S-a hotărât ca pragul de admitere la Rezidențiat să se mărească de anul viitor, spune rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

17.995 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Pragul de admitere la Rezidențiat 2023 va fi schimbat, conform unei declarații făcute la TVR Cluj de rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Buzoianu. Întrebată despre intenția inițială, la care s-a renunțat ulterior, de a mări pragul de la 60% la 65% la sesiunea din 2022, aceasta a spus că “au fost nemulțumiri și s-a hotărât să se mărească pragul de anul viitor”.

Autoritățile au dorit să crească pragul de admitere la Rezidențiat la sesiunea din 2022, o măsură în acest sens fiind inclusă în proiectul de metodologie pentru desfășurarea examenului de anul acesta, proiect pus în dezbatere la începutul lunii octombrie. 

  • În acel proiect, articolul 4, alineatul 2 prevedea că „alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”.

Ulterior, însă, Ministerul Sănătății a anunțat, după consultări cu studenții, că pragul de admitere pentru examenul de rezidențiat rămâne anul acesta la 60%. MS preciza atunci că 90% dintre studenți nu considerau “oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextul intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat”, desfășurat pe 20 noiembrie.

Anca Buzoianu a declarat, însă, la TVR Cluj, după desfășurarea sesiunii 2023,, că pragul va fi mărit de anul viitor.

Din declarațiile făcute de Anca Buzoianu la TVR Cluj, săptămâna trecută:

“Rep.: La câte întrebări au trebuit să răspundă rezidenții în acest an, față de anul trecut?

Anca Buzoianu: A fost același număr de întrebări: 200 de întrebări pe parcursul a 4 ore. Iar procentul pe care trebuie să îl aibă un rezident pentru a promova acest examen este de 60% din punctajul maxim, punctajul primului clasat. Nu s-a schimbat…

Rep: Eu am citit 65% și erau chiar nemulțumiri din punctul acesta de vedere. Din 120 de întrebări la care trebuiau să răspundă corect, acum erau 130.

Anca Buzoianu: A fost această intenție de a se mări pragul de la 60 la 65%, dar au fost nemulțumiri și s-a hotărât să se mărească pragul de anul viitor.”

VIDEO Declarațiile – de la min. 2:30 în înregistrarea emisiunii:

13 comments
  1. sa creasca pragul, mai bine la 70%, ca la barou avocati. e f mic pragul de 60%. Trebuie sa fie un triaj undeva, altfel termina o gramada de medici rezidenti, cu IQ scazut (poti sa iei specialitate la rezidentiat cu echivalentul notei 5,6; e normal?). si dupa ce mai fac inca 5-6 ani de rezidentiat afla ca nu gasesc de lucru, chiar specialisti buni, pt ca sunt ocupate locurile pe normativ (pt ca deja de 5-6 ani termina o gramada de specialisti rezidentiatul. Si ce faci dupa 11 ani de medicina, pleci? Totusi e si o problema sociala, aceasta. Nu iti mai e asa usor sa pleci dupa 11 ani de medicina, cand poate ai familie, sot/sotie care lucreaza in alt domeniu. Sau daca termina un specialist bun, crezi ca ii vine sa se angajeze in munti, pt ca locurile sunt deja ocupate de astia cu 5,6? Care nu prinde rezidentiat, poate sa plece daca il duce capu… sau se replofileaza (dar dupa 11 ani ce sa mai replofilezi, faci foamea).
    suntem fabrica de medici la duzina, fara a se stimula competitia, si astfel cresterea calitatii medicilor. Ba mai mult te si incurca astia care prind rezidentiatul. Multi nu inseamna si bine.

    1. Vad că vorbiți in necunoștință de cauza. Pe lângă necunoștința de cauza, aveți și o exprimare foarte precară. Sunteți cumva medic sau rezident sa vă puteți da cu părerea? Știți macar cum funcționează examenul de rezidențiat? Vă explic eu, observ că nu aveți niciun habar. La examen sunt 200 de grile dintr-o bibliografie care este anunțată. Grilele de la examen sunt cuvânt cu cuvânt din cărți. Dacă un candidat ia nota mare NU înseamnă că o să fie medic top. Înseamnă că are capacitate mai mare de a toci/învața cuvânt cu cuvânt din bibliografie. Știți cum este vorba aia ‘dupa război multi viteji s-arata’, aici va încadrați dvs. Este foarte ușor să comentezi dacă privești din afara. Daca ești implicat în ceea ce înseamnă Rezidențiat ai știi cum funcționează, de fapt.

    1. da…s a terminat cu fabrica de juriști și au început ca cea de medici…O sa facă foamea asa cum fac și 90 %din avocați ,care au întrat în profesie pe usa din spate,dar cui ii pasa?La Institutul Național al Magistraturii pragul era de 70%prin 2012 ca aveau de cine sa și bata joc,acum au scăzut la 60%ca nu se mai îngrămădesc prostii la ei…

      1. De fapt, au scazut pragul dar au marit nivelul de dificultate la grile, si au adaugat proba de sinteza (aia in care trebuie sa si motivezi ceea ce afirmi!), facand examenul mult mai dificil, nicidecum mai usor, asa cum ati spus dvs in mod eronat. Danuta, Danuta, gand mai si gandim?

  2. Nu mi se pare ok sa se mărească pragul ……orcum acest examen nu este unul corect…..prin faptul ca ai luat acest examen nu insemna ca ești un doctor competent…..este ceva ce ține de toceala, vorbesc Ca o persoana care a făcut deja un rezidentiat…..

  3. Da ,teoretic sunt sub indrumarea unui specialist timp de 5 ani cat dureaza
    rezidentiatul,
    practic invata singuri de cele mai multe ori,cel care ar trebui sa i indrume e ocupat cu altele..
    Invatamantul romanesc la toate nivelele e in picaj ,spre fundul unei prapastii adanci si nimic nu l mai salveaza

  4. La ce medici competenți avem, pragul ar trebui sa fie la 80% la suta din întrebări. Mergi la trei medici și toți îți pun diagnostic greșit, cum ți-o fi norocul…

  5. Chestia asta cu marim pragul de la 60 la 65% e o bascalie pentru fraieri. In mod normal pragul se calculeaza in functie de dificultatea intrebarilor, cel putin.

    Daca ai un test cu intrebari mai usoare pragul e mai mare, daca intrebarile sunt mai dificile pragul scade.
    Dar poate mafiotii au alta formula :)).

    1. Pragul ala poate insemna competenta daca este calculat stiintific. Daca este scos din burta de politicieni nu inseamna competenta inseamna voturi, furt, incompetenta etc.

    2. Nu, doamna! Pragul acesta este stabilit pt accede la pregatirea intr-o specialitate. La sfarsitul rezidentiatului se da examenul de specialitate. Pana atunci, medicii rezidenti sunt sub supravegherea unui medic indrumator.

    3. O mare tâmpenie din partea,, geniilor,, care ne conduc. Nu sunt student la medicină, dar asemenea imbecilitati nu sunt gândite. Rezidențiatul este o formă de,, toceală,, nu are legătură cu calitatea de medic. Studenții au fost în on-line aproape 2 ani. O să vedeți voi cazuri de malpraxis din cauza experienței și nu a,, învățatului,, pe de rost a unor cărți. Dar de, românii știu să zică doar,, bravo,, că s a mărit pragul. Păi bine mă analiștilor, dacă la un prag de 60% cretinilor, au promovat 4300 de candidați, din care posturi pe țară au fost 4700! Asta se întâmplă când te iei după media primului,, tocilar,, al țării. O să rămână doar de pe anul ăsta aproximativ 400 de posturi de medici neocupate! Voi gândiți, mă? Plus că din cei care vor absolvi, câteva sute vor lua drumul străinătății! Nu există o medie ca la bac de promovare, ci admiterea se calculează 60% din media primului tocilar al țării! Atâta tot. O să vedeți voi deficit de medici,,, specialiștilor,, in păreologie,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toți directorii de școli din județul Hunedoara trebuie să depună proiecte pentru a obține bani prin PNRR pentru a digitaliza școlile: “Nu tolerez incapacitatea de a depune proiecte pe această linie de finanţare”, spune prefectul județului

Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, a convocat, marţi, o întâlnire cu inspectorii şcolari din judeţ, spunând că „este esenţial” ca toate şcolile să depună proiecte în acest apel de finanţare:…
Vezi articolul