„Sală de detenție” organizată în biblioteci, laboratoare și spații de depozitare, în 44 de școli din județul Sibiu / Elevii sunt supravegheați de profesorul de serviciu sau profesori care au ore libere

Photo 29663308 © Photographerlondon | Dreamstime.com

În anul școlar 20242025, până în acest moment, 44 de școli, licee și grădinițe din județul Sibiu au implementat „sala de detenție” pentru elevii care deranjează orele. Zece elevi au fost scoși de la oră și trimiși în această sală unde și-au terminat ora singuri, sub supravegherea profesorului de serviciu sau a profesorilor care au „ferestre” (ore libere), conform Turnul Sfatului

Din totalul unităților de învățământ, două sunt centre de educație incluzivă, una este grădiniță, 16 sunt școli gimnaziale, 13 sunt licee și două sunt școli postliceale.

„Sala de detenție” s-a organizat în spațiul bibliotecii, săli de curs care erau neutilizate, laboratoare, spații de depozitare neutilizate, săli de lectură ale bibliotecii sau centrul de documentare și informare (CDI, laborator de informatică – n.r.) și săli ale unor comisii din școală, conform ISJ Sibiu, citat de Turnul Sfatului.

10 elevi au fost scoși de la oră, de la începutul anului școlar

Șapte sunt elevi ai Centrului de Educație Incluzivă de la Turnu Roșu și trei sunt de la Şcoala Gimnazială „Aviator Ioan Sava” din Alțîna. La cea din urmă, de exemplu, au ajuns doi copii de clasă a V-a și un copil de clasă a VI-a.

„Practic și-au continuat ora, materia de la care au fost scoși, cu profesorul de serviciu. Au lucrat pe perioada întregii ore. La următoarea oră au fost, din nou, duși în clasă”, mai spune prof. Cristina Simion, directorul școlii gimnaziale din Alțîna.  

În aceasta scoala, sala de detenție a fost amenajată în bibliotecă și pentru supraveghere sunt folosiți profesorii care au ”ferestre” (ore libere). 

Pe Turnul Sfatului găsiți lista transmisă de ISJ a celor 44 de unități școlare din județul Sibiu care au „sală de detenție”

Informații de context despre sala de detenție

Sala de detenție a fost introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului și se aplică din anul școlar 2024-2025. Măsura nu are un nume dat de Ministerul Educației dar în spațiul public se face referire la sala de detenție, la fel cum apare în filmele americane din anii 2000, iar Ministerul Educației preferă să spună că poate fi o cameră de „liniștire”, un cadru în care, teoretic, elevii să își poată recăpăta calmul, în cazul în care și-l pierd în timpul orei.

Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, în funcție de resursele existente, a transmis Ministerul Educației. Ligia Deca a precizat că posibilitatea ca un profesor să trimită un elev care deranjează ora în alt spațiu din școală este o opțiune, nu este o obligație, și fiecare școală decide setul de reguli și ce înseamnă că un elev deranjează ora.

Camera de detenție a stârnit controverse atât în rândul elevilor, cât și a părinților și profesorilor, în contextul în care fiecare școală trebuie să decidă dacă o aplică sau nu, în funcție de nevoie. Dar Ministerul Educației nu a precizat de exemplu, ce poate face o școală care vrea și are nevoie să aplice măsura dar nu are profesor sau o sală disponibilă.

Ligia Deca a spus doar că “nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea“.

Veronica Bălan, directoarea unei școli din Bistrița-Năsăud, remarca pentru Edupedu.ro că „trebuie să ai un profesor mereu liber, trebuie o planificare pentru așa ceva. Și sincer, nu există întotdeauna un profesor liber tot timpul”.

La Colegiul Gheorghe Lazăr, din Capitală, de exemplu, va fi înființată o sală de reflecție, spune directoarea Ionela Neagoe. Vezi aici cum aplică măsura și alte școli

Într-o intervenție la Digi 24, în prima zi de școală, Ligia Deca a detaliat ce se întâmplă atunci când un elev deranjează oră și trebuie să meargă în acea sală. Elevul care deranjează ora poate fi „extras de către școală într-o sală specială”, fără să i se pună absență, spunea Ligia Deca.

Președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, spune că e foarte important impactul pe care îl va avea atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor, măsura care permite școlilor să înființeze “săli de detenție sau de liniștire” în care să fie trimiși elevii care deranjează orele. Bianca Ivan a spus la TVR 1 că “trebuie să existe și măsuri și să vedem exact cum putem să-i ajutăm, nu doar să îi pedepsim pe elevi”.

Photo 29663308 © Photographerlondon | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version