O echipă de 9 ihtiologi și un număr de peste 20 de cercetători, conservaționiști, biologi, oameni de mediu și persoane publice au repornit în căutarea ultimelor exemplare din lume ale peștelui asprete. Specia despre care existau zvonuri că a dispărut complet se încăpățânează să trăiască în râul Vâlsan din România, ceea ce face locul unic în lume, arată un reportaj G4Media.ro.
Timp de o săptămână, între 25 iunie – 3 iulie 2024, aspretele este căutat în habitatul lui natural de în râul Vâlsan din Munții Făgăraș, în zone diferite de pe întinderea cursului de apă. Pescuitul științific de anul acesta este ultima etapă a acțiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfășurate pe o perioadă de trei ani.
Aspretele este considerat un supraviețuitor din cauza obstacolelor pe care le-a avut de înfruntat în ultimii zeci de ani, reducerea fluxului de apă din cauza barajului construit în regimul comunist, în amonte, distrugerea malurilor și a vegetației, deversările de la localnici care poluează râul.
Campania de salvare a aspretelui a început în 2019, de pe unul dintre cele mai înalte vârfuri de pe planetă, Gasherbrum 2 din Himalaya, de către alpinistul Alex Găvan care a urcat fără oxigen suplimentar pe vârful de 8035 m altitudine și s-a pozat cu fotografia peștelui „fosilă vie” în mână.
Fundația sa a început atunci proiectul „Aspretele Trăiește”, iar în cei câțiva ani până în 2024 a strâns laolaltă specialiști care să poată să lucreze pentru a reconstrui locuința peștelui, arealul de pe râul Vâlsan.