S-a deschis un nou centru de joacă și învățare pentru copiii români și ucraineni care locuiesc în București

118 vizualizări
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com
La centrul de joacă de îngrijire timpurie deschis în București pot fi aduși copii până în vârsta de 6 ani pentru a deprinde abilități de dezvoltare emoțională. Centrul a fost deschis de Direcția Generală de Asistență Socială și a Municipiului București (DGASMB), Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională și UNICEF, potrivit unui comunicat de presă.

Serviciile de educație și îngrijire timpurie sunt esențiale pentru dezvoltarea tuturor copiilor, pentru performanța lor școlară și pentru incluziunea socială, precizează comunicatul de presă. “În primii ani de viață, susținerea părinților, a îngrijitorilor și a educatorilor poate crea baze solide pentru rezultatele fizice, mentale și de învățare pe tot parcursul vieții. Pentru copiii migranți, precum cei refugiați din calea războiului din Ucraina, accesul la serviciile de educație timpurie este vital, din cauza riscului de a acumula pierderi legate de abilitățile de bază”, mai scrie în comunicat.

La Centrul de zi sunt așteptați copii de până în 6 ani, proveniți în special din comunități vulnerabile. “Conceptul PrimoHUB își propune să promoveze incluziunea socială prin educație și îngrijire timpurie și să sprijine atât copiii români, cât și ucraineni care locuiesc în București”, se arată în comunicatul de presă.

Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România spune că „a avea copii din medii diferite care învață și socializează împreună de la o vârstă fragedă favorizează incluziunea socială pe termen lung. Din punct de vedere economic, investiția în educația timpurie este cea mai bună investiție pe care o putem face ca societate, deoarece un dolar investit acum va aduce cel puțin șapte dolari pe termen lung, viitoarele câștiguri ale adulților depinzând de calitatea educației din primii ani de viață”.

La rândul său, Carmen Lică, directoarea executivă a Centrului Step by Step, a arătat că este foarte important ca acești copii afectați de multiple traume, dar care au găsit în țara noastră un adăpost, să se poată simți iubiți și bineveniți, să se poată bucura de copilărie, să socializeze și să se joace cu copiii români într-un cadru prietenos. Educația timpurie oferă cea mai mare șansă ca acești copii să își dezvolte capacitatea de adaptare și abilitățile necesare pentru a-și atinge potențialul într-o societate în permanentă schimbare. În același timp participarea copiilor la program le oferă părinților liniștea și răgazul de a-și rezolva măcar o parte din probleme și de a-și căuta un loc de muncă”. 

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sprijinul pentru elevii ucraineni refugiați din calea războiului: măsurile și platformele lansate de Ministerul Educației de la Kiev, de la începutul invaziei ruse până în septembrie, pentru a asigura accesul copiilor la învățare

O serie de resurse pentru învățare și pentru organizarea cursurilor la distanță sau în sistem hibrid au fost lansate de autoritățile de la Kiev după declanșarea agresiunii ruse în această…
Vezi articolul

Curriculum românesc pentru elevii veniți din Ucraina și sprijin pentru familiile ucrainene rămase fără energie electrică din cauza războiului – propuneri făcute de “miniștri” ucraineni ai Guvernului copiilor, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor

Elevii refugiați din Ucraina care învață în România ar avea de câștigat dacă ar trece la curriculumul aplicat în școlile românești, în locul programei aplicate în școlile ucrainene, a susținut,…
Vezi articolul

“Predarea și învățarea în vremuri dificile”, curs pentru profesorii români care le predau elevilor ucraineni și pentru profesori ucraineni care lucrează în România / Cursul are loc în perioada 16-18 decembrie la București

La cursul “Predarea și învățarea în vremuri dificile” ce se va desfășura la București în perioada 16-18 decembrie sunt 71 de locuri disponibile pentru profesori români și ucraineni. Cursul este…
Vezi articolul

Foarte puțini dintre copiii ucraineni merg la școală în România: raportul guvernamental privind refugiații enunță probleme și provocări, dar șchioapătă la capitolul soluții / Acțiunile României, raportate la modelul german

Numărul mic de copii ucraineni înscriși ca elevi sau audienți în școlile românești, comparativ cu totalul celor sosiți în țară, este una dintre principalele provocări enumerate în recentul raport dedicat…
Vezi articolul