Sala de detenție la bibliotecă. Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București: N-a fost vizitată până în momentul acesta decât de un singur elev

2.103 vizualizări
Foto: Unsplash.com
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că sala de detenție a fost organizată la bibliotecă și un singur elev a fost trimis acolo de la începutul anului școlar 2024-2025. „Biblioteca mi se pare un spațiu perfect pentru o astfel de activitate”, a spus aceasta.

Moderatoare: Sala de detenție ați organizat-o în școală? Dacă da, unde?

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Noi nu am avut unde, chiar nu am avut această clasă și am renunțat din start la această idee.

Moderatoare: Nici n-a fost nevoie?

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Nici n-a fost nevoie, să zicem, dar spațiul nu există oricum. Camera de detenție sună destul de grav.

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București: Noi am organizat-o în bibliotecă. E adevărat că n-a fost vizitată până în momentul acesta decât de un singur elev, dar biblioteca mi se pare un spațiu perfect pentru o astfel de activitate.

Iată ce a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Canal 33, despre camera de detenție:  „Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că în această zi vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate, că sunt cazuri excepționale și nu, nu este o regulă, nu va deveni o regulă.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, la TVR Info, referitor la camera de detenție, că „nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea.”

Întrebată cine va supraveghea elevii în camera de detenție, Ligia Deca a spus că „în mod clar trebuie să fie personal didactic”: „Există o persoană desemnată și fiecare școală îți știe personalul. Deci, în mod clar trebuie să fie personal didactic, personal care să poată să îndrume educațional și comportamental pe undeva. Trebuie văzut care este și colaborarea cu consilierul, dar eu sunt absolut convinsă că școlile pot să găsească cele mai potrivite formule. Nicio școală nu seamănă cu alta, nici din punct de vedere al personalului disponibil, din punct de vedere al infrastructurii. De aceea nu este o măsură obligatorie. Este doar o posibilitate.”

Iată ce prevede noul Statut al Elevului despre sălile de detenție

Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”

Citește și:
Măsura sălii de detenție îi poate face pe elevi să privească negativ școala și să ajungă să fie stigmatizați sau excluși, susține Consiliul Elevilor București: O măsură drastică „într-un sistem educațional care se confruntă cu deficiențe fundamentale”
Camera de detenție la bibliotecă. Daria Haidău, director de liceu: Aici, elevii vor ajunge fără telefon mobil și vor fi supravegheați atât audio-video, cât și de către un cadru didactic
Florian Lixandru, despre „camera de detenție”: Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate
Camera de detenție. Elev: Nu este o idee bună. Noi putem să facem prostii, că vrem noi să scăpăm de ore, cum ar fi de matematică, română
Extragerea elevilor, un concept de loterie enunțat de Ligia Deca în discuția despre camera de detenție. Ministra spune că elevul care deranjează ora poate fi „extras de către școală într-o sală specială”
Ligia Deca, despre camera de detenție: Nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea
Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, printre noutăți
Cum funcționează o „sală de detenție” în școlile din SUA și ce ar trebui să știe profesorii, directorii, inspectorii și reprezentații Ministerului Educației înainte de a lua decizii pe această temă – Cercetătorul Dacian Dolean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Florian, președintele Institutului Ellie Wiesel, despre declarația lui Călin Georgescu din 2022, prin care îl numea „erou” pe liderul mișcării legionare în România, Zelea Codreanu: Declarațiile foarte riscante au fost date în ultimii doi ani. Deduc de aici că avem de-a face cu o strategie. Călin Georgescu a fost construit, pregătit într-un proiect politic

Călin Georgescu, candidatul cu discurs pro-rus și neolegionar, care este pe primul loc după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, îi ridica la rang de eroi pe Corneliu Zelea…
Vezi articolul

Contractul educațional semnat de părinți la școală nu afectează exercitarea drepturilor părintești, avertizează Ministerul Educației, care combate o informație apărută pe grupul Federației Părinților: Autoritatea tutelară aparține părinților

Ministerul Educației transmite că informația potrivit căreia tutela copiilor ar fi luată de școală dacă părinții semnează contractul educațional la început de ciclu este falsă. Informația falsă a apărut marți…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Alocația zilnică pentru participanții la olimpiadele naționale școlare a fost dublată de Guvern, la 200 de lei, anunță ministrul Educației, care spune că și premiile pentru olimpicii naționali au fost majorate până la 1.000 de lei

Alocația zilnică pentru participanții la olimpiadele naționale era de 100 de lei, dar prin Ordonanță de Urgență Guvernul a majorat-o la 200 de lei, a anunțat în urmă cu puțin…
Vezi articolul