Românii din Ucraina cer Kievului să renunțe la ”limba moldovenească” și revenirea la Limba română

98 de vizualizări
Foto: Marian Chiriac
Reprezentanți ai 20 de organizații civice, reunite în cadrul Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) au înaintat liderilor ucraineni, inclusiv președintelui Volodimir Zelenski, un memoriu în care se solicită renunțarea la folosirea sintagmei de ”limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina, potrivit G4Media.ro.

Solicitarea are în vedere renunțarea la educația în limba ”moldovenească” și revenirea la predarea în limba română în instituțiile de învățământ școlar din regiunea Odesa (sudul Basarabiei istorice). Organizațiile românilor din Ucraina nu sunt la prima inițiativă în acest sens, același lucru fiind solicitat și de către autorități ale statului român.

Conform unei investigații realizate de către Sinopsis, în regiunea Odesa din Ucraina sunt circa 5.000 de elevi care continuă să învețe în limba moldovenească, în cadrul a 14 școli.

Conform legislației ucrainene, minoritățile etnice pot învăța în limba maternă (în cazul de față în limba moldovenească) doar la grădiniță și în ciclul primar (clasele 1-4), ulterior ceea mai mare parte a materiilor, în procente de până la 80 la sută, trebuind să fie studiate în limba de stat, ucraineană.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

1 comment
  1. La mine in bloc s-a mutat o familie de ucrainieni acum cateva luni si am fost surprins sa aud ca acestia vor sa traiasca in continuare in Romania. Copii lor au fost inscrisi la scoala si mi-au spus ca toti invata limba romana si ca descopera cuvintele pe https://dexonline.net/. Adultii fac ceva cursuri de limba romania in oras si lucreaza deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația și teatrul: Copiii bruscați de educatoare să facă liniște în sală nu pot răspunde creativ în relație cu actorii – Adrian Tibu, Festivalul Tânăr de la Sibiu

Copiii împrumută din atitudinea educatorului, atunci când sunt aduși la teatru cu școala sau cu grădinița. Dacă profesorul “e o persoană deschisă și prietenoasă, vor răspunde liber și creativ, chiar…
Vezi articolul

Florian Bichir, conferențiar de la Universitatea de Apărare, a postat pe Facebook un selfie în care apare imaginea lui Ion Antonescu. Institutul ”Elie Wiesel”: ”Postarea reprezintă o provocare la adresa instituțiilor statului”

Un cadru didactic de la universitatea care pregătește viitorii șefi ai Armatei a ales să-și exprime, pe Facebook, solidaritatea cu cei care stau acasă în perioada Stării de Urgență postând…
Vezi articolul