 4 zile pe lună de acasă. În cel mai bun caz 4 zile pe lună vor putea să își scoată copilul în parc la 6:05, nu la 6:50 când au ajuns acasă.

        1. Văd că ești ars rău de grija profesorilor. Vezi-ți dumneata de frustrările personale și să ai o viață liniștită. Profesorii (la stat sau la privat) își vor vedea și ei de viață, indiferenți la părerea dumitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cozi imense de studenți și elevi la metrou. Elevii cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să poată cumpăra abonamente reduse din toate punctele de vânzare

“Elevii bucureșteni sunt nevoiți să stea peste o oră la coadă pentru achiziționarea abonamentelor reduse”, spun tinerii din Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI). Aceștia solicită Metrorex și Ministerului Transporturilor…
Vezi articolul

Diana Ioaneș, consilier școlar: Poate chiar jumătate din elevii care ajung la profil real, la liceu, ajung fără să aibă abilități matematice pentru că aleg nepotrivit specializarea, nu țin cont de rezultatele testelor făcute de noi

Un test de orientare în carieră, de la clasa a VIII-a, se poate face în orice școală din România, spune Diana Ioaneș, consilier școlar Colegiul Național “George Coșbuc”. Ea remarcă…
Vezi articolul