Denumirile mai multor grupe profesionale din sistemul educațional au fost actualizate printr-o Hotărâre de Guvern, publicată deja în Monitorul Oficial. Actul normativ este emis de Ministerul Muncii, care argumentează modificarea ca fiind necesară după intrarea în vigoare a noii legi a Educației. De menționat că legea Educației 198/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023, iar hotărârea de guvern din prezent este adptată la mai bine de un an de la acel moment.
Conform hotărârii pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.352/2010 denumirile se modifică astfel:
- Grupa minoră „234 Profesori în învățământul primar și preșcolar” se redenumește ca „234 Profesori în învățământul primar și educație timpurie”.
- Grupa de bază „2342 Educatori în învățământul preșcolar” se redenumește ca „2342 Profesori și educatori pentru educație timpurie”.
- Grupa minoră „531 Personal de îngrijire copii inclusiv în servicii- suport pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial” se redenumește ca „531 Personal de îngrijire copii inclusiv în servicii-suport pentru educație timpurie, învățământ primar și gimnazial”.
- Grupa de bază „5312 Personal în domeniul serviciilor-suport pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial” se redenumește ca „5312 Personal în domeniul serviciilor-suport pentru educație timpurie, învățământ primar și gimnazial”.
- Grupa de bază „5414 Paznici” se redenumește ca „5414 Lucrători în servicii private de securitate”.
Hotărârea pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupațiilor din România — nivel grupă de bază, conform Clasificării internaționale standard a ocupațiilor — ISCO 08:
Fundamentarea actului normativ:
„În anul 2023, a fost adoptată Legea nr. 198/2023 – Legea învățământului preuniversitar, amendată ulterior. Acest act normativ asigură, în prezent, cadrul legal pentru exercitarea, sub autoritatea statului român, a dreptului fundamental la învățătură pentru antepreșcolari/preșcolari și elevi, reglementând sistemul de educație preuniversitar ca parte integrantă a învățământului național, precum și statutul personalului didactic de predare, auxiliar și de conducere din unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale, autorizate sau acreditate, respectiv personalului didactic care îndeplinește funcții de îndrumare și control, precum și celorlalte categorii de personal didactic aferente acestui sistem.
Astfel, în ceea ce privește primul nivel al învățământului preuniversitar, respectiv cel de educație timpurie (de la 3 luni la 6 ani), acesta este reglementat la art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind format din învățământul antepreșcolar (3 luni – 3 ani) și învățământul preșcolar (3 – 6 ani). Prevederea legală menționată este concordantă cu Raportul „România Educată”, asigurând reformarea abordării conceptului de educație timpurie, ca parte a sistemului de educație.
De asemenea, la art. 165 alin. (1) lit. a) din actul normativ invocat, sunt stabilite funcțiile didactice de predare pentru nivelul de educație timpurie, respectiv: „educator/educatoare, profesor pentru educație timpurie, pentru care se normează câte un post la fiecare grupă de beneficiari primari. În unitățile de învățământ cu program prelungit, personalul didactic se normează pe ture.”
În plus, la art. 192 alin. (1) din aceeași lege este stabilit personalul didactic auxiliar pentru primul nivel al învățământului preuniversitar, iar la lit. p) se regăsesc „infirmiere în educația timpurie, îngrijitoare în educația timpurie.”
Ținând cont de prevederile Legii nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, și luând în considerare că structura COR nu cuprinde grupe distincte în care să fie încadrate ocupațiile din învățământul antepreșcolar, Ministerul Educației a propus Ministerului Muncii și Solidarității Sociale redenumirea a 2 grupe minore și 2 grupe de bază din COR, inclusiv completarea descrierilor acestora și introducerea a 2 noi ocupații: profesor pentru educație timpurie și îngrijitoare în educația timpurie”.