Rusia a fost suspendată de la Olimpiada Internațională de Matematică 2022. Juriul prestigioasei competiții a votat ca 6 elevi ruși să poată fi invitați doar în nume personal, și nu ca echipă, la olimpiadă

1.134 de vizualizări
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo
Rusia a fost oficial suspendată din Olimpiada Internațională de Matematică, anunță președintele Boardului prestigioasei competiții, Geoff Smith. Decizia finală a fost luată vineri, 25 martie 2022, de Juriul Olimpiadei Internaționale de Matematică (OIM). Forul a hotărât suspendarea calității de membru pe care Rusia o are în cadrul Olimpiadei, suspendarea calității de membru în boardul OIM în cazul reprezentantului Rusiei și a permis ca 6 elevi din Rusia să poată să concureze ca persoane private la Olimpiada Internațională de Matematică 2022.

Amintim că Olimpiada Internațională de Matematică a fost organizată pentru prima dată în istorie în România, în anul 1959, iar de atunci numărul de țări participante a crescut de la 7 la peste 100. Ediția din acest an va avea loc în iulie 2022, la Oslo.

Președintele Boardului Olimpiadei Internaționale de Matematică, Geoff Smith, a anunțat în această dimineață că Juriul Olimpiadei a votat ratificarea tuturor celor trei decizii luate anterior de Comitetul competiției, privind Rusia și Olimpiada Internațională de Matematică. Toate cele trei buletine de vot au arătat sprijin de peste 75% în favoarea deciziei Boardului, precizează Smith.

Concret, 76,6% dintre membrii Juriului Olimpiadei Internaționale care și-au exprimat opțiunea au votat suspendarea lui Nazar Agakhanov din funcția de membru al Boardului OIM, cu precizarea că acesta își poate relua poziția în cazul unui acord de pace între Rusia și Ucraina; de asemenea, 75,6% au votat pentru suspendarea calității de membru pe care Rusia o are în cadrul Olimpiadei, iar 81% în favoarea modificării regulamentului anual al competiției astfel încât țara organizatoare a OIM 2022 să poată invita 6 elevi din Rusia să participe la distanță la Olimpiada Internațională de Matematică 2022, ca persoane private și nu ca echipă.

Vezi mai jos rezultatul votului dat de Juriul Olimpiadei Internaționale de Matematică cu privire la participarea Rusiei la IMO 2022, după invazia în Ucraina:

În primă fază, Boardul Olimpiadei Internaționale de Matematică a fost cel care, reunit pe 14 martie pentru a reacționa față de agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, a propus sancționarea Rusiei, inclusiv suspendarea acesteia ca membru al Olimpiadei și condiții pentru participarea elevilor ruși. Decizia Boardului a devenit acum finală, prin votul Juriului Olimpiadei care are ultimul cuvânt.

Scurt istoric al României la Olimpiada Internațională de Matematică

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999 și în 2018.

Unul dintre câștigătorii Olimpiadelor Internaționale de Matematică este Nicușor Dan, primarul Bucureștiului.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

La Olimpiada de anul trecut, România a obținut locul 27, cu trei medalii de argint și două de bronz, în competiția dominată de China, Rusia și Coreea de Sud.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu vine cu o nouă idee: în Franța, copiii care au probleme de rămânere în urmă sunt chemați la școală în vacanța de vară

În încercarea de a-și nuanța declarațiile făcute duminică seara, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vine cu o nouă sursă de inspirație sau propunere. Într-o declarație făcută la România TV, Ecaterina Andronescu…
Vezi articolul

Ministrul Educației vrea o a doua probă de limbă străină la BAC: Vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe de limbă străină înainte de primul Bacalaureat care ar putea să se organizeze începând cu anul 2027, dacă pachetul legislativ va intra în vigoare începând cu septembrie 2023

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este foarte important ca, alături de competenţele digitale, să fie susţinute şi competenţele de comunicare în limbi străine, subliniind că își dorește o…
Vezi articolul

Cum a dezinformat Ecaterina Andronescu în 2009 Guvernul și în 2019 Parlamentul: “Nu am desființat niciodată şcoala profesională!”. Școlile de Arte și Meserii au fost desființate de Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației a cerut parlamentarilor să nu o mai acuze că a desființat școala profesională în 2009. ”Nu am desființat niciodată școala profesională, așa încât vă rog să vă opriți”,…
Vezi articolul

Reacția Ministerului Educației, la protestul de la Colegiul German Goethe din Capitală: ministrul a trimis Corpul de Control după sesizarea unui părinte care viza „desfășurarea de meditații cu elevii de la clasă de către un cadru didactic, respectiv acțiuni de bullying ale aceluiași cadru didactic asupra elevului minor ca urmare a renunțării frecventării meditațiilor”

Ministerul Educației anunță că a trimis Corpul de Control la Colegiul German Goethe din Capitală ca urmare a sesizării primite din partea unui singur părinte al cărui copil este elev…
Vezi articolul