Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele

18.681 de vizualizări
Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com
Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME).

Instituția transmite că a dat spre publicare în Monitorul Oficial Statutul Elevului 2024 și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024.

„Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial”, potrivit ME.

În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.

În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.

Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență.

Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, scrie în postarea Ministerului Educației în care anunță trimiterea spre publicarea în Monitorul Oficial a celor două documente.

Foto: Facebook.com/ Ministerul Educației – România

Edupedu.ro va reveni cu Statutul Elevului și ROFUIP 2024 în forma finală din Monitorul Oficial imediat ce vor fi publicate.

Context. Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie.

  • Atunci, Edupedu.ro a scris despre noutate că urma ca, elevilor, cadrele didactice pot decide să le dea „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”.
  • Ministerul Educației a reacționat atunci cu precizarea că noile săli din școli nu sunt „de detenție” și că au de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta.

O întreagă dezbatere publică a avut loc după semnlarea noutății de către Edupedu.ro. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.

În același timp, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE) – organizație care a stârnit critici după ce a trimis mai multe propuneri la Statutul Elevului în iarnă -, Bianca Ivan, a susținut prevederea și considera că soluția vine ca „o formă sau alta de a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora de curs, profesorul îi dă afară cu absență, iar ei părăsesc incinta școlii. Nimeni nu «câștigă» aici”.

Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele. Cadrele didactice pot decide să le dea „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru” – proiect Statutul Elevului 2024 / UPDATE: Ministerul Educației precizează că nu se numește „de detenție” și că sala propusă are de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta
Cum funcționează o „sală de detenție” în școlile din SUA și ce ar trebui să știe profesorii, directorii, inspectorii și reprezentații Ministerului Educației înainte de a lua decizii pe această temă – Cercetătorul Dacian Dolean
Mai multe Asociații ale elevilor critică introducerea „sălii de detenție” și solicită eliminarea prevederii: Sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală
Nota la purtare în fiecare modul – „motivație mai puternică a elevului de a își schimba comportamentul”, crede președinta Consiliului Elevilor, Bianca Ivan / Despre camera de „detenție”: „nu e chiar la ce ne gândim prima dată”
BREAKING Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect

8 comments
  1. adică în loc să-și asume profii incompetenta, că elevii se plictisesc la orele lor, hai sa dam vina tot pe elev. dar e buna totuși detenția. n.are Ionel chef de mecla profei, face scandal oleacă și apoi își petrece ora in alta parte, în liniște și pace. fără mișto, mi-ar placea sa fiu iar eleva

  2. Copiilor cu Cerinte Educational Speciale (CES), care prin natura lor au un comportament care de multe ori deranjeaza orele pt ca fie au ADHD sau AUTISM si efectiv nu rezista sa stea cuminti o ora intreaga, ACESTOR COPII LI SE VA APLICA ACEASTA REGULA DE CAMERA DE DETENTIE?

  3. ce faci daca numarul elevilor detinuti e mai mare ca cei ramasi, faci multe sali de detentie ?, si daca cei mai multi nu vin la anumite ore, nu pot fi ascultati din materie, pe ce le pui note ?
    iar telefoanele ar trebui sa nu vina cu ele deloc la scoala, cine crede profesorul chipurile preda telefonul parintelui, nu are nimeni timp de asta iar parintii vin la scoala daca le dai note mici sa-ti sara la gat ca nu mai apuca burse

  4. Voi sunteți intregi la minte? FARA ABSENTA?!
    Nu are plodul chef de ora, merge la detentie. Face asa la sfârșit de modul cand nu il mai apuci sa ii pui nota. Asta inseamna cand iau decizii cei din birouri si din scoli de fițe , nu cei din scolile normale.
    Cum o fi sa se adune intr-o sala de detentie 30 de zurbagii din toata scoala, poate si mai multi? Profesorul de serviciu se transforma in jandarm??
    Dupa ce le – ati dat o mie de drepturi, acum vreti sa ii disciplinați??? Foarte bine, sa angajeze primaria paznici. Ne-am saturat sa fim polițiști si jandarmi.
    ELEVUL ESTE ABSENT LA ORA. DE CE SA NU PRIMEASCĂ ABSENTA? SA ISI ASUME ABSENTA. NU MA INTERESEAZĂ CA ESTE PREZENT IN SCOALA, EL ESTE ABSENT LA ORA. PUNCT. In sala de detentie nu o sa iti lucreze vreunul fise de lucru. Ii doare la basca.
    Desteptii din minister au mutat pisica tot la scoli. Sa se chinuie scolile sa creeze regulamente.

  5. Foarte bine! În America există astfel de săli de nu știu cât timp! În sfârșit există șanse reale pentru profesori să își poată ține orele normal!

  6. Super decizie!
    Da posibilitatea elevilor care nu au invatat sau nu au chef de o anumita ora sa iasa elegant,regulamentar,fara absenta!
    Au uitat sa specifice in ROFUIP si de cate ori pe saptamana pot face aceasta”schema”.
    In curand detentia poate fi si la ..locul de fumat!!!
    Cu astfel de decizii sigur reducem absenteismul,distractia din detentie va fi cool😄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Un profesor a mers acasă la un elev de 11 ani și l-a bătut cu cureaua, după ce acesta l-ar fi desenat într-o caricatură. Primarul localității din Iași: Mama copilului a fost chemată la școală și au încercat să o convingă să-și retragă plângerea de la poliție / Profesorul și-a depus demisia

Un profesor de la Școala Gimnazială Țuțora din județul Iași a mers acasă la un elev de 11 ani și l-a bătut cu cureaua, după ce acesta l-ar fi desenat…
Vezi articolul

Cătălin Drulă, președintele USR, reacție virulentă la propunerea de desființare a CNATDCU: Să-ți fie rușine, Sorin Cîmpeanu! USR îi cere lui Iohannis să intervină pentru schimbarea proiectului de lege astfel încât Consiliul să își facă treaba în continuare

Reacție dură a președintelui USR, Cătălin Drulă, la tentativa de desființare a CNATDCU – instituția-cheie care soluționează plagiatele din doctorate – propusă de noua lege a educației. “Să-ți fie rușine,…
Vezi articolul

Scriitorul Kamel Daoud, cu romanul „Houris” de la editura Gallimard – câștigătorul premiului literar Goncourt 2024 / Cartea lui, o ficțiune despre masacrele din „deceniul negru” algerian

Premiul Goncourt pe anul 2024 a fost atribuit luni scriitorului franco-algerian Kamel Daoud pentru romanul „Houris” (editura Gallimard), o ficţiune despre masacrele din „deceniul negru” algerian (1992-2002), informează AFP, scrie…
Vezi articolul

Părinţii unor elevi de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași au protestat în fața Primăriei. Vor să afle când se deschide școala modulară, despre care autoritățile spuneau că va fi deschisă în decembrie-februarie / Primarul Chirica: Școala va fi gata când va fi gata

Părinţi ai elevilor care învaţă la Colegiul Pedagogic au protestat joi în fața Primăriei Iași. Vor să știe când va fi deschisă şcoala modulară promisă de autorități în urmă cu…
Vezi articolul