Rusia a prezentat un manual de istorie pentru clasa a XI-a în care laudă invazia Ucrainei. Cartea va fi în toate școlile pe 1 septembrie

641 de vizualizări
Foto: © Tatiana Vasilyeva | Dreamstime.com
Ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a prezentat noul manual de istorie pentru clasa a XI-a la o conferință de presă la Moscova. Manualul, scris în doar cinci luni, face parte din înăsprirea controlului de către Kremlin asupra narațiunii istorice în școli, potrivit The Guardian, care citează AFP. 

Războiul împotriva Ucrainei a fost prezentat tinerilor ruși ca parte a misiunii istorice a Moscovei. Serghei Kravtsov a spus că manualul are ca scop „transmiterea obiectivelor ofensivei din Ucraina, demilitarizarea și denazificarea, astfel încât elevii să fie convinși”, repetând obiectivele declarate de Putin când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

Manualul acoperă perioada dintre 1945 până în secolul 21 și Kravtsov a spus că va fi „în toate școlile pe 1 septembrie”. Acesta conține secțiuni despre soldații ruși care au „salvat pacea” în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea. De asemenea, denunță sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai aspre decât ceea ce s-a întâmplat când Napoleon a ajuns în Rusia în 1812.

După începerea operațiunii din Ucraina, în școlile rusești a fost introdus o nouă disciplină – „Discuții despre ceea ce este important” – menită să insufle patriotismul copiilor, conform sursei citate.

Foto: © Tatiana Vasilyeva | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile)

Cum vorbim cu elevii despre consumul de droguri? Aura Stănculescu, director CMBRAE: Nu cu prezentări în care le spunem “nu consumați!”. Greșelile pe care le fac și părinții, și cadrele didactice sunt că încearcă să pară deștepți / Mugur Ciumăgeanu, profesor la UVT: La 12-13 ani riscăm să-i pierdem din mână pentru că încercăm să le punem interdicții

Discuția cu elevii nu trebuie să se rezume la prezentări în care le spunem că “nu au voie să…”, a declarat directoarea Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională…
Vezi articolul

Profesorii și învățătorii vor primi instrucțiuni avizate de Colegiul Psihologilor din România pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze, spune consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: La Colegiul Mihai Viteazu din București vor preda 8 învățătoare din Odessa

Este nevoie de un efort comun, elevi, profesori și părinți pentru ca elevii ucraineni să poată fi incluși în sistemul de învățământ românesc, a spus la Europa FM, consilierul ministrului…
Vezi articolul

Pedeapsă cu închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioadă de până la 5 ani de a mai preda pentru profesorii care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi sau studenți – noua prevedere din Codul Penal se aplică din 6 ianuarie

Pedepse mai mari pentru profesorii care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi sau studenți, din 6 ianuarie. Noua lege adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial pe…
Vezi articolul

Admitere la Universitatea din București: Aproape 8.000 de locuri bugetate la studii de licență și master / 50 de locuri la master didactic / Admitere pe bază de examen se dă doar la Drept

Universitatea din București anunță 8.000 de locuri bugetate la admiterea pentru studii de licență și master, pentru anul 2021-2022. Totodată, instituția de învățământ superior oferă 50 de locuri la programele…
Vezi articolul