Rusia a prezentat un manual de istorie pentru clasa a XI-a în care laudă invazia Ucrainei. Cartea va fi în toate școlile pe 1 septembrie

645 de vizualizări
Foto: © Tatiana Vasilyeva | Dreamstime.com
Ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a prezentat noul manual de istorie pentru clasa a XI-a la o conferință de presă la Moscova. Manualul, scris în doar cinci luni, face parte din înăsprirea controlului de către Kremlin asupra narațiunii istorice în școli, potrivit The Guardian, care citează AFP. 

Războiul împotriva Ucrainei a fost prezentat tinerilor ruși ca parte a misiunii istorice a Moscovei. Serghei Kravtsov a spus că manualul are ca scop „transmiterea obiectivelor ofensivei din Ucraina, demilitarizarea și denazificarea, astfel încât elevii să fie convinși”, repetând obiectivele declarate de Putin când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

Manualul acoperă perioada dintre 1945 până în secolul 21 și Kravtsov a spus că va fi „în toate școlile pe 1 septembrie”. Acesta conține secțiuni despre soldații ruși care au „salvat pacea” în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea. De asemenea, denunță sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai aspre decât ceea ce s-a întâmplat când Napoleon a ajuns în Rusia în 1812.

După începerea operațiunii din Ucraina, în școlile rusești a fost introdus o nouă disciplină – „Discuții despre ceea ce este important” – menită să insufle patriotismul copiilor, conform sursei citate.

Foto: © Tatiana Vasilyeva | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspecția generală nu mai are ca scop evaluarea și monitorizarea școlii, ci consilierea și sprijinirea, potrivit noului Regulament. Inspectorii apreciază „starea de bine a preșcolarilor și elevilor”

Inspecția generală nu mai are ca scop evaluarea și monitorizarea activității școlii, potrivit noului Regulamentul de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul 6.106 din 2020, publicat în…
Vezi articolul
Invatatoare in fata elevilor la clasa, in scoala / Foto: Dreamstime.com

Programele remediale au nevoie de trasabilitatea elevilor și de experți din afara școlii – europarlamentar / „Ar fi o eroare majoră să-i abandonăm pe acei copii crezând că au făcut niște cursuri remediale și gata, sunt la zi cu materia”

„Ar fi o eroare majoră să-i abandonăm pe acei copii crezând că au făcut nişte cursuri remediale şi gata, sunt la zi cu materia”, crede europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, vicepreședintele…
Vezi articolul

BAC 2025. Profesoara Florina Rogalski: Subiectul al III-lea, chiar dacă este la alegere, are un grad de dificultate mare, prin complexitatea autorilor. Candidații trebuie să pună în dinamică relaţia dintre două personaje, e mai greu decât să caracterizezi un sigur personaj

Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, referitor la proba de Limba română din cadrul examenului național de bacalaureat 2025, că „subiectul al III-lea, chiar…
Vezi articolul

DOCUMENT Perioada de transferuri la alte școli va avea loc în ianuarie. Sorin Ion: Neavând vacanță intersemestrială anul acesta, poate fi considerată o situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile la final de semestru. Cum se vor face acestea

Perioada de transferuri între școli, care în mod normal avea loc în vacanța intersemestrială, se va putea face în luna ianuarie fiind o „situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile…
Vezi articolul