Ruxandra Gîdei, vlogger literar: „Primesc mesaje de la copii care nu obișnuiau să citească, dar vlogurile literare le-au deschis apetitul pentru lectură”

842 de vizualizări
Foto: arhiva personală / Ruxandra Gîdei
Ruxandra Gîdei e studentă în anul al treilea la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București. Spune că o atrage cercetarea și că ar vrea să predea la Universitate, însă drumul până acolo e lung, așa că își păstrează opțiunile deschise.

Ceea ce o deosebește de mulți alți studenți, însă, e faptul că face loc în viața ei unui număr de aproape 20.000 de urmăritori. Discuțiile cu aceștia se desfășoară în principal pe YouTube, acolo unde Ruxandra se implică într-un fenomen ce poartă numele de vlogging literar.

Pe canalul 4fără15, pe care l-a lansat în 2018, ne explică dacă toți poeții contemporani scriu la fel, de ce merită să citim cărți precum „Soldații. Poveste din Ferentari” (Adrian Schiop) sau ce lecturi obligatorii primesc studenții la Limbi Străine în diferite semestre.

Tot ea ne spune ce presupun un stagiu de practică la British Council și activitatea de voluntar la Bookfest și ne îndeamnă să citim sau să învățăm în tandem. Iar îndemnul pare să funcționeze.

De altfel, pentru conținutul pe care îl creează pe YouTube, Ruxandra fost nominalizată anul acesta și la Premiile Superscrieri, categoria acti-vloggerul anului.

Citește articolul integral în publicația Cultura la dubă

Foto: arhiva personală / Ruxandra Gîdei


1 comment
  1. Studenta fiind la limbi straine e ,,firesc” ca sa se indrepte spre vlogger-it. Da’ trebuia sa marcati articolul ca ,,advertorial” altfel ,,cadem” in capcana ,,textelor literare” crezand ca-i pe bune treaba. Deja are 20 de mii? Sigur ca nu-s pe bune, fiind de notorietate la nivel mondial ca ,,cifrele” pot fi masluite (in functie de ambitia fiecaruia si de lovelele de care dispune). Cand de la an la an tinde sa se generalizeze flagelul analfabetismului functional sa vi sa sustii ca s-a apucat de citit lumea e … Cand totul s-a mutat pe mobile tocmai pentru ca ,,cititorul” sa-si piarda interesul de buchisit pe ecrane atat de mici, sa nu mai fie atent la detalii si sa aleaga ,,reclama”. Cica ,,fenomen de vlogging literar”! La cat de activa e duduia ,,pe net” s-ar putea spune ca activitatea de baza i-a devenit vlogger-itul in timp ce ,,studentia” o are ca hobby. Bine ca are din ce sa traiasca si nu tre’ sa dea la sapa prin vreun sat ponosit al patriei. Toata lumea vrea sa ,,devina’’ formator de opinie sfarsind in marea tabara a celor numai buni de format.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Adaptarea modului de predare de la fizic la online, una dintre propunerile făcute ministerului de Iulian Stanciu, CEO eMAG: Lecțiile online cu o cameră web pusă în clasă nu funcționează. E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic

Adaptarea modului de predare de la fizic la online este una dintre cele patru propuneri făcute ministerului Educației de Iulian Stanciu, managerul general al celui mai mare magazin online din…
Vezi articolul

Rezultatele finale de la Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie. Lucrările contestate sunt reevaluate de alte persoane decât cele care au notat inițial lucrările scrise, prevede metodologia

Rezultatele finale de la concursul național de Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie, de către Ministerul Educației, potrivit calendarului oficial. Rezultatele inițiale de la proba scrisă au fost…
Vezi articolul

Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile

Criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației care intră în vigoare la începutul lunii septembrie au fost publicate în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri…
Vezi articolul