Peste 1.400 de tineri din România pot călători cu trenul prin Europa în cadrul rundei a doua a DiscoverEU 2022 / Experiența le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene, arată un sondaj al Comisiei Europene

1.585 de vizualizări
Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com
Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde DiscoverEU, parte a Anului European al Tineretului, 35.000 de permise de călătorie cu trenul pentru tinerii născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004. Potrivit unui sondaj al Comisiei Europene, DiscoverEU le-a îmbunătățit tinerilor abilitatea de a comunica într-o limbă străină. Două treimi au spus că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără acest program.
  • Perioada de înscriere este 11 octombrie (ora 13:00, ora României) – 25 octombrie (ora 13:00, ora României), prin Portalul European pentru Tineret.

Permisele de călătorie oferite de Comisia Europeană la această rundă DiscoverEU vin în completarea celorlalte 35.000 de permise acordate în luna aprilie a acestui an. În total, anul acesta vor fi acordate un număr record de 70.000 de permise de călătorie.

Pentru această nouă rundă, tinerii din România pot aplica pentru 1.467 de permise de călătorie alocate la nivel național.

Criterii de eligibilitate și cum se acordă un permis gratuit de călătorie

Sunt eligibili tinerii din țările participante la programul Erasmus+, inclusiv din România, născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004. Aceștia se pot înscrie accesând Portalul European pentru Tineret.

Tinerii trebuie să completeze corect formularul de înscriere până cel târziu 25 octombrie 2022, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere și să răspundă la un test cu răspunsuri multiple despre Uniunea Europeană în general și despre inițiative ale UE care vizează tinerii. O întrebare suplimentară îi va invita pe candidați să estimeze câte persoane dintre cele înscrise la această rundă sunt născute într-o zi de marți.

Candidații selectați vor putea călători în Europa individual sau în grup de 5 membri, timp de până la 30 de zile, în perioada 1 martie 2023 – 29 februarie 2024. Aceștia vor beneficia, de asemenea, de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Includerea socială este o prioritate a programului Erasmus+. Participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate pot, în cadrul DiscoverEU, să fie însoțiți în călătoriile lor. În afară de costurile de călătorie, se oferă, de asemenea, ajutor individual suplimentar.

Informații de context

Comisia Europeană a lansat DiscoverEU în iunie 2018, ca urmare a unei propuneri din partea Parlamentului European. Inițiativa a fost integrată oficial în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 750.000 de tineri au aplicat pentru 165.000 de permise de călătorie disponibile. La rundele anterioare au candidat peste 18.500 de tineri din România, dintre care 6.600 au primit un permis de călătorie.

Conform ultimului sondaj realizat de Comisia Europeană, 66% dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul din țara de reședință. Pentru mulți, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene. De asemenea, le-a îmbunătățit abilitatea de a comunica într-o limbă străină. Două treimi au spus că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere prezidențială 2024, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Digi 24. Rectorul Daniel David: UBB se va implica prin ridicarea unor întrebări relevante educațional, în cercetare-dezvoltare-inovare și social

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu televiziunea Digi 24, va organiza dezbaterea candidaților la poziția de președinte al României, în zilele de 13, 14 și 18 noiembrie 2024. Emisiunile-eveniment…
Vezi articolul

Raluca Turcan revine: Scenariile care includ înghețarea anului sunt „o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă”. Vom încerca să facem cât mai eficientă pregătirea online a elevilor, pentru ca evaluarea să se facă pe ce s-a predat în acest an școlar

După ce a lansat ideea că un al treilea scenariu posibil pentru anul școlar actual ar fi înghețarea lui, adică repetarea anului de către toți elevii, vicepremierul Raluca Turcan a…
Vezi articolul

Testele pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia CNSC va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost…
Vezi articolul