UPDATE Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro – precizările Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială de la Ministerul Muncii

2.888 de vizualizări
Ce rol au scrisul de mână
Foto: 25762497 © Dreamstime.com

Precizările ANPIS

„Ca urmare a știrii apărute la postul tv Digi24 Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro, dar doar 3% știu asta, preluată și de alte mijloace de comunicare în masă, în care au fost prezentate mai multe informații eronate, pentru o corectă informare a publicului, vă comunicăm următoarele:

  1. Românii care lucrează legal în străinătate au dreptul la prestații familiale pentru copiii lor, în conformitate cu legislația tării respective.
  1. Condițiile de eligibilitate, precum și cuantumurile ce pot fi încasate pentru astfel de prestații/alocații/indemnizații sunt diferite de la țară la țară (de exemplu, SPANIA a renunțat in anul 2020 la aceste alocații, iar în ITALIA se acordă numai părinților cu venituri sub un anumit prag anual).
  1. În cazul cetăţenilor români care desfășoară activități profesionale într-un alt stat membru al UE/SEE/Elveția, indiferent de locul de reședință al membrilor de familiei, cererile (însoțite de documentele solicitate de legislația specifică țării de activitate a părintelui) de depun la instituţia competentă din acel stat membru.

Lista instituțiilor competente unde se poate depune cererea de acordare a beneficiilor familiale, din fiecare stat membru UE, poate fi regăsită pe pagina web a ANPIS: https://www.mmanpis.ro/lucratori-migranti/institutii-din-alte-state-ue/

  1. Formularul E411 este unul din documentele care se completează numai de către instituțiile competente și circulă între statele membre și are rolul de a stabili statul membru cu competență primară sau secundară, conform regulilor de coordonare stabilite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Începând cu data de  01 ianuarie 2021, acest schimb de informații între instituțiile competente din statele membre se face și electronic prin intermediul sistemului EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information), urmând ca de la 1 ianuarie 2022, să se realizeze exclusiv pe cale digitală”.

Știrea inițială:

Pentru a beneficia copiii de alocația europeană, românii trebuie să depună un formular la Agenția Națională pentru Prestații Sociale. Alocația europeană este între 100 și 160 de euro.

Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision, a declarat la Digi24 că „Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial. Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul”.

Model formular E411 completat:
Formularul poate fi descărcat aici.

Mihaela Nabăr a mai spus că: „În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare”. Soluția identificată de aceasta este informarea cetățenilor.

Foto: 25762497 © PetroDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația Bosch România

Înscrierea și repartizarea la liceu a cetățenilor ucraineni cu statut de elevi în anul școlar 2023 – 2024. Ce documente trebuie să conțină dosarul candidaților

Înscrierea și repartizarea cetățenilor ucraineni cu statut de elevi care doresc să se înscrie în clasa a IX-a în învățământul liceal de stat, în anul școlar 2023—2024, se realizează până…
Vezi articolul

Cum se înființează o școală nouă – procedura a fost pusă în dezbatere de Ministerul Educației / Primarii și persoanele juridice trebuie să încheie contracte cu ARACIP și să achite costurile pentru evaluarea externă

Primarii și persoanele juridice doritoare să înființeze o școală trebuie să încheie contracte de prestări servicii cu ARACIP și să achite costurile aferente evaluării externe, care este necesară pentru obținerea…
Vezi articolul